13 Kasım 2019 Çarşamba

ANITKABİR 'İN GİZLİ ODASI



Anıtkabir’in en gizli odası görüntülendi


















Merhaba Gönül Dostlarım,



10-16 Kasım Atatürk' ü  anma haftası kapsamında ulu önder ile ilgili  yazılarımızı ve sözleri  sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.

ANITKABİR 'İN GİZLİ ODASI

Gazi Mustafa Kemal'in sembolik naaşının bulunduğu mozolenin tam altında gizli bir oda vardır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yıllar önce fotoğraflanan Atatürk’ün Anıtkabir’deki mozolesinin tam altında gerçek mezarı bulunur. 2002’den bu yana ‘Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ olarak kullanılan koridorlardan geçerek ulaşılan müzenin tam ortasındaki mezar, büyük bir bronz kapının ardında bulunuyor.

Anıtkabir’in en gizli odası görüntülendiAtatürk’ün vasiyetiyle mezarının karşısına Türk bayrakları konuluyor. Mezar Odası’ nda, kapısında ve müze koridorlarında askerler nöbet tutmuyor. Bronz kapının ardındaki pirinç kapı açıldığında Türk bayraklarıyla birlikte, Selçuklu ve Osmanlı türbe mimarisi tarzında sekizgen planlı olarak inşa edilen odaya ulaşılıyor. Piramidal külahlı tavanı geometrik motifli mozaikler süslüyor. Odanın ortasında kıble yönünde kırmızı mermerden sanduka bulunuyor. Sandukanın çevresindeki pirinç vazolarda, Türkiye’nin illerinden, KKTC ve Azerbaycan’dan getirilen topraklar yer alıyor. Kıbleye bakan mezarın üzerindeyse bir şey yazmıyor. Mezar Odası’ nın kapıları Genelkurmayın izniyle açılıyor.. 
Kaynak:TSK

*****
Görüntünün olası içeriği: 13 kişi, gülümseyen insanlar, yüzme



1937 yılında bir Eylül akşamı, on arkadaş iki sandala binerek Florya’ da geziyorlardı.


Bir aralık deniz köşkünden bir sandalın kendilerine doğru geldiğini fark ettiler. Herkes gürültüyü kesmişti. ATA’mızın gür, aynı zamanda müşfik sesi duyuldu:

-Çocuklar, eğlentiniz çok hoşuma gitti. Aranızda bulunmayı arzu ettim.Gençler bu ani ziyaretten son derece memnun ve heyecanlı, derhal ATA’ nın bizzat kullandığı sandalı aralarına alırlar. Üç sandal mehtaba karşı yol alırken ATA:

-Aferin çocuklar, Türk gençleri hem çalışmasını, hem eğlenmesini
bilmelidir. Memleket sizindir. Çalışın ve eğlenin, der.
Gençler hep bir ağızdan bütün millet gibi kendilerinin de minnettar
oldukları bu güzel vatanın güzelliklerinden onun sayesinde yararlandıklarını tekrar tekrar söyleyince, ATATÜRK yine:
-Çocuklar, der, ben bu inkılâbı sizin babanızla, dayınızla, ananızla
velhasıl bütün vatandaşlarınızla yaptım. Bu sizin hakkınız. Ancak, görüyorum ki, bana karşı güveniniz çok kuvvetli. Size bir soru soracağım: Kabiliyetsiz bir milletin başında bulunsaydım, bu inkılâbı yapabilir miydim?...
İçlerinden Sadi adında biri atılır:
-ATA’m, der, siz kabiliyetsiz bir milletin başına gelemezdiniz. Çünkü, kabiliyetsiz milletten böyle şef çıkmaz!...
ATA heyecanla ayağa kalkarak bu gencin elini sıkar ve:
-Bunu söylemenizi bekliyordum, der.
Kaynak: TSK

https://youtu.be/Z98Vg3CW7Xw 

Günün Sözü : " Dünyada ve dünya milletleri arasında sükun, huzur ve iyi geçim olmazsa, bir millet kendisi için ne yaparsa yapsın, huzurdan mahrumdur. Kaynak : Atatürk Sözleri 

 13 Kasım 2019, Antalya-Turkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder