Kamu Spotu
Merhaba Gönül Dostlarım,
10-16 Kasım Atatürk' ü anma haftası kapsamında ulu önder Atatürk ile ilgili sizlerle paylaştığım yazılarımızı ve sözlerimizi bugün noktalıyorum. 10 Kasımda başlattığım Atatürk Haftası yazılarıma ilgi gösteren tüm " Gönül Dostlarıma " sonsuz minnet duygularımı ve şükranlarımı arz ediyorum.
Dünyada 15 yaş üzeri her üç erişkinden biri sigara kullanıyor. Tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise tüm ölümlerin yüzde 23’ ünden sigara sorumlu.
Prof.Dr. Mücahit Öztürk; Günümüzde tütün kullanımı, dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni. Dünya üzerinde yaklaşık 1,2 milyar insan sigara kullanıyor. Tütünden kaynaklı hastalıklar sebebiyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Uzmanlar, tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceğini belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek, ülke politikalarını gözden geçirmek, yeni politikalar üretmek ve DSÖ’ ye bağlı üye ülkelerde tütün kullanım oranlarını gözden geçirmek amacıyla her yıl 31 Mayıs’ ı, Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan etmiştir. Her yıl bir slogan ile çalışmaların yapıldığı 31 Mayıs’ ın, DSÖ tarafından belirlenmiş bu yıl ki sloganı ise; “Tütün, hepimiz için bir tehdit!”
Bu yazıdan alınacak olan hisse; genç nesillerin içki, sigara ve uyuşturucu yüzünden erken yaşlarda aramızdan ayrılmalarını engellemek, kötü alışkanlıklardan bir an evvel kurtulmaları adına bir farkındalık sağlamaktır. Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek, ülke politikalarını gözden geçirmek, yeni politikalar üretmek ve DSÖ’ ye bağlı üye ülkelerde tütün kullanım oranlarını gözden geçirmek amacıyla her yıl 31 Mayıs’ ı, Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan etmiştir. Her yıl bir slogan ile çalışmaların yapıldığı 31 Mayıs’ ın, DSÖ tarafından belirlenmiş bu yıl ki sloganı ise; “Tütün, hepimiz için bir tehdit!”
Dünyada; İşte bu yüzden bizden geçip giden sadece zaman olsun. Sevdiklerimiz ve yerini asla dolduramayacaklarımız bizimle kalsın yeter..
İbrahim Birol
*****
Yeşilay, son dönemde ilginç bir kamu spotuyla televizyon ekranlarında boy gösteriyor. Etkileyici bir fon müziği eşliğinde “Kaybettiklerimiz… Ailemiz… Dostlarımız… Sevdiklerimiz… Yerini dolduramayacaklarımız…” sözleriyle başlayan reklam, izleyicilerin dikkatini iyice topladıktan sonra meselesini açıkça ortaya koyan sözlerle devam ediyor: “Türkiye’de her gün yerini dolduramayacağımız 300 hayat sigara yüzünden kayboluyor. Fakat sigara şirketleri kaybettikleri müşterilerinin yerini kolayca doldurabiliyor. Onlar kazanırken biz kaybediyoruz.”
Türkiye’de şimdiye kadar yapılan muadilleri arasından hemen ayrışan, basit ve çarpıcı bir dile sahip olan bu ilginç kamu spotu, ekranda siyah zemin üzerinde beliren “Çokuluslu sigara şirketleri her yıl 700 milyar dolar kazanırken, dünyada 7 milyar dolar insan ölüyor. Buna dur diyebilirsin!” sözleriyle son bulmadan önce, izleyicileri bırakabilirsin.org sitesini ziyaret etmeye davet ediyor.
Reklam, isabetli bir iç görüye dayanan, ilgisiz kalınması güç sağlam metniyle ve etkileyici bir duygusal tonla başarılı bir şekilde mesajını aktarırken, son saniyede yaptığı çağrıyla hayati bir hata işliyor, çok daha yüksek bir rezonans yaratabilecekken etkisini asgariye indiriyor. Yapılan hatanın mahiyetini daha iyi kavrayabilmek için, daha evvel bu köşede geniş bir şekilde ele aldığımız, sigaraya karşı izlenmesi gereken doğru mücadele stratejisine bir kez daha değinmekte fayda var. Her şeyden önce iki temel gerçeği bir kez daha kısaca ortaya koyalım: İlk olarak, sigarayla mücadele ederken bu meretin sağlığa verdiği zararlardan, sebep olduğu hastalıklardan, etrafa verilen rahatsızlıklardan bahsetmenin hiçbir manası yok. Yeşilay’ ın yeni spotunda bu işe yaramayan yöntemin aşılmaya çalışıldığına ilişkin emareler var ancak bu yöntemin tümüyle bir kenara bırakıldığını söylemek de imkansız. İkincisi, böyle bir mücadele verilecekse, sigaraya başlamış kuşaklar değil, henüz hiç sigara içmemiş ama içmeye aday genç kitleler hedef alınmalı. Bu temel gerekliliğin ardındaki dinamikleri anlayabilmek için ise, sigara içmenin sosyo-psikolojisine eğilmek gerekiyor.
Günün Sözü : " Zararlı Alışkanlıklardan En Güzel Korunma Yolu: Hiç Başlamamaktır."
14 Kasım 2019, Antalya-Turkey
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder