8 Nisan 2021 Perşembe

SÖZÜN GÜCÜ



















.YIL

        

Felsefe


Merhaba Gönül Dostlarım,

İnsan sosyal ve manevi bir varlıktır. Aynı zamanda insan kendini “olgunlaştırma” ve “öteki” ile birlikte yaşama” eğilimine doğuştan sahiptir. İnsan kendini geliştirme ve öteki ile birlikte yaşama tecrübesini düşünce, dil veya söz gücü ile gerçekleştirir.

 Zihnin olgunlaşmasını, benliğin erdemli ve hikmet sahibi olmasını sağlayan da yine dil gücüdür. Kişisel benlik, hafıza, bilinç, semboller, sesler, söz ve dil bir bakıma birbirlerine zemin hazırlarlar.1 İnsan zihninin kendini geliştirme potansiyeline sahip olması ve kendini gösterme sürecinde dili kullanması toplumsal ve kişisel gelişim sürecinde önemli bir etkendir. 

Dilin bir diğer işlevi de aslında bireyin kendi üzerindeki refleksif kavrayışıdır. Bireyin kendisini nasıl gördüğü, nasıl algıladığı ve nasıl düşündüğü, dil aracılığıyla ortaya çıkar. 2 Dil, anlamı taşıyan ve düşünceyi aktaran bir araçtır. Ancak insan sadece fiziksel bir varlık (düşünce) değil; aynı zamanda metafiziksel (mana taşıyan) bir varlıktır. Birinci boyutu ile dil, ikinci boyutuyla da söz ön plana çıkar. 

Mehmet Kasım ÖZGEN, dergipark.org.com

****

Sözün Gücü
Zamanın birinde bir kadın, gittiği her ortamda komşusunun aleyhinde konuşuyormuş. Hakkındaki yerli yersiz konuşmalar kulağına gelen komşu, bu kadından şikâyetçi olmuş.  Mahkeme günü kadın, kendinde bir kusur göremeyerek hâkime “Sözler kimseye zarar vermez ki, neden beni buraya çağırdınız?” demiş.
“Peki,” demiş hâkim, “Şimdi evine dön ve bir kâğıda komşunla ilgili neler konuştuysan yaz. Sonra kâğıdı ufak parçalara ayırıp pencereden dışarı savur. Yarın da buraya gel, davanın sonucunu açıklayacağım.”
Kadın denileni yapıp ertesi gün hâkimin karşısına gelmiş. Hâkim “Dün yırtıp sokağa attığın kâğıtları toplayıp bir araya getirebilirsen serbestsin ama bunu başaramazsan bir yıl hapis cezasına çarptırılacaksın.” demiş.
Kadın, “Bu mümkün değil, rüzgâr onların her birini başka bir yere savurmuştur.” diyerek isyan etmiş.
Hâkim son sözünü söylemiş: “Sözün kime ne zararı var ki diyordun. Söylediğin sözler de o kâğıt parçaları gibi etrafa dağıldı, kim bilir nerelere ulaştı ve hakkında konuştuğun komşunun itibarını zedeledi. Artık senin o komşuna verdiğin zararı telafi etmen çok zor.”
Alıntıdır
Günün Sözü :
" Hangi dinden olduğun ve ne kadar dindar olduğun beni zerre kadar ilgilendirmez, beni ilgilendiren ailene, işine çevrene hatta dünyaya karşı duruşundur. Unutma ki evren senin davranış ve düşüncelerinin yansımasıdır".
" Aksiyon-Reaksiyon kuralı sadece fizikte yoktur. İnsan ilişkileri de bundan etkilenir. İyilik yaparsan iyilik, kötülük yaparsan kötülük bulursun".
"En büyük ibadet iyi insan ve vicdanlı insan olmaktır. 
Dalai Lama

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                              İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                                8  Nisan 2021 Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder