6 Mayıs 2019 Pazartesi

ZİMEM DEFTERİ






Merhaba Gönül Dostlarım,

Ramazan  günlerinde zaman zaman Ramazanla ilgili bazı ilginç yazı ve sohbetleri, Ramazan ayı boyunca bu sayfalarımızda sizlerle paylaşacağız, umarım ilgilerinizi çeker. 

Osmanlıdan gelen hoş bir adet (Zimem Defteri) Veresiye Defteri

Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimmet burada borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir.
Ä°lgili resim
Osmanlı zenginleri, borçlarını ödeyemeyenlere yardımcı olurlardı. Bir de kendi isimlerinin bilinmemesini, gizli yapılmasını isterlerdi. Veremeyenleri tespit edip borçlarını öderlerdi. Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini açıp rastgele bazılarının borçlarını öderlerdi. Bu olay, zimem defteri diye şöhret bulmuştur.
Ä°lgili resimZamanında bakkal, manav, kasap gibi esnafların tuttuğu borç defterine zimem defteri deniyordu Ramazanda zengin bir şahıs bakkala gelir zenginliği ölçüsünde ( esasen gönül zenginliği ölçüsünde)" İlk  yirmi kişinin borçlarını hesapla" diyerek bu şahısların borcunu öderdi. Bazen tek bir şahıs tarafından bu borç defteri kapatılır, fakirler borçlarından kurtarılırdı. Burada bir başka letafet daha vardı ki; o da ne borçlu borcunu kimin ödediğini bilir, ne ödeyen kimin borcunu ödediğini bilirdi. Böylece ne zenginde gurur ne fakirde minnet... Ne hoş bir zerafet...
Osmanlı’ nın sadaka taşları da meşhurdur. Fakirler ihtiyacı kadar oradan para alırlardı. Böylece fakir zengine minnettar kalmazdı.

“Bugün ortadan kaybolan bu geleneği hatırlamak ve hatırlatmak, belki veresiye uygulamasının ve veresiye uygulayan esnafın piyasadan çekilmesi nedeniyle çok yerinde bulunmayabilir. Fakat bu uygulamanın bir kavrayışın sonucu olduğunu… her zaman hatırlamamız gerekir...  

Osmanlı, kışın kurtların aç kalıp köye, kente saldırmaması için dağ başlarına ölmüş hayvan eti bırakırdı. Osmanlı insanları aç bırakmadığı gibi hayvanları da aç bırakmazdı.

Osmanlı devletinde çeşitli ırklardan insanlar olduğu halde ırkçılık diye bir şey yoktu.

Bazı ülkeler, birçok işte Osmanlıyı örnek almıştır. Bir milletin iyi işlerini örnek almak hiçbir ülkeye zarar vermez, aksine çok yararı olur.
      
  Alıntı

Günün Sözü :" Üretmek kadar bölüşmeyi de bilmek gerek… Daha üzerine söylenecek çok şey var ama şimdilik hepinize iyi Ramazanlar..."

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
6 Mayıs 2019, Antalya-Turkey



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder