16 Eylül 2019 Pazartesi

GEZEGENİMİZE SAHİP ÇIKALIM ( 2 )





Görüntünün olası içeriği: kar ve açık hava


Farkındalık

 Merhaba Gönül Dostlarım,
Bugün, 16 Eylül 1987’de imzalanan Montreal Protokolü’ yle birlikte resmileşen "Dünya Ozon Tabakasını Koruma Günü"nün 32. yıl dönümü. 32 yılda elimizden geleni yapmış olsak da ozon tabakasının hassas durumu devam ediyor.
Montreal protokolü sık sık en başarılı çevre anlaşması olarak adlandırılır. 16 Eylül 1987 tarihli protokolden sonra, ozon tabakasına ağır hasar veren CFC gibi endüstriyel gazların kullanımı yavaş ancak kararlı şekilde azaldı. 
Her yıl Güney Yarımküre’ de bahar olduğu dönemde atmosferde ozon tabakasında bir delik ortaya çıkar. Bu deliğin nedeni, ozonu yok eden endüstriyel gazların güneş ışığıyla birlikte tepkimeye girmesidir.
 " Gezegenimize Sahip Çıkalım" Başlıklı yazı dizimizin bugünkü ikinci bölümünü yayınlamadan önce bir  açıklamayı tekrarlamak istiyorum,

" İnsanlar hayati tehlike arz eden bir durum olduğunda acil durum duyurusu beklerler ve başka hiç kimsenin tehdidi ciddiye almıyor gibi görünmesi durumunda harekete geçme konusunda tereddüt ederler. Bir yangın alarmı olduğunu düşünelim. İnsanlar başlangıçta bunun sadece bir tatbikat olduğunu düşünebilirler; eğer herkes görmezden gelirse, onlar da görmezden gelecektir. Ama toplumda lider olarak kabul edilen biri yangının aslında gerçek olduğunu söyler ve kullanılabilecek en güvenli çıkışı onlara gösterirse, herkes elindekileri bir kenara bırakıp yanan binayı tahliye etmeye girişecektir."

****

Görüntünün olası içeriÄŸi: kar ve açık havaİklim değişikliği arkeolojik mirası da tehdit ediyor. Dünyayı tehdit eden iklim değişikliği donmuş durumdaki arkeolojik kalıntıları da olumsuz etkiliyor.
Bilim insanları iklim değişikliğinin arkeolojik kalıntılar için de zararlı olabileceğini ortaya çıkardı. Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland' da buzla kaplı arazilerde yapılan incelemelerde toprak altındaki ahşap, kemik veya DNA örneklerinin küresel ısınmanın etkisiyle çürümeye başladığı tespit edildi. Ingiltere' de yayınlanan haftalık Nature dergisinde yer alan habere göre, havaların ısınması yağmur sularının derecelerini de artırıyor. Yağışla birlikte toprağa nüfuz eden ısınmış yağmur suları toprağı da ısıtıyor. Böylece toprak altında aşırı soğuklar nedeniyle onbinlerce yıldır bozulmadan korunan arkeolojik kalıntılar çözülmeye başlıyor. 2016'dan beri Grönland' ın kuzeyinde ve güneyindeki 7 bölgede küresel ısınmanın etkileri üzerine araştırmalar yapan arkeolog Jörgen Hollesen, Viking' lerin anayurdu olarak bilinen alanlarda saç, tüy ve et kalıntıları gibi bazıları 2 bin 500 yıllık olan organik kalıntıların bulunduğunu belirtti. Hollesen, iklim değişikliğiyle ortalama ısının 2,6 derece artması durumunda organik karbon bileşimlerinin çözülmesinin 80 yıl içinde yüzde 30 ila 70 oranında artmasının beklendiğini kaydetti. #yerkureyesaygi #doganinsigortasisensin



Görüntünün olası içeriÄŸi: bir veya daha fazla kiÅŸi ve açık havaIndipendent’ ın haberine göre Birleşmiş Milletler’in aşırı yoksullukla mücadele ve insan hakları özel raportörü Philip Alston, “iklim ayrımcılığı” konusunda uyardı. Buna göre zengin kesimler ısınmanın kötü etkilerini hafifletebilirken, yoksul toplumlar daha çok acı çekecek.

Bir zamanlar felaket olarak görülen sıcaklık seviyelerinin şimdi en iyimser senaryo olduğunu belirten Alston, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Yoksullar sera gazı salımının sadece bir kısmından sorumlu. Kendilerini koruyacak güçleri de yok. Ama iklim değişikliğinin bütün yükü onların üzerine kalacak. İklim değişikliği her şeyin ötesinde, yoksullara karşı vicdansız bir saldırıdır.”

Ortalama sıcaklığın 1,5 derece artması durumunda, 2100 yılına kadar milyonlarca insan göç ve açlık arasında seçim yapmak zorunda kalacak. Bunu önleyebilmek hepimizin elinde unutma #dünyanınsigortası sensin !
#yerküreyesaygı #iklimayrımcılığı #iklimdeğişikliğ



Görüntünün olası içeriÄŸi: açık havaBu muhteşem manzaraya iyi bakın. Çünkü 20 sene sonra artık göremeyeceksiniz. Burası dünyanın en ünlü tatil destinasyonlarından Maldivler. Eğer küresel iklim değişikliğine karşı insanlar olarak harekete geçmezsek, 20-30 sene içinde Maldivlerin tamamen sulara gömülmesi bekleniyor. #YerküreyeSaygı #BugünVarYarınYok #


Bugün artık büyük kentlerde içme suyu gereksiniminin çoğu hazır damacana sularından ve plastik pet şişelerden sağlanıyor.
Oysa bu suların kaynağından doldurularak evimize ulaştırılması için harcanan enerji ve bir taraftan özellikle plastik kullanımının yarattığı çevresel kirlilik düşünüldüğünde bireysel olarak evimize takacağımız yüksek kaliteli filtreler ile artık dışarıdan su temininin tamamen sonlandırılması önemli bir adım değil mi?
#dünyanınsigortasısensin #yerküreyesaygı



Görüntünün olası içeriÄŸi: gökyüzü, açık hava, su ve doÄŸaBu muhteşem manzaraya iyi bakın. Çünkü 20 sene sonra artık göremeyeceksiniz.
Burası dünyanın en büyük kaplıcalarından biri olan Grand Prismatic Springs. Amerika kıtasında bulunan bu benzersiz yer, küresel iklim değişikliği nedeniyle küçülmeye devam ediyor. Ve önlem alınmazsa 30 sene sonra artık tamamen     kaybolabilir. #YerküreyeSaygı #BugünVarYarınYok #DünyanınSigortasıSensin





Günün Sözü :" Başka gezegenlerde de hayat var mı diye merak ederiz, sanki bu gezegende yaşamayı becerebilmişiz gibi.Aldous Huxley

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder