5 Ekim 2019 Cumartesi

KOŞULSUZ SEVGİ























Müzik


Merhaba Gönül Dostlarım,

Aramızda Opera dinlemeyi sevenlerimiz umarım çoktur. Aşağıdaki yazımda Dünyaca ünlü bir Tenorun hayat hikayesinden bir kesiti sizlerle paylaşmak istedim.
Bu, belki bir kaç insanin işittiği ve okuduğu bir hikayedir…

Üç Tenor’un en ünlüsü değildi belki, ama hem fikir babası hem de şan otoritelerine göre en güzel seslisiydi. Dünya çapında operanın elitizm kabuğundan çıkmasına önayak olan projenin mimarı, Katalan tenor Jose Carreras, ‘A Life in Music’ (Müzikte Bir Hayat) ismini taşıyan son dünya turnesi kapsamında 3 kez Türkiye' ye gelip konserler veren sanatçı, bu gün  72 yaşındadır.

Birlikte şarkı söyleyerek dünyayı heyecanlandıran üç tenordan  Luciano Pavarotti,  Placido Domingo ve José Carreras – ikilisi hakkındadır.

İspanya’ya hiç gitmemiş olanlar bile Katalanlar ile Madritliler arasındaki rekabeti bilir, çünkü Katalanlar İspanya’ya hükmeden Madrid’den bağımsızlıklarını almak için mücadele ediyorlar.
Placido Domingo Madritlidir ve Jose Carreras Katalandır.
Politik nedenlerle, 1984’te, Carreras ve Domingo birbirlerine düşman oldular.
Çok popüler olduklarından ve dünya çapında arandıklarından, ikisi de kontratlarında, sadece eğer diğer tenor davet edilmezse şarkı söyleyeceklerini bildirdiler.
1987’de Carreras, rakibi Placido Domingo’ dan daha acımasız bir düşmanla karşılaştı.
Korkunç bir teşhis ile alt üst olmuştu : Kan kanseri !!
Kanserle mücadelesi çok acılı idi. Sayısız tedavi gördü, bunun yanısıra kemik iliği nakli yapıldı ve kan nakli yapıldı, bunlar için ayda bir kez ABD’ye gitmek zorundaydı.
Bu koşullar altında çalışamıyordu, bu yolculukların ve tıbbi tedavilerin yüksek maliyeti maddi durumunu güçleştirmişti.
Parasının bittiği zaman, Madrid’de, tek amacı kan kanseri hastaları için tedavi desteği sağlamak olan bir vakfı keşfetti.
“HERMOSA” Vakfının desteği sayesinde Carrera hastalığı yendi ve şarkı söylemeye geri döndü.
Bir kez daha yükselmiş ve layık olduğu statüye ulaşmıştı ve Vakfa katılmaya karar verdi.
Vakfın yasalarını okurken, Vakfın kurucusunun, en önemli katılımcının ve vakfın başkanının Placido Domingo olduğunu öğrendi.
Daha sonra, Placido Domingo’nun bu organizasyonu sadece onun tedavisine yardımcı olmak için orijinal olarak kurduğunu, ama Carreras’ nın “düşmanından” yardımı kabul etmeyebileceği gibi bir durum olur diye isminin gizli kalmasını istediğini keşfetti.
Ancak, bu hikayenin en dokunaklı bölümü onların karşılaşmasıdır…
Placido’ nun Madrit’ teki konserlerinden birinde, Carreras konseri bölüp, alçak gönüllü bir şekilde dizlerinin üzerine çöküp, ondan bağışlanmayı istedi ve seyircilerin önünde ona teşekkür etti.
Placido, onun kalkmasına yardım etti ve kocaman bir kucaklama ile büyük dostluklarının başlangıcını mühürlediler.
Placido Domingo ile yapılan bir röportajda, muhabir ona neden “HERMOSA VAKFI” nı kurduğunu sordu, düşmanının bundan yararlanmasının yanısıra rakibi olan tek sanatçıya yardım etmişti.
Yanıtı kısa ve kesin idi :
“Bunun gibi bir sesi kaybedemeyiz….”
Bu insanın sevecenliğinin gerçek hikayesidir ve bir örnek ve ilham kaynağı olarak hizmet etmelidir…

Alıntı: Aforizma Felsefe

1946’da Barselona’ da doğan, aslında Josep olan adını Franco yönetiminin baskısı nedeniyle Jose olarak kullanmak zorunda kalan Carreras, şancılar için oldukça erken sayılan 20’li yaşlarında New York Met Operası’ ndan La Scala’ya, Viyana’dan Londra’ya birçok opera evinde baş tenor rollerini seslendirmişti. Efsane şef Herbert von Karajan’ ın 70’li yıllardaki favori tenoru olan sanatçı, Verdi ve Puccini rollerinde özellikle başarılı olmasına rağmen, Fransızca rollere de kolaylıkla ayak uyduracak kadar esnekti. Oldukça başarılı giden kariyeri, 1987 yılında konan lösemi teşhisiyle sarsıldı. 10’da 1 yaşama şansı olduğunu öğrenen Carreras, çok ağır bir tedavinin sonunda kanseri yendi ve Josep Carreras Lösemi Vakfı’ nı kurdu. Hem vakfa bağış toplamak hem de Carreras’ ın dost ve rakipleri Luciano Pavarotti ve Placido Domingo’nun sanatçıya sahneye hoş geldin demeleri için 1990 Dünya Kupası Finali öncesinde Roma’da gerçekleşen Üç Tenor konserinin kaydı, tüm zamanların en çok satan klasik müzik albümü oldu. Üçlünün 4 yıl sonra Los Angeles’ta verdiği konserin yayını dünya çapında 1 milyar 300 milyon kişi tarafından izlendi.
Alıntıdır
https://youtu.be/jR2NHVgklyI


"Bu yaşta çalışmak ve duygularımı müzikle paylaşmak harika. Bir dahaki sefere kayan bir yıldız gördüğünüzde… Onu kalbinizde saklayın, O, başkalarına sevgisini verme amacına ulaşmış birisinin ruhudur.." Jose Carreras


5 Ekim 2019, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder