17 Eylül 2019 Salı

NEDEN YAPIYORUZ ?



Doğa ile İlgili Sözler


Kategori : Farkındalık



Merhaba Gönül Dostlarım,

Ormanlar; mavi ve yeşil gezegenimize yeşil rengini veren, soluyacak oksijeni, içilecek temiz suyu, yenecek besinleri bize karşılıksız sunan, karadaki en büyük oksijen üretimini sağlayan büyük ekolojik yapılardır. Orman sadece ağaç demek değildir, otsu gövdeli bitkiler, çalılar, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve çeşitli hayvanlarla birlikte ormanı oluşturur.

Ne yazık ki, son zamanlarda ormanlar ve içindeki tüm bitki ve hayvanlar can çekişerek yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar. Orman yangınları her zamankinden daha büyük, daha uzun süreli, daha durdurulamaz bir hale geldi. Bu durumu engellemek ve tahribatı düzeltip eskisinden daha iyi duruma getirmek için yapabileceğimiz çok şey var. Fakat eyleme geçmeden önce, orman yangınlarındaki bu ani artışın sebeplerini bilmemiz ve ormanların biz ve dünyamız için ne kadar önemli olduğunu yeniden hatırlamamız gerekiyor.


Devamı: https://www.uplifers.com/hayatin-tadini-cikarabilmek-icin-50 oneri/#ixzz5yCddmbTO


****
Dikkat ettiniz mi hiç, insan dışındaki tüm canlılar doğa ile uyum içinde yaşar. evrimini doğaya göre geçirmiştir. doğanın nimetleri ile beslenir, büyür ve azot döngüsüne dahil olurlar.

fakat insan öyle değil! ısınmak için, ulaşım için, beslenmek için, barınmak için doğanın altını üstüne getirmekte hiçbir sakınca görmeyen insanoğlu, kendi sonunu hazırladığının farkında bile değil!

Örneğin ısınmak için, uygun ısı koşullarında barınabilmek için duruma ve koşullara uygun evrim geçirmek yerine kömür, doğal gaz, petrol ürünleri ve ağaç yakarak hem kaynakları tüketiyor, hem de atmosferin dengesini bozuyor.


****

Doğaya ve çevreye zarar veren bir takım insanlara bu yazımda  bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum!

Neden Yapıyoruz?

' Pikniğe gidiyorsun ormanı yakıyorsun. Sahile gidiyorsun çöpünü orada bırakıyorsun, 
adını duyduğun her kumsala, her tatil beldesine, her köye, her parka gidiyorsun çocuğunun
altını değiştirdiğin bezini oraya atıyorsun. 
İçtiğin biranın şişesini arkandan kim toplayacak sanıyorsun? Yetmiyor pet şişeye işiyor sidikli çöpünü de her yere bırakıyorsun.Ormanda ateş yakıp piknik yapıyor sonunda ateşi iyice söndürmeyip  ormanı yakıyorsun.

Görüntünün olası içeriÄŸi: aÄŸaç, ayakkabılar, açık hava ve yiyecekNereye gitsek senin izlerini görüyoruz..Her dağ başında, her deniz kıyısında, her doğal parkta, her doğal güzellikte.
Dünyanın en güzel, en özel, en eski tarihi eserlerine sahip olsak ne fayda, 
sen en mahrem mağaraların duvarlarına o saçma sapan adını yazıyorsun. 
Üstüne başına bakınca insana benziyorsun ama ne yazık ki olamıyorsun. 
Çocukların karınca yuvalarını bozuyor, bön bön bakıyorsun, sokak köpeğine taş atıyor sırıtıyorsun, kedinin yavrularını alıp ölümüne sebep oluyor iyi bir şey yapıyor sanıyorsun, kuşların yuvalarını dağıtıyor kıs kıs gülüyorsun, doğal yaşam parklarında soyları tükenmek üzere olan her canlıyı avlıyorsun, bir de fotoğrafını çekiyorsun. 
Sonra bunları sosyal medya da paylaşıyorsun, buralardan bakılınca pek sosyal, pek afilli, pek modern, pek bilmem ne görünüyorum sanıyorsun.
Kendinden başka hiç bir şeyi düşünmüyorsun, yaşadığın gezegenin ve hatta oturduğun sokağın bile farkında değilsin.
Saçlarını jöleleyip, popona da Kot'u çekince bir şey oldum sanıyorsun. Hatta kimi zaman turist avına çıkıp kitap okuyormuş gibi bile yapıyorsun. 
Oysa sen ne okuduğunu anlayacak zekaya sahipsin, ne de dünyayı görecek gözlere. Yazık ki bizde senin verdiğin hasarı tamir için kendimizi paralayıp duruyoruz. 
Keşke hiç doğmamış olsan. Sensiz ne mutlu olurdu bu dünya

Alıntı


Günün Sözü :
" Eğer üzerinde yürüdüğün toprağın ayağının altından kayıp gitmesini istemiyorsan yeşili koru."


17 Eylül 2019, Antalya-Turkey



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder