15 Eylül 2019 Pazar

GEZEGENİMİZE SAHİP ÇIKALIM ( 1 )




Görüntünün olası içeriği: açık hava



Farkındalık



Merhaba Gönül Dostlarım,

24 Ağustos 2019 tarihinde  ' Gerçek Dostlar ' Ailesi ile  paylaştığım yazımda,  20 Eylül 2019 tarihi ile ilgili yapmış olduğum çağrımı hatırlatma  adına bir kez daha yinilemek istiyorum.

Görüntünün olası içeriği: okyanus, gökyüzü, açık hava, su ve doğa
" İklim krizine karşı gerekli önlemleri almakta kaybettiğimiz her gün dünyada canlı türlerini ve yaşam alanlarını kalıcı olarak kaybediyoruz; gelecekte yaşanacak çok daha büyük kayıplara zemin hazırlıyoruz. Üstelik her geçen gün, iklim krizi ile baş etme imkânlarımız da gittikçe azalıyor. Gerekli önlemler alınmazsa çocuklarımıza bırakacağımız dünya yaşanır bir yer olmayacak.
Türkiye’deki ekoloji ve çevre kurumları olarak bir araya gelerek oluşturduğumuz Sıfır Gelecek kampanyası ile dünya çapında öğrencilerin “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!” çağrısına destek vererek. herkesi 20 Eylül’ de iklim için greve çağırıyoruz! Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmak için kaybedecek bir saniyemiz bile yok.Türkiye’deki karar alıcıların bir an önce iklim krizine karşı acil ve adil planlama yaparak 2030’a kadar sıfır karbonlu bir geleceğe yönelik somut adım atmalarını talep ediyoruz."

Ya sıfır karbon ya sıfır gelecek!

Gezegenimizi kurtarma adına ve yaşanabilir bir dünya için Sompo Sigorta tarafından başlatılan ' Yerküreye Saygı projesine'  ' Gerçek Dostlar' Ailesi olarak sizlerinde katkılarını bekliyoruz. Başlangıç olarak yapmamız gereken bu yazımızı bir başka yakınınız veya bir arkadaşınızla  paylaşarak onları da haberdar etmeniz, en büyük dileğimiz.


*****
Sompo Sigorta olarak dünyanın sigortası SENSİN, BENİM, BİZİZ dedik ve yaşanabilir bir dünya için Yerküreye Saygı projesini başlattık. Sen de farkındalık hareketine katılmak için bu yazıları paylaş; dünyanın geleceği için bir adım at.
Unutma #dünyanınsigortasısensin !

Görüntünün olası içeriği: ateş ve gece
Son dönemde gezegenimizin her tarafında orman yangınları yaşanıyor. 2019’da şu ana dek 16 milyon orman yangını meydana geldi. Sadece son bir hafta içinde Kongo'da 110 bin, Angola'da 135 bin, Zambiya'da 73 bin, Mozambik'te 40 bin ve Tanzanya'da da 24 bin yangın gerçekleşti. 18.500 yangınla Asya kıtasında en çok orman yangını gözlemlenen ülkeler Moğolistan ve Endonezya oldu. Avustralya'daki yangın sayısı ise 22 bin 500' ü geçmiş durumda. Yaşanan orman yangınları sonucu ciddi bir sera gazı salınımı gerçekleşiyor. Sera gazı salınımı ise küresel ısınmanın büyük ölçüde hızlanmasına sebep oluyor. #dünyanısigortasısensin #yerküreyesaygı




Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava, su ve doğa
Bu muhteşem manzaraya iyi bakın. Çünkü 20 sene sonra artık göremeyeceksiniz.
Burası dünyanın en büyük kaplıcalarından biri olan Grand Prismatic Springs. Amerika kıtasında bulunan bu benzersiz yer, küresel iklim değişikliği nedeniyle küçülmeye devam ediyor. Ve önlem alınmazsa 30 sene sonra artık tamamen kaybolabilir.
 #YerküreyeSaygı #BugünVarYarınYok #DünyanınSigortasıSensin






Görüntünün olası içeriği: açık hava, doğa ve su
2016 itibariyle ormansızlaşma ile mücadeleye başlayan Norveç, hükümetin oybirliğiyle verdiği karar sonucunda; palm yağı üretimini de yasakladı. Üretimi sırasında tropikal ekosistemlerin ve arazilerin bozulmasına sebebiyet veren palm yağı üretiminin yasaklanması üzerine 2018 yılında çalışmalara başlanmıştı. 2020 yılından itibaren kanun uygulamaya geçerek ormansızlaşma ve onun sebebiyet verdiği küresel ısınmanın önüne geçilecek.
 #dünyanınsigortasısensin #yerküreyesaygı






Görüntünün olası içeriği: plaj, okyanus, gökyüzü, açık hava, doğa ve su
Carettaların rahatından 'Caretta Timi' sorumlu!

Antalya'nın Kemer ilçesinde nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların korunması için kurulan 5 kişilik "Caretta Timi", 10 gönüllüyle küçük canlıların rahatı için göz kırpmadan nöbet tutuyor.

İlçede faaliyet gösteren Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonunca, Çıralı sahiline gelen kaplumbağalar, yavruları ve yumurtalarının korunması amacıyla iki yıl önce özel bir ekip oluşturuldu.
Sahilde 21.00 ile 06.00 saatleri arasında görev yapan ekibin maaşları belediye ve bölgede bulunanlar tarafından karşılanıyor.Ekip üyeleri, sahile gelen anaç caretta carettaların yumurtlaması ve yavruların denize güvenli şekilde ulaşması için başlarına takılı kırmızı ışıkların yardımıyla hava karardıktan sonra insanları sahilden uzak tutuyor.

Görüntünün olası içeriği: bulut, gökyüzü, dağ, açık hava ve doğa

Yerküreye Saygı için hemen harekete geçmemiz gereken bireysel ve toplumsal adımlar: ADIM 1
İyi bir iklim politikası!
Ülkeler iklim değişikliği ile mücadelede ortaya koyacakları kararlı ve uzun vadeli politikalar ile geleceğe dair sonuç üretecek insiyatifler üstlenmelidir. Özellikle, yenilenebilir enerji üretiminin ve kullanımının teşvik edilmesi, enerji tasarrufu, ayrıca küresel ısınmanın sonuçlarına ilişkin toplumun bilinçlendirilmesi gibi etkin adımlar atmalıdır.
#yerkureyesaygi #dünyaninsigortasisensin




Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, bulut ve açık hava
Hepimiz sigara içmenin sağlığımız için kötü bir şey olduğunu biliyoruz. Ama kaçımız gezegen için ne kadar kötü olduğunu biliyor?
Tohumların toprağa döküldüğü andan, kurutulan yaprakları dünyanın 1.1 milyar sigara içicisi tarafından tüketildiği ana kadar, tütün, büyük bir tahribat yaratır. Imperial College London' dan araştırmacılar, tütün endüstrisinin yıllık karbon ayak izinin, Galler' in neredeyse iki katı olduğunu saptadı. Tütünün yetiştirilmesi ve yapraklarının kurutulması, tütünün karbon ayak izinin yüzde 75'inden fazlasını oluşturuyor. Tütünün yetişmesi için ise, toprağı parçalayıp yakındaki nehirleri ve yeraltı sularını kirleten kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmasının yanı sıra bol miktarda toprak, su ve enerji gerekiyor. Ve bir de izmaritler var. Her yıl yaklaşık 6 trilyon sigara içiliyor ve bunun 4,5 trilyonu açık alanlarda atılıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), bu izmaritlerin çevrede bulunan en yaygın tek kullanımlık plastik olduklarını söylüyor. Avrupa Birliği, bu sorunu konu alan yeni bir düzenleme yapmaya çalışıyor. Tek kullanımlık plastiklerle ilgili yeni AB yönergesi onaylandıktan sonra, tütün üreticileri, sigara izmaritleri toplama ve halka açık kül tablaları sağlama masraflarından sorumlu hale getirilecek.

Günün Sözü : " Bugün var yarın yok, Yerküreye Saygı ve Gezegenimize sahip çıkalım "




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder