28 Eylül 2019 Cumartesi

MİLLET OLABİLMEK ZOR MU?









Merhaba Gönül Dostlarım,

 26 EYLÜL 2019  Perşembe günü  Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul'un her iki yakasında da hissedilen 5.8 lik depremin yankıları sürüyor.
Milyonlarca vatandaş depremin şiddetiyle sokaklara döküldü. İstanbul Valiliği; yaşanan deprem sonrası 14:20 itibariyle İstanbul'da AFAD, AKOM, 112, 155 ve 156 hatlarından herhangi bir hasar ihbarı yapılamadığını açıkladı. 

Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı İstanbul’un yanı sıra Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, Yalova, Bilecik gibi illerden de hissedilmiş olup herhangi bir can kaybına yol açmamıştır. İlk belirlemelere göre bazı binalarda çatlaklar oluşmuş, Avcılar Hacı Ahmet Tükenmez Camii minaresi yıkılmış,  İstanbul'daki depremin ardından daha sonra AFAD' a bildirilen hasarlı bina sayısının 473 olduğunu açıkladı.zarar tespit çalışmaları halen devam etmektedir. 

Kandilli Rasathanesi, Silivri açıklarında 3.8 büyüklüğünde yeni bir deprem daha meydana geldiğini duyurdu.
AFAD ise Perşembe günkü deprem sonrası artçı sarsıntıların sayısının 314’e ulaştığını açıkladı.

****
İstanbul Fatih Kocamustafapaşa’ da yurttaşların deprem nedeniyle geceyi parkta toplanarak geçirmesi üzerine Fatih Dayanışması tarafından Hacivat ve Karagöz oyunu sergilendi. Etkinlikte çocukların eğlenerek izlediği geleneksel oyun birçok yetişkin tarafından ilgi ile karşılandı.
RANTA, TALANA DEĞİL DAYANIŞMAYA Fatih dayanışması gönüllüleri, ‘komşularımızı tanımaya geldik diyerek çıktığımız yolda hep birlikte çok mesafe katettik. Fatih Dayanışması olarak depreme karşı sırtımızı ranta, talana değil dayanışmaya komşularımıza yaslayarak depremin olası yakıcı sonuçlarını en alt düzeye indirmek istiyoruz. Herkesi sensiz olmaz sen de katıl diyerek dayanışmaya çağırıyoruz’ şeklinde konuştu.

Yurt Gazetesi https://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/ozel-deprem-dayanismayla-unutuldu-2-h139668.html
Yurt Gazetesi

****
Yaşadığımız coğrafyanın farkına vararak gidecek başka yerimizin olmadığının, gidecek başka tarihimizin olmadığının bilinciyle yarınımızı birlikte tesis edebilecek bir iradeyi ortaya koyabilecek millet anlayışı. Ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, çatıştırmayan, kimlikleri yok saymayan, asimile etmeyen sahih bir millet anlayışına ne kadar da çok ihtiyacımız var Millet olabilmek  için illede zor  zamanları mı? yoksa afet ve felaketleri mi ? beklememiz gerekir.

Değerli yazarımız Bige Güven Kızılay' ın yazısını aşağıdaki satırlarda sizlerle paylaşıyorum.


****
İşte bu kadar her şey...
Bir deprem... Bir sarsıntı... O kafayı taktığınız abuk subuk ne varsa silip götürüyor değil mi?
Selam vermeyen o komşunun boynuna sarılıp, iş yerindeki en büyük rakibinizle kol kola merdivenleri üçer üçer atlayarak inip binayı boşaltabiliyorsunuz...
, Damlayan musluk, alamadığınız o model cep telefonu, çocuğunuzun çözemediği o test, dibi tutan yemek, üstüne çay dökülen süper önemli rapor, trafikte yol vermeyen bencil adam... hepsi ne kadar da önemsiz kalıyor.
deprem paniğiYüzünüze çaaat diye çarpıyor değil mi?

Normalde hiç tanımadığınız insanlarla kırk yıllık ahbap gibi sohbet edebiliyorsunuz örneğin. Fenalaşan biri varsa, hiç düşünmeden çantanızdaki suyu uzatıyorsunuz değil mi? Ürkmüş görünen bir çocuğa “Annen nerede yavrum senin? “ diye soruyorsunuz hemen. Korkudan arabanın tekerleğine saklanmış bir yavru kedi için koca koca adamlar trafiği durdurup arabanın altına yatabiliyorsunuz. Kimse de korna çalmadan o kedicik oradan sağ salim çıksın diye beklenebiliyor üstelik. Çarşıda pazarda yabancı yok artık. Herkes sanki en son dün muhabbet etmiş gibi sohbete girebiliyor, “Ne biçim salladı di mi ?”
E salladı birader. Salladı güzel kardeşim.
Birbirimize dönüp bakmamız, göz göze gelmemiz için ille sallaması mı gerekiyor?
Sen asıl bunu sor kendine.
Bir de lütfen “Bu millet adam olmaz” deme emi?
Diyorken kendine de hakaret ediyorsun çünkü.
Bu milletin özünün güzelliği ne yazık ki en çok böyle kriz zamanlarında çıkar.
Dilerim anlamak için sallanmayı beklemeyiz.
26.09.2019
Günün Sözü : " Millet; dil, kültür ve ülke ile birbirine bağlı vatandaşların teşkil ettiği bir toplumdur. Eğer bir millet yıkılacaksa, dışardan değil içerden yıkılacaktır."  Mustafa Kemal Atatürk.


28 Eylül 2019, Antalya-Turkey



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder