13 Ağustos 2019 Salı

AĞAÇ DİKMENİN ÖNEMİ












Merhaba Gönül Dostlarım


 Doğanın bize cömertçe verdiği hediyeleri düşünürsek bizim de ona karşılığını vermemiz gerekir. Doğaya verilebilecek en güzel hediye ağaç dikmektir.

Bir fidanı toprakla buluşturmak, büyüyüp yeşermesini sağlamak kendimiz ve çocuklarımızın geleceği için yapmamız gereken en önemli görevlerden biridir. Yaşamımızın devam etmesi için gerekli olan oksijenin büyük bir bölümünü ormanlar sağlar. Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir çam ağacı, 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti 1 saatte oksijene dönüştürür. 1 hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.

Ormanlar sadece oksijen kaynağı değildir. Ormanlar erozyonu, kuraklığı önler,

















Uydudan çekilmiş Türkiye fotoğrafı.Ağaç dikmezsek gelecek nesil çölde yaşayacak! 
Tolga Akpınar





















































































































Ağaç dikmenin önemi,

Ağaç dikmek yaşamaya dair yapılacak en güzel eylemlerden biridir... batı ülkelerinde ağaç dikme bilincini ve dikilen ağaçların o ülkeye ne denli güzellikler kazandırdığını hepimiz biliyoruz.... ancak bu konu ülkemizde malesef yeteri kadar ciddiye alınmıyor.
Yarın öleceğini bilsen yeryüzünde bir ağacın olsun... sözü ne kadar güzel söylenmiş bir sözdür. 

Ağaç dikmek toplumlara huzur ve mutluluk getirir... ayrıca ağaçları diken insanlara ülkesi ve çevresi için ne kadar güzel bir miras bıraktığı hissini veren güzel bir eylemdir. Dünyanın ileri toplumlarında ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu çeşitli sebeplerle ortaya çıkmıştır, o ülke hakkında kendiliğinden biten ağaçlar veya insanlar tarafından bir gayret neticesi yetiştirilen ağaçlara göre hükümler değişmektedir, 


insanlar modern binalara, köprülere hanlara, hamamlara, çocuk bahçelerine kavuşmadan önce ağaçlara kavuşmalıdır... bu ağaçlar, dağlık kesimlerde ise, kimsenin mülkiyetinde olamaz, herkes yararlanabilir, fakat kendi bahçelerinde yada arazilerindeki ağaçlar o kişilerin mülkiyetine girer. 



Ancak bizim ülkemizde yeterince ağaç dikilmiyor, o kadar kıymetli topraklar her yıl denizlere doğru sürüklenip gidiyor, her yıl milyonlarca metreküp verimli topraklar nehirlerden denizlere dökülüyor, ülkede artan kuraklık, çölleşme, susuzluk gibi sorunlar varsa bunun en büyük nedenlerinden biri de yeterince yeşil ormanlara sahip olamadığımızdan kaynaklanır.

Görüntünün olası içeriÄŸi: aÄŸaç, açık hava ve doÄŸaHer yıl belli sayılarda ağaç dikmeyi bir kere devlet politikası haline getirmemiz gerekir... öyle vakıf kanpanyası falan filan la yürümez bu işler... hem kurumlar, hem bireyler, hemde hükümetler sahip çıkması lazım bu işe... 
ülkede devlet büyükleri, öğretmenler, anneler babalar el ele verip, okul çocuklarına çevre bilincini aşılaması gerekir... ülke çapında yeterince yeşil alanlara sahip olmak için ağaç dikme konusu şehirde vaya köyde hem sosyal, hemde kültürel faliyetlerin bir parçası haline gelmesi gerekir... 
aksi taktirde o yörelerde kalkınmadan bahsetmek mümkün olamaz.

Türkiye'de okula giden 18 miyon öğrenci olduğu söyleniyor... bu sayı belki daha fazladır... bu çocuklar her yıl 23 Nisan'da bir ağaç dikse... bir yılda 18 milyon ağaç sayısına ulaşılır... ülkemizde 8 yıllık temel eğitimi almak için okula giden 18 milyon talebe, her yıl için bir ağaç dikse, 8 x 18 miyon = 144 milyon ağaç eder... buda 70 milyon nüfuslu Türkiye'de kişi başına ortalama 2 ağaç düşüyor demektir.


*Alıntı


Günün Sözü :



Görüntünün olası içeriği: doğa ve açık hava

 13 Ağustos  2019, Antalya-Turkey


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder