4 Ekim 2019 Cuma

4 EKİM HAYVANLARI İNSANLARDAN KORUMA GÜNÜ



Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar ve açık hava




Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugün " 4 Ekim Hayvanları İnsanlardan Koruma Günü" bir başka deyişle bu günü  Hayvanları İnsanlara Karşı koruyup kollamak zorunluluğu günü olarak da adlandırabiliriz.

'"Sevgi,
İnsan'a yakışır "..'15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre hayvan haklarından insanların uyması gereken aşağıda belirtilen bazı maddeleri sizlerle paylaşmak istiyorum ;

 - Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan         hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.
Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
'Dünyayı güzellik kurtaracak
Sevmekle başlayacak herşey...

Mutlu keyifli hafta sonları dostlar🌼🕊☕🙂' Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları      yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez.Bilgilerini hayvanların hizmetine              sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları           vardır.
 Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın              öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır. 
-  Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu        bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına            sahiptir.
-   İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece            yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
-   Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı        çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

****
Fotoğraf açıklaması yok.Dükkanın camına, "satılık köpek yavruları" yazan bir kağıt konulur konulmaz küçük bir oğlan dükkandan içeri girdi ve;
-Köpek yavrularını kaça satıyorsunuz? diye sordu.
-Otuz ile elli dolar arası. Her birinin ayrı fiyatı var, dedi dükkan sahibi.
Küçük oğlan elini cebine koydu, evirip çevirerek bütün paracıklarını cebinden topladı ve meteliklerini tezgahın üzerine koydu. Sonra da dikkatle hepsini saydı. En sonunda da hayal kırıklığını hissettiren bir ses tonu ile;
-Benim bütün param on üç dolar ve yirmi yedi sent, dedi. Sonra derin bir nefes alarak;
-Peki bayım, hiç olmazsa köpek yavrularını görebilir miyim? diye sordu.
Dükkancı gülümsedi ve köpek yavrularını getirmesi için dükkanın arka odasındaki eşine seslendi. Biraz sonra kadın ve arkasında koşuşturan beş sevimli tombiş köpek yavrusu odadan çıktılar. Ancak köpek yavrularından biri çok gerilerden zorlukla geliyordu. Çocuk gözlerini o köpek yavrusuna dikti ve;
-Bunun nesi var? Niye yürüyemiyor? diye sordu.
-Veteriner kalça kemiğinin doğuştan tam oluşmamış olduğunu söyledi. Hiç bir zaman rahat yürüyemeyecek, diye yanıt verdi dükkan sahibi.
Bunu duyan çocuk heyecanla;
-İşte benim satın almak istediğim köpek bu idi, deyince de,
-Onu almak isteyeceğini sanmıyorum evlat, istersen onu bedava bile verebilirim sana, dedi.
Küçük çocuğun bu cevap karşısında çok kızdığı gözlerinden belli idi. Dükkan sahibinin gözlerinin içine dik dik baktı ve;
- Onu bana bedava vermenizi istemiyorum. O köpek de diğerleri kadar değerli. Size şimdi on üç dolar yirmi yedi sent verebilirim ama otuz dolar tamamlanıncaya kadar her hafta beş dolar getireceğim, dedi.
Dükkancı;
- O köpeği gerçekten istemezsin oğlum, o seninle öbürleri gibi koşup oynayamayacak ki deyince, küçük oğlan;
-Ama ona şans vermemiz gerekiyor o da her köpek kadar değerli, diyerek isyan etti ve eğildi pantolonunun paçalarını yavaşça yukarı çekti, pantolonun altındaki çocuk felcinin tahrip ettiği bacağını, destekleyici çelik desteklerini gösterdi, sonra adama döndü ve yumuşak bir sesle şunları söyledi;
-Ben de koşup oynayamıyorum bayım, bu küçük köpeğin de benim de anlayacak ve destek verecek dostları olmalı.
Dan Clark
Günün Sözü :
" Önümüzdeki soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarının daha çok korunmaya, sevgiye ve besine ihtiyacı olacak. İhmal etmeyelim. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kutlu olsun."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder