28 Ekim 2019 Pazartesi

CUMHURİYETİMİZ 96. YAŞINDA



19-10/09/29-ekim-3.jpg




Merhaba Gönül Dostlarım,


Bugün bizim için önemli ve değerli bir gündür. Çünkü bugünde, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet kurulmuş ve insanlar Cumhuriyetle birlikte özünde var olan özgürlük ve eşitlik gibi unsurları kavramıştır. 
Cumhuriyet bir halk yönetimi şeklidir. Cumhuriyet yönetiminde egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Zaten ulu önder Atatürk'ün de dediği gibi : " Türk ulusunun yaradılışına ve yaşantısına en uygun olan yönetim şekli Cumhuriyettir." Atatürk bu sözüyle, Türk ulusuna yakışan yönetimin Cumhuriyet olduğunu belirtmiştir. Çünkü Cumhuriyet bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik gibi kavramları içinde barındırır. 

29 Ekim günün anlam ve önemi nedir? 29 Ekim Cumhuriyet bayramı ile ilgili yazılarBağımsızlık , özgürlük ve eşitlik Türk ulusunun önem verdiği unsurlar olduğu için, Türk ulusu ancak bir Cumhuriyet yönetim şekliyle yönetilebilir.Cumhuriyete kavuş- mamız  tabiki de kolay olmamıştır.Çünkü atalarımız uzun yıllar bu uğurda savaşıp, kanlarını ve canlarını vermişlerdir.
Onlar bu uğurda korkusuzca savaşıp bizlere rahat, huzurlu ve mutlu bir toplum bırakmak için ellerinden geleni yapmışlardır. 
Biz Cumhuriyetle huzura, rahata ve mutlu bir yaşama kavuştuk. Bu yüzden atalarımızın bizlere bıraktığı Cumhuriyetin anlam ve önemini kavramak için her yıl 29 Ekim' de kıvançla bu milli bayramı kutlar, ulusça seviniriz.
Unutmayalım ki!
CUMHURİYET bizim için en büyük bayramdır.

Kübra VATAN
8.Sınıf Öğrencisi
Düzce   
            
*****

Cumhuriyet Hürriyet Demek


Uzun ve zorlu yılların zaferle sonuçlandığı 29 Ekim 1923 Türk’ün gücünün tarihidir. Bir erdem ve gurur günüdür. Cumhuriyet demek Türk milleti için hürriyet demektir.
      Cumhuriyet bir halk yönetimidir. Millet tarafından seçilmiş bir meclisin yönetimde söz sahibi olmasına dayanan bir yönetim şeklidir. İşte bu kutlu günde cumhuriyet ilan edilmiş ve millet Kurtuluş Savaşı’ ndan sonra yaşadığı zorlu yılları zaferle sonuçlandırmıştır.
       Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bu kutlu güne kavuşmak hiç de kolay olmamıştır. Ülkemiz çok şehit vermiş, nice ana yavrusuz, evlatlar babasız kalmıştır. Türk insanı hem içerden hem de dışardan pek çok düşmanla savaşmış büyük bir mücadele sonucu milletini refaha kavuşturmuştur.
       Cumhuriyetin ilan tarihi 20 Ekim 1923’tür. Bu zafer her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanır. Türk milletinin yönetim şekli cumhuriyettir. Bu anayasamızın 1. Maddesinde “Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.” Sözüyle belirtilmiştir. Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
       Cumhuriyeti kurmak, bu zorlu savaşları kazanmak kolay olmamıştır. Şehitlerimizin bu uğurda verdiği canların sızlamasını istemiyorsak bize düşen görev milletimizin ülkemizin çıkarları için çalışmak, hiç durmadan çalışmaktır. 
Bu sebepledir ki Mustafa Kemal Atatürk gençlere şöyle seslenir:
 “ Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” 
Alıntıdır
https://youtu.be/qdIma53LNvE
https://youtu.be/Pfz-MGbX028


 29 Ekim 2019, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder