
Merhaba Gönül Dostlarım,
" Ramazan Gelenekleri " adı altında başlattığım yazı dizimizin bugünkü 2. bölümünde, eski Osmanlı Sofraları, Ramazan Pidesi ve Ramazan ayında Çocukların önemi ile ilgili bazı Ramazan Geleneklerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yazı dizimizin 1. Bölümüne gösterdiğiniz yakın ilgileriniz beni çok mutlu etti, tüm " Gerçek Dostlar " Ailesine sonsuz şükranlarımı arz ediyorum.
İbrahim Birol
Ramazan Geleneklerinde Osmanlı Sofraları

Ramazan ayı boyunca evlerin kapıları açık tutulur, Tanrı misafiri olarak gelen herkes de sofralarda ağırlanırdı. Yemek sonunda ev sahibi “Bu akşam sizi soframızda yedirdik, dişinizi eskittik” diyerek diş kirası adı altında misafirlerine hediyeler verirdi. Sofralarda israf olmaması da göz önüne alınır, gösterişten uzak sağlıklı doyurucu yemekler olmasına dikkat edilirdi.
Osmanlı dönemi Ramazan sofralarının en dikkat çekici yanı 7 gün 3 sofra geleneğidir. 7 gün boyunca toplu verilen iftar yemeklerinde 3 ayrı sofra kurulurdu. 3 sofrada da aynı yiyecekler olur, ayırım yapmadan herkes davet edilirdi. 3 sofraya ayrı isimler verilir, sofralarda kaç kaşık varsa kaşık sayısı kadar sofranın ismi yazılırdı. Sofra isimlerinin yazılı olduğu bu kaşıklar kapının önünde bir sepette durur, gelen her misafir seçtiği kaşıkta yazılı olan isme göre sofraya otururdu.
Böylece zengin fakir ayrımı olmadan herkesin eşit şartlarda iftar sofralarında olması sağlanır, birbirini tanımayan insanların da birbiri ile kaynaşmasına vesile olurdu. Ramazan gelenekleri içerisinde en etkileyici olanlardan birisi de buydu.
Ramazan Gelenekleri İçinde Vazgeçilmez Tat Ramazan Pidesi

Ramazan Gelenekleri ve Çocuklar
Devam Edecek

Günün Sözü : " Ramazan ayı yardımlaşmanın, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin yaşanacağı çok özel bir aydır. Ellerin semaya, dillerin duaya, gönüllerin Mevla’ya yöneldiği bu mübarek Ramazan Ayı’ nın hаyırlаrа vesile olmasını dilerim"
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
13 Mayıs, Antalya-Turkey
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder