.YIL
Merhaba Gönül Dostlarım,
Ahlaki değerler insanların hangi davranışların doğru ve hangi davranışların yanlış olduğu hakkında sahip oldukları fikir ve inançlardır. Bir kişinin, başkalarının iyiliği için olumlu ve iyi olduğu düşünülen gelenek ve normlara sahip olduğunda ahlaki değerlere sahip olduğu söylenir.
Ahlaki değerlerimizi kaybetmeğe başladığımız bu son zamanlarımızda bizim bu yaştan sonra kimseye ahlak dersi vermek gibi bir lüksümüz olamaz, hem sonra bizim ne haddimize? ama ahlak kelimesinin ne anlama geldiğini bir kez daha hatırlamamızı sağlayacağına inandığım aşağıdaki yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ahlak, kelimenin en dar anlamıyla, neyin doğru veya yanlış sayıldığı ile ilgilenir. Terim genellikle kültürel, dinî, seküler ve felsefi topluluklar tarafından, insanların çeşitli davranışlarının yanlış veya doğru oluşunu belirleyen bir yargı ve ilkeler sistemi kavramı ve/veya inancı için kullanılır. Vikipedi
****
Ercan Kesal
AHLÂK UTANMAYI BİLMEKTİR
1970’li yıllar, Avanos. Yazın ilk günleri. Evin önünde bir kamyonet duruyor. Kayseri’den yüz çuval şeker gelmiş. Kitap okuduğum kovuğumdan çıkıp çuvalların taşınmasını seyrediyorum. Gazoz şişelerine, şeker çuvallarına, benim ders notlarına, fırından yeni çıkan bazlamaya, bahçeden kopardığı domatese bile dualar okuyan annem yine iş başında, dudakları sürekli kıpırdıyor.
“Bu yaz çok gazoz satılacak inşallah.”
Çuvallar taşındı, kamyonet gitti. Tüm aile içimiz rahatlamış halde sofraya oturduk. Philips radyoda ajans zamanı. Spikerin okuduğu haberlerin içinden bir ara “şekere zam” haberini duyduk. Büyük abim sevinçle “Oh!” dedi., “Tam zamanında almışız şekeri.”
Ertesi gün, babam erkenden kalkmış, evin önündeki camekanda annemle konuşurken gördüm. Canının sıkıldığı zamanlarda yaptığı gibi mendilini sebepsizce katlayıp duruyordu. Az sonra da kalktı gitti zaten.
Annem camekândan salona geçerken kendi kendine mırıldanıyordu: “Deli bu herif anam, sabaha kadar uyumamış!”
Bir saat sonra geldi babam. Rahatlamış, yüzü gülüyor. Maliyeye gidip ihbar etmiş kendini. “Dün yüz çuval şeker aldım, aslında bugün alacaktım. Zamlı almam lazımken ucuza aldım. Farkını ödemek istiyorum.”
Çocuk aklımla bile anlamıştım, babamın aslında maliyeden değil “utanmaktan” korktuğunu.
* * *
- Yaptıklarından utanmıyor musun? dedi Tanrı...
-Çok utanıyorum, dedi adam...
Tanrı: Utanıyorsan sorun yok, çıkabilirsin...
Adam şaşkınlıkla: Cehennem dedikleri bu kadar mı?
Tanrı: Utanmayı biliyorsan, bu kadar...
* * *
Utanmayı bilmek.. Utanmaktan korkmak..Bunlar ne
değerli meziyetlerdir.
Ercan Kesal
Günün Sözü : " Ahlaki nizam, adalet sayesinde kurulabilir ve hiç bir şey onsuz devam edemez."
Gerçek Dostlar İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara 20 Nisan 2021 Antalya-Türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder