. YIL
Merhaba Gönül Dostlarım,
Ülkemizde İslam' ın etkisiyle büyük halk kitleleri, Ramazan ayına özel bir
ilgiyle yaklaşmış ve bu ayda yapmaları zorunlu olan ibadetleri bir şölen havasında
icra etmişlerdir. Bu ay içinde yaşatılan birçok gelenek, dini bir gereklilik olmanın
ötesine geçerek halk kültürünün bir parçası olmuştur.
ilgiyle yaklaşmış ve bu ayda yapmaları zorunlu olan ibadetleri bir şölen havasında
icra etmişlerdir. Bu ay içinde yaşatılan birçok gelenek, dini bir gereklilik olmanın
ötesine geçerek halk kültürünün bir parçası olmuştur.
Kutsal zaman olarak Ramazan bu sayede ciddi kültürel öğeler biriktirmiş ve bu öğeler nesilden nesile aktarılmıştır.
Bu ayda yapılması gereken ibadetin oruç tutma olması, yeme ve içme ile ilgili bazı ritüellerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur.
İçinde bulunduğumuz kutsal zaman olarak Ramazan ayında bundan önceki " Eski İstanbul Ramazanları ( 1 ) olarak başlattığım yazı dizimde eski İstanbul Ramazanlarını hayalimizde tekrar canlındırmaya çalıştığım zamana yolculukla ilgili olarak yazımın 2.bölümünü bugün sizlerle paylaşıyorum.
Eski İstanbul Ramazanlarını en iyi anlatan yazarlarımızdan biri olan Halit Fahri Ozansoy' u, ve konumuzla ilgili kitabını, şağıdaki bölümde sizlere tanıtmaya çalışacağım.
İbrahim Birol
****
Açıklama
Ah!.. Yüreklere nasıl tatlı bir zevk, kulaklara ne ilahî bir musiki verirdi davulun sesi, ilk ramazan akşamı! Evlerden çocuklar sevinç içinde sokağa fırlardı. On bir ayın sultanı ramazanın gelişi, sonsuz bir beşaret, uhrevi bir huzur olduğu kadar bir eğlence ve hafifleme ayıdır da.. Evlerde daha serbest toplantılar yapılabiliyor; büyükler için Şehzadebağı’ nın tiyatro, sirk, Avrupalı hokkabaz kapıları, her gece sahur vaktine kadar açılıyordu. Çocuklar için de Karagöz ve kukla oyunlarının bir müjdesi idi. Ramazan, sokaktan geçen davul gümbürtüleri ile sofuları vecde getirirken, itiraf edilmemekle beraber, büyük bir halk topluluğunun başından esen bir şetaret kuğunun uçuşu gibiydi de..
https://youtu.be/FtAAL10RiLk
"Birinci yılını dolduran koronavirüs salgını başta olmak üzere, çeşitli ülkelerin karşı karşıya bulunduğu iç savaş, işgal ve ekonomik kriz gibi problemlere rağmen, Ramazan ayı yaklaşık 1,5 milyar Müslüman için sevinç, huzur ve umut demek."
Gerçek Dostlar İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara 17 Nisan 2021 Antalya-Türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder