3 Ekim 2019 Perşembe

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ KUTLU OLSUN




Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, oturuyor ve iç mekan



Merhaba Gönül Dostlarım,


Bugün, yeryüzünde 7 milyar insan yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. İnsanlar çoğalıyor ama bizim dışımızdaki canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve yaban hayatın canlıları bir yok oluşa doğru sürükleniyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor.

Gezegenimize ve barındırdığı çeşitliliğe dair henüz keşfedilmemiş pek çok tür var. Ancak açık olan bir şey var: mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli.

Alıntı : wwf.org.tr

****
 Hayvanların Korunmasının Gerekliliği
Her gün binlerce canlı hayvan üzerinde gerçekleştirilen tıbbi ve kozmetik deneyler, spor amacıyla yapılan avlanmalar, beslenme amacıyla yetiştirilen hayvanlara karşı yapılan davranışlar, fabrikasyon üretimi canlı tavuklar, sirk ve hayvanat bahçelerinde tutulup hapsedilen ve bazı davranışları yapmaya zorlanan hayvanların maruz kaldıkları eylemlerin, hayvanlar açısından işkence boyutuna varması, okul ve araştırma enstitülerinde acı çekerek ölmesi karşısında, insanlar etik düşüncelerle hayvanları koruma gereğini hissetmişlerdir.

Alıntı TBB Dergisi
****
Hayvanların önemini bilen insanlar 1822’de İngiltere’de bir araya geldiler. Hayvanları korumak insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve onların daha iyi koşullarda beslenmelerini ve barınmalarını sağlamak amacıyla Hayvan Koruma Birliği‘ ni kurdular. Bu kurum bilinen ilk hayvan koruma kurumudur.
Aynı amaçla Hollanda’da Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu kuruldu ve 4 Ekim hayvanları koruma günü ilan edildi. Biz de her yıl 4 Ekimde Hayvanları Koruma Günü’nü kutluyoruz.
Bugün hala en büyük besin kaynaklarını (et, süt, yumurta vb.) hayvanlardan elde etmekteyiz. Giyeceklerimizin bir bölümünü hayvanların deri ve yünlerinden yapmaktayız. Bunun gibi maddi yardımların yanında hayvanlar bizim en yakın dostlarımızdır. Yalnızlıklarımızı onlarla giderir, yorgunluklarımızı onların sesleriyle bir kenara atarız.
Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, uyuyan insanlar ve köpek
Yeni nesillerin hayvan sevgisini kazanmasında her bireyin sorumluluğu vardır (1). Medeni devletlerin hepsi hayvan yaşamının sağlıklı ilerlemesinden sorumludur. Bunun için hayvanları sevelim, onları koruyalım, onlara eziyet etmeyelim.
' Hiç kimse bir insanı, Bir hayvanı, Bir çiçeği sevmeden önce ölmemelidir...'

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ nde nesli tehlike altındaki türleri korumak için yürütülen çalışmalara destek sağlamak amacıyla kişi ve kurumları destek olmaya çağırıyor. İster kendiniz, ister sevdikleriniz adına nesli tehlike altındaki türleri sahiplenerek bu türlerin korunmasına yönelik çalışmalara destek olabilirsiniz.
 Her zaman sevip kollamamız gereken, yalnızca bir gün değil her gün hatırlamamız gereken can dostlarımızı özellikle bu günlerde daha da büyük bir bilinçle desteklenmesi, ilgi çekilmesi gereken gün. bugün sokaktaki, bakım evlerindeki canları unutmayalım olur mu?

Alıntı
(1) Yazı başlığı Resmi: Rüya Deniz Birol ve Can Dostu Kiki

Günün Sözü :  "Köpeğiniz dünya üzerinde sizi kendinizden bile daha çok sevecek tek canlıdır. Yaşamak güzeldir, yaşatmak daha da güzeldir."



3 Ekim 2019, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder