Farkındalık
Merhaba Gönül Dostlarım,
Felaket tellallığı yapmış olmayı hiç bir zaman istemem ama, Su kaynaklarının plansız-programsız kullanımı nedeniyle gelecekte dünyayı büyük bir su sıkıntısının beklediği vurgulanmakta Bir çok bebek su sıkıntısı çeken ülkelerde dünyaya gözünü açacaktır. Amerika, Çin, Rusya'da bazı merkezler önümüzdeki 5 yıl içerisinde ciddi su sorunu yaşayacaklardır. Birleşmiş Milletlerin raporuna göre; 15 saniyede bir çocuk su yetersizliğinin neden olduğu hastalıklardan ölmektedir. Ayrıca susuzluk nedeniyle yiyecek sıkıntısı ve Kuraklık yaşanacaktır diyen " Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halil Kumbur, 20. yüzyılda dünya nüfusunun 3 katına çıktığını, su tüketiminin ise 6 kat arttığına dikkat çekerek, "Dünya nüfusuna bu yüzyılın sonunda 3 milyar nüfus daha eklenecektir. Su kaynaklarımızın plansız-programsız kullanımı nedeniyle gelecekte büyük bir su sıkıntısı bizi bekliyor" dedi.
****
Wall Street Jounal (WSJ) gazetesi, Trump’ ın, 55 bin kişinin yaşadığı, doğal kaynak zengini ve jeopolitik önem taşıyan Grönland’ ı satın almak istediğini iddia etmişti.
Danimarkalı yetkililer, söz konusu bölgenin ABD ile işbirliğine ilgi duyduğunu ama satılmadığını açıklamıştı. Trump’ ın, eylül başlarında Danimarka’ yı ziyaret etmesi planlanıyor.
****
Geçtiğimiz günlerde açıklanan bir araştırma sonucuna göre dünyada su talebinin önümüzdeki bir kaç 10 yıl içinde katlanarak artacak, en az 33 ülke 2040 yılına kadar aşırı su stresi ile yüzleşecek. Senaryoya göre özellikle istikrarsız ve farklı çatışmaların yaşandığı bölgeler tehdit altında. İklim modellerinin kullanıldığı ve sosyoekonomik senaryoların baz alındığı çalışmada Dünya Kaynakları Enstitüsü' nden araştırmacılar 167 ülkede tahmini su tüketimi yeryüzü su kaynaklarını ölçtüler.
Kaynak: Euro News
****
Rapora göre, her geçen yıl suya olan talep arttığı ancak güvenli su kaynaklarının azaldığı dünyada 36 ülke "son derece ciddi su sıkıntısı" yaşıyor. Dünyada her gün 5 yaş altı 800'den fazla çocuk temiz su ve hijyene erişimi olmadığı için ishalden hayatını kaybediyor.
İklim değişikliği ve artan nüfus gibi etmenlerden dolayı temiz suya erişimin önümüzdeki yıllarda daha da baskı altına gireceği uyarısında bulunuluyor.
****Dünya nüfusunun yarısı 2050' de susuzluk riski yaşayabilir.
Erişilebilir tatlı su kaynakları şimdiye kadar insanlığın su ihtiyacını karşılamış olsa da uzmanlar, bu durumun uzun süre devam etmeyeceği görüşünde.
Araştırmacılara göre, yeryüzündeki suyun yüzde 97’sinden fazlası, insanların kullanımına uygun olmayan tuzlu sulardan oluşuyor. İçilebilir tatlı suların dünyadaki suya oranı yüzde 3'ün altında ve temiz suyun büyük bir bölümü kutuplarda yer alıyor.
Tatlı suların da sadece üçte biri kullanılabiliyor. Dolasıyla insanın kullanabileceği su miktarı, dünyadaki toplam su varlığının yüzde 1'inin de altında.
844 milyon insan su sıkıntısı çekiyor
Tüm bu nedenlerden dolayı temiz su sıkıntısının yaşandığı dünyada, halihazırda 844 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Bu tablonun gelecek yıllarda daha da kötü hale gelmesi öngörülüyor.
Araştırmalara göre, 2000 ve 2050 yılları arasında dünya nüfusunun 3 milyar artması ve temiz suya olan talebin yüzde 55 yükselmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) raporunda da son yüzyılda temiz suya olan ihtiyacın 6 kat yükseldiği, her yıl temiz su ihtiyacının yüzde 1 oranında arttığı, 2050’de 5 milyar insanın temiz su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
BM raporunda ayrıca, önlem alınmaması durumunda 2030’da dünyadaki mevcut temiz suyun insanlığın ihtiyacının yalnızca yüzde 60’ ını karşılayacağına dikkat çekiliyor. Su kaynaklarının kapasitesi ile insanlığın ihtiyaç duyduğu temiz su miktarı arasındaki farkın giderek büyümesi bekleniyor.
Türkiye’de temiz su
Sanılanın aksine su zengini bir ülke olmayan Türkiye, kişi başına düşen yıllık ortalama 1519 metreküp su miktarıyla temiz su sıkıntısı çeken bir ülke kabul ediliyor.
Su kaynakları bakımından zengin sayılan ülkelerdeki bu oran, 8 bin ila 10 bin metreküp olarak kabul ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'nin nüfusunun 2030’da 100 milyona ulaşacağını öngörüyor. Bu durumda, kişi başına düşen su miktarının 1120 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor.
Türkiye'nin 110 milyar metreküp kullanılabilir su potansiyelinin yüzde 16' sı içme ve kullanımda, yüzde 72'si tarımsal sulamada, yüzde 12'si de sanayide tüketiliyor.
ANKARA - MUSTAFA DEVECİ
Günün Sözü : " Her bir damla su önemlidir.Su boşa harcanmayacak kadar değerlidir asla atılmamalı."
Günün Sözü : " Her bir damla su önemlidir.Su boşa harcanmayacak kadar değerlidir asla atılmamalı."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder