17 Nisan 2021 Cumartesi

ESKİ İSTANBUL RAMAZANLARI (2)


ramazanda sultanahmet etkinlikler ile ilgili görsel sonucu
















. YIL
          


Merhaba Gönül Dostlarım,

Ülkemizde İslam' ın etkisiyle büyük halk kitleleri, Ramazan ayına özel bir
ilgiyle yaklaşmış ve bu ayda yapmaları zorunlu olan ibadetleri bir şölen havasında
icra etmişlerdir. Bu ay içinde yaşatılan birçok gelenek, dini bir gereklilik olmanın
ötesine geçerek halk kültürünün bir parçası olmuştur. 
Kutsal zaman olarak Ramazan bu sayede ciddi kültürel öğeler biriktirmiş ve bu öğeler nesilden nesile aktarılmıştır.
Bu ayda yapılması gereken ibadetin oruç tutma olması, yeme ve içme ile ilgili bazı ritüellerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. 
İçinde bulunduğumuz kutsal zaman olarak Ramazan ayında bundan önceki " Eski İstanbul Ramazanları ( 1 ) olarak başlattığım yazı dizimde eski İstanbul Ramazanlarını hayalimizde tekrar canlındırmaya çalıştığım zamana yolculukla ilgili olarak yazımın 2.bölümünü bugün sizlerle paylaşıyorum.
Eski İstanbul Ramazanlarını en iyi anlatan yazarlarımızdan biri olan Halit Fahri Ozansoy' u, ve konumuzla ilgili kitabını, şağıdaki bölümde sizlere  tanıtmaya çalışacağım.
İbrahim Birol
****

Halit Fahri Ozansoy

Şair

Açıklama

Açıklama

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı, öğretmen Hecenin Beş Şairinden biridir. 40 yıl edebiyat öğretmenliği yapan Ozansoy, başta şiir olmak üzere tiyatro ve roman türlerinde pek çok eser vermiş bir edebiyat ve kültür adamıdır. Vikipedi
Doğum tarihi12 Temmuz 1891, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri23 Şubat 1971, İstanbul

Eski İstanbul Ramazanları, Halit Fahri  Ozansoy' un çocukluk günlerinden izler taşıyan satırlarla başlıyor. Doğduğu evin bulunduğu Çıkmaz Terazi Sokağı'ndan, evlerinde Ramazan'ın karşılanması için yapılan hazırlıklardan, Ramazan akşamlarının, Kadir gecesinin, akşamları Şehzadebaşı'nda kurulan eğlence yerlerinden, sosyal yapıdan, azınlıkların ramazan ayıyla olan münasebetlerinden bahsediliyor. Otobiyografik izlerin sıkça bulunabileceği Eski İstanbul Ramazanları, Halit Fahri'nin edebiyat hatıralarına girmeyen edebi muhit ve şahıslarından da haberler veriyor. Kitap, İstanbul'un o devir için merkezi semtleri olan Vezneciler, Direklerarası, Eminönü ve Şehzadebaşı'nın Ramazan günlerinden bahsediyor.
                                                                          
 Ah!.. Yüreklere nasıl tatlı bir zevk, kulaklara ne ilahî bir musiki verirdi davulun sesi, ilk ramazan akşamı! Evlerden çocuklar sevinç içinde sokağa fırlardı. On bir ayın sultanı ramazanın gelişi, sonsuz bir beşaret, uhrevi bir huzur olduğu kadar bir eğlence ve hafifleme ayıdır da.. Evlerde daha serbest toplantılar yapılabiliyor; büyükler için Şehzadebağı’ nın tiyatro, sirk, Avrupalı hokkabaz kapıları, her gece sahur vaktine kadar açılıyordu. Çocuklar için de Karagöz ve kukla oyunlarının bir müjdesi idi. Ramazan, sokaktan geçen davul gümbürtüleri ile sofuları vecde getirirken, itiraf edilmemekle beraber, büyük bir halk topluluğunun başından esen bir şetaret kuğunun uçuşu gibiydi de..

https://youtu.be/FtAAL10RiLk

"Birinci yılını dolduran koronavirüs salgını başta olmak üzere, çeşitli ülkelerin karşı karşıya bulunduğu iç savaş, işgal ve ekonomik kriz gibi problemlere rağmen, Ramazan ayı yaklaşık 1,5 milyar Müslüman için sevinç, huzur ve umut demek."

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                       İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                           17  Nisan 2021 Antalya-Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder