24 Mayıs 2019 Cuma




RAMAZAN SOHBETLERİ ( 6 )

RAMAZAN DAVULCULARI ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,

" Ramazan Sohbetleri " adı altında Ramazan Ayı boyunca yayınladığım yazılarımın sonuncusu olan bu yazımı  ve  geçmişte yaşanmış  gülünç bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim.

Ramazan ayının özellikle Müslüman Türk toplumunun dinî hayatında müstesnâ bir yeri vardır. Türk milleti, Ramazan'ı yılda bir defa gelen önemli bir misafir olarak kabul eder ve hazırlıklarını buna göre yaparlar.

Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilâfları, şahsî menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli; her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce Dinîmizin bizden ısrarla istediği; barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insânî ve ahlâkî meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.
 Son olarak Allah' ü Teala Ramazan ayı boyunca yaptığımız tüm ibadetlerimizi dergahı İzzettinde kabul etsin, nice Ramazan Aylarına  sağlık ve mutlulukla 
erişmeyi nasip etsin... 

Çok değerli gazeteci Ağbimiz Hasan Pulur' u  Rahmet, sevgi ve saygıyla yad ediyoruz, Ruhu Şad olsun...



İbrahim Birol

Uzun yıllar önce Bursa’da bir davulcu yaşıyordu…
Ramazan gecelerinde sahurda insanları uyandırmak için davul çalan adamcağız, geriye kalan 11 ayda ise düğünlerde, şenliklerde, mitinglerde hünerini sergileyip ekmek parasını kazanıyordu…
Aradan yıllar geçti, davulcu yaşlandı ve aklına o güne kadar hiç düşünmediği bir soru gelip oturdu; hayatını ramazan ayları dışında içkili düğünlerde, eğlencelerde de davul çalarak kazanmış, kefen parasını da bu kazandıklarından bir kenara ayırmıştı… Aklını kurcalayan soru işte burada devreye giriyordu:
–Acaba bu kefen parası caiz miydi, değil miydi?..
Düşündü, taşındı Diyanet İşleri Başkanlığı’na danışmaya karar verdi… Durumu anlatan bir mektup yazıp aynı soruyu sordu, gelen yanıtla başından aşağıya adeta kaynar sular dökülmüştü:
-Caiz değildir!..
Adamcağız büyük bir üzüntü içinde hikayesini dönemin en ünlü yazarlarından Hasan Pulur’ a yazdı. Mektubu büyük bir şaşkınlık içinde okuyan Pulur, “Olaylar ve İnsanlar” köşesine taşıyıp, adamcağızın hikayesini ve Diyanet’in verdiği cevabı anlattıktan sonra şu soruyu sordu:


–Diyanet “caiz değildir” diyorsa demek ki bir bildiği vardır !
Benim de onlara bir sorum olacak:
Oradaki din görevlileri maaşlarını devletten alıyor. Devlet ise bu paraları halktan aldığı vergilerden ödüyor. Vergi verenlerin içinde meyhanecisi de var, kumarhanecisi  de var… Bu durumda aldıkları maaş caiz midir, değil midir?!.
Ortalık karıştı tabii !
Sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı,
“Konu yanlış anlaşılmış, yanlış karar verilmiştir. Kefen parası caizdir” açıklaması yaptı!..
-Ruhun şad olsun Hasan Abi…

MUZAFFER DİNÇ.
Naftalin Kokulu Zamanlar

Günün Sözü : “Her engel bir fırsɑttır. Kɑlp kırıklığı, mutlu olmɑk için; hɑstɑlık, iyileşmek için; nefret, sevmek için; suç, bɑğışlɑmɑk için; bɑşɑrısızlık, bɑşɑrılı olmɑk için bir fırsɑttır.” Anthony Robbins

İbrahim Birol,   http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/

24 Mayıs 2019, Antalya-Turkey


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder