13 Ekim 2019 Pazar

HİPPİLER ( HIPPY)



Bir hippi ailesi.


Yaşam


Merhaba Gönül Dostlarım,
HİPPİ NE DEMEK?

AçıklHippi Ne Demek?

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, dans eden insanlar, kalabalık ve açık hava
1970'li yıllarda genç insanlar arasında hızla büyüyen bir sistem karşıtlığı ve özgür yaşama arzusu gelişiyordu. Genç erkeklerin savaşlara katılmaya zorlanması ve genç kızlara geleneksel yaşam tarzının dayatılması sonucu ortaya farklı komünler çıkmıştı. Bir araya gelen gençler kendi düzenlerini kuruyor ve tamamen doğal bir şekilde yaşayarak dünyanın tadını çıkarmaya çalışıyordu. Kimilerine göre bu ahlaksızca bir davranış, kimilerine göreyse yapılması gereken. Fakat herkes ortaya çıkan hippi grupların ilginç yaşam tarzlarını hayretle takip ediyordu.
Arkadaşlarınızla birleşip sanayideki hurdalıktan araba alın ve rengarenk boyayın.Hippi kültüründen geriye birçok şey kaldı; müzikler, resimler, ilginç kurallar ve elbette fotoğraflar. Bu içeriğimizde sizleri 1970'li yılların Amerika'sında ortaya çıkmış 3 farklı hippi komününün yaşamlarına götüreceğiz. İşte birbirinden ilginç yaşam tarzları olan bu organik toplulukların fotoğrafları;
*****
TÜRKİYE' DEKİ HİPPİLER
1968 yılında dünyada esen serbestlik rüzgarının yansımaları olan “Hippiler (Hippy)”, 70’ lerde uzak doğu orijinli dünya gezilerine çıkmaya başladılar ve Hindistan, Nepal, Katmandu gibi Budizm ağırlıklı yerlere ulaşmak için rotalarını genelde Türkiye üzerinden çizdiler. Kendilerine “Çiçek çocukları”, “Barış elçileri” gibi enteresan isimler veren Batı Avrupa’nın ve Kuzey Amerika’nın işsiz, parasız entel gençleri, Volkswagen marka minibüslere doluşarak İstanbul’a geldiler ve uzun yıllar Sultanahmet’ i kendilerine buluşma yeri seçtiler. İstanbul halkı tarafından kendilerine ikinci bir isim daha takıldı; “Bitli turist”… Sultan Ahmet semti de bundan nasibini aldı ve adı; “Bitli Sultanahmet” oldu uzun yıllar… Hippilik akımı 1980’ lerin başında yok oluş sürecine girince, hippiler de İstanbul’u terketmeye başladılar.
Alıntı
*****
Hippiler ilginç giyimleri ve yaşam tarzları ile özgürlüğe, seyahate, aşka ve müziğe düşkün bir insan topluluğudur. 1967 yılında 75.000 hippi Londra’ dan Hindistan’ a doğru yola çıkarlar. Amaçları yaşam felsefeleri olan doğu kültürünü yakından tanımaktır. Yolları İstanbul’dan geçer. Ulu orta öpüşen, açık giyinmekten hatta giyinmemekten bile çekinmeyen bu insan grubundan İstanbul’da belirli bir kesim rahatsızlık duyar. Bazı işletmeler dükkânlarına almazlar. Yemek vermezler, ihtiyaçlarını gidermelerine engel olurlar. Fakat Sultanahmet’ teki Lale Restoran onlara kapılarını sonuna kadar açar. İşletmeci İdris ve Namık Çolpan kardeşler hippilerle çok iyi ilişkiler kurarak, onların her istediklerini yapmalarına izin verirler. Lale restoran, yolu İstanbul’a düşen binlerce hippinin buluşma noktası haline gelir. Fakat bir sorun vardır. Lale restoranın adını söylemekte zorluk çekerler. İşletmeciler işletmenin ismini ve tabelasını değiştirmelerine izin verirler. Yeni isim ‘’Lale Restoran Pudding Shop’’ olur. O zamanlar cep telefonu olmadığı için geriden gelenlere nereye gittiklerini gösterebilmek için bir pano yaparlar. 
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, açık havaPanonun üzerine notlar bırakırlar. Artık sadece hippilerin değil uzun yola çıkmış bütün gezginlerin İstanbul’ daki buluşma noktası haline gelir. Çocuklarının nereye gittiğini öğrenmek isteyen aileler bile buraya gelerek panodaki notları okurlar. Onlara not bırakarak geri ülkelerine dönerler. Şu an dünyanın en önemli politikacıları, mühendisleri, doktorları, iş adamları bir zamanlar Lale Restorana gelmişlerdir. Aradan yıllar geçmesine rağmen unutmayıp tekrar gelenler bile vardır. Savaşı protesto eden hippilere doğrultulan tüfeklerin ucuna çiçek soktukları için kendilerine ‘’çiçek çocuklar’’ denilmektedir. Yolu Sultanahmet’ e düşen dostlar Lale Restoran’ ın önünden geçerken çiçek çocuklara gülümseyerek bir selam yollayabilirler. Aydınlık ve çiçekli günler dilerim.

Bekir Yıldız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder