17 Ağustos 2019 Cumartesi

İSTİKLAL SAVAŞIMIZ...




Görüntünün olası içeriği: açık hava


Merhaba Gönül Dostlarım,

Marmara Depremi' nin 20. yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz.


İstiklal sözcüğünün anlamı: Bağımsızlık, hür olmak anlamlarına gelmektedir. 
İstiklal kelimesi köken olarak Arapça'dır. Bağımsızlık, özgürlük, hürriyet anlamına gelmektedir.

Tam olarak bağımsızlık anlamı ifade eden ve Kurtuluş Savaşı'da bizlere tam bağımsızlık getirdiği için İstiklal Savaşı olarak da geçmektedir. Türk milleti için İstiklal kelimesi bu yüzden çok önemlidir.

" İstiklalini kaybetmemiş bir millet cesur bir millettir."
" Türk milleti gerekirse İstiklali için her şeyi göze alır." 

Bu sözler milli duygularımızı  kabartan ve  30 Ağustos Zafer Bayramı' mız etkinlikleri çerçevesinde yazdığım bu yazıda bir kez daha hatırlatmada bulunmak istedim.

Çok değerli yazarımız sayın Bige Güven Kızılay' ın  aynı Milli duygular içinde yazmış olduğu aşağıdaki  makalesini sizlerle paylaşıyorum.

****


Tüm zamanların en şahane, en anlamlı mektubudur nedir derseniz, gözümü kırpmadan o’ nu söylerim. Atatürk’ün Çanakkale’de can veren Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektup :

“Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar!
Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle
yanyana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı
dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu
topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Bu nasıl bir yürek, bu nasıl bir olgun ruhtur...

Ne zaman Çanakkale’ye gitsem, işte bu yazının önünde durur , kendimi tutamaz, hüngür hüngür ağlarım. Bu satırları sadece bir muzaffer komutan yazmamış derim içimden, “savaşın ne kötü bir şey olduğunun farkında bir bilinçli asker” yazmış.
Kendi de 1923’de Adana’da açık açık söylüyor zaten, “Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Hakiki düşüncem şudur: Ulusu savaşa götürünce vicdan azabı duymamalıyım. Öldüreceğiz diyenlere karşı, “ölmeyeceğiz” diye savaşa girebiliriz. Ancak, ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir.”

Bence Çanakkale gezisi , “gezi” niyetine değil, müfredatta resmen ders olarak okutulmalıdır.
Japonya’da var, duymuşsunuzdur. Belli bir yaşa gelen çocukları önce Hiroşima’ ya götürüp harabeleri gezdiriyorlar, sonra da en ileri teknoloji fabrikalara götürüyorlar. “Bakın” diyorlar, “ Biz bu felaketi yaşadık, ama toparlandık, bu düzeye geldik”.
Bin saat ders anlatsanız ,çocuğun tam da kafasında şekillendiremeyeceği bir duyguyu, iki mekanı göstererek şıp diye verebiliyorsunuz.

Ben kendi adıma toprağa basmaya çekiniyorum Çanakkale’ yi gezerken. Sanki bir şehidin, hem de ufacık tefecik cılız bedenli, incecik enseli bir askerciğin bedenine mi basıyorum acaba hissiyle ürpererek dolaşıyorum oralarda.

Rehberler hep anlatırlar, hala şiddetli bir yağmur yağdı mı, sabaha asker düğmeleri toplarlarmış topraktan. Düşünsenize, yağmurdan sonra açan hüzünlü bir çiçek niyetine...

Gitmediyseniz bir yanınız eksik diyorum. Mutlaka çocuğunuzun elinden tutun ve gezin Çanakkale’ yi. Aç bilaç, çıplak ayakla,günde bir öğün şekersiz üzüm hoşafı girmiş mideyle, sadece ve yalnızca vatan sevgisinin verebileceği güçle savaşan o askerciklerin hikayesini dinlesinler.
Bugünün dünyasında şikayet ettikleri, ellerindeki telefonun modelinden, ayakkabılarının markasına saçma sapan detayların ne ayıp, ne boş olduğunu anlasınlar.

Hayatta en değerli şeyin somut, maddesel şeyler değil de, bugünün deyimiyle “bağımsızlık” , o zamanın ifadesiyle “istiklal” olduğunu fark etsinler.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm Çanakkale şehitlerinin aziz ruhlarının önünde saygıyla, sevgiyle ve sonsuz minnetle eğiliyorum.



Bige Güven Kızılay
18.03.2018


Günün Sözü : " Vatanın Bütünlüğü, Milletin İstiklali tehlikededir. Milletin İstiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Ya İstiklal ya Ölüm." Mustafa Kemal Atatürk



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder