16 Nisan 2021 Cuma

TÜRK RAMAZAN KÜLTÜRÜ

    

.YIL



Merhaba Gönül Dostlarım,

Ramazan ayının Müslüman toplumu tarafından önemli kılınmasında; Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmeye başlanması, İslam’ın beş şartından biri olan orucun bu ayda tutulması, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinin Ramazan ayı içerisinde olması, yapılan ibadetlerin diğer aylara göre daha fazla sevap yazılması Ramazan ayının değerini arttırmıştır. Osmanlı toplumu, bu ay içinde yapılan her şeyi, bir medeniyet olarak algılanmıştır. Ramazan ayı, İstanbul başta olmak üzere tüm Anadolu’da medeniyet şuurunda yaşanmıştır. Türk milletinin İslam öncesi geleneksel Türk dininde bulunmayan oruç tutma ibadetine, İslamiyet’in kabulünden sonra bazı Türk geleneklerini, Türk estetik zevkini, hatta önceki dininde bulunan bazı törensel gösteriler ve kutlamaları da içine katarak Ramazan medeniyetini ortaya çıkarmışlardır. Ramazan ayı İslam dininde kutsal sayılan aylardan biri olması yanında Türk milletinin kendine özgü yaşam haline getirerek bir kültür yoğunluğuna dönüştürdüğü, insanların sadece dini bir anlam yüklemediği, çeşitli etkinliklerle süslediği zaman dilimi haline gelmiştir. Bütün Müslüman toplumlarının kutladığı Ramazan, Osmanlı Anadolu’sunda ayrı bir yaşayış biçimi ve uygulanış tarzıyla farklı bir kültürel yapıya sahip olmuştur.

Kaynak: Gül Bezci' nin Yüksek Lisans Tezi' nin bir bölümünden alıntıdır T.C DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Tarih Anabilim Dalı
****
Din, toplum hayatında önemli bir yere sahiptir. Ancak her toplum, dini inancına kendi kültürel değerlerini de katarak uygular. Türk toplumu da dinini, Türk kültürüne ait değerlerle anlayarak yaşamaktadır. Türk kültürel değerlerinin İslam dininde en fazla görüldüğü ibadet, oruç ve onun yaşandığı ay olan ramazandır. Türk milleti ramazana ayrı bir önem vermiş ve onu en güzel şekilde yaşamış ve ramazana özgü bir kültür oluşturmuştur. 
 ABSTRACT 
Religion has an important place in the life of community. However, every society applies the rules of religion adding the cultural values they have. Turkish nation, too, experiences religion within this framework. The most common value of Turkish culture in Islam is fasting in Ramadan. Turkish nation has given a special importance to Ramadan, and living it in the best possible way, has formed a unique culture of Ramadan. 

Bir rahmet ve mağfiret ayı olarak bildiğimiz ramazan, bütün Müslümanlar tarafından özlemle beklenir, haftalar öncesinden hazırlıklar yapılır, bir ay boyunca dolu dolu yaşanır ve gidişinden itibaren, gelecek yılın ramazanı beklenmeye başlanır. Bir ay boyunca yoğun bir ibadet hayatına ev sahipliği yapan bu özel zaman dilimi, dinimizdeki anlamıyla, imsak vakti olan tan yeri ağarmasından gün bitimine kadar, bedenî ve nefsî bazı isteklere cevap vermemek anlamını taşır. Oruç ibadetiyle sorumlu tutulmanın birçok sebepleri bulunmaktadır. Bunların başında insanın, bir takım isteklerine karşı sabırlı olmasını, direnç kazanmasını ve bu şekilde insanın bedenen ve ruhen olgunlaşmasını sağlamak gelmektedir. Ramazanda, sabırlı olmak, insanı olgunlaştırır ve bu kontrollü tutum, ramazandan sonraki hayatına da yansır. Bütün bunlar insanı hayata hazırlar ve insan olgunlaşmış olur. Ramazan orucuyla sorumlu tutulmanın bir başka amacı da sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır. 
Bunlar ramazan ayının dinî ve toplumsal boyutlarıdır, bütün Müslüman toplumlarda rastlanabilen ortak yönleridir. Ancak ramazanın bir de toplumların yaşam tarzlarıyla bağlantılı olan kültürel boyutu vardır. Her toplumun kendine özgü bir dinî tutumu bulunmaktadır. Çünkü her toplum, kendine uygun olan bir din seçer ve uygulama aşamasında dinin özünde herhangi bir değişiklik yapmaksızın kendine ait değerleri de dine yükleyerek yaşamaya çalışır. Dolayısıyla her toplumun dini anlayışı ve uygulayışı, Tanrı’ya yakarış biçimleri, ibadete konu olan mabetlerinin sanatsal özellikleri ve ibadetle ilintili olan müştemilatı değişiklikler gösterir. Bu değişiklikler, kültürle yakından ilgili olup özellikle oruç ibadetinde yani ramazan ayında kendini daha çok göstermektedir.
Dr. H. Ömer ÖZDEN**Atatürk Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı.  Kaynak :A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 30 Erzurum 2006

https://youtu.be/09Ab0wPwaVE
"Ramazan Ayı, Allah Teâlâ'nın müminlere büyük bir ihsanıdır. Çünkü ramazan ayı; Kur'an, oruç, iyilik ve güzellik ayıdır. Tövbelerin, duaların, hayır ve hasenatın kabul olunduğu mübarek bir aydır."

Gerçek Dostlar  ⚠️                                                                                                       İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/ - Google'da Ara                                           16  Nisan 2021 Antalya-Türkiye










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder