9 Ocak 2020 Perşembe

BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRİN



Sıkı bir insan hakları savunucusu



Merhaba Gönül Dostlarım,

Bundan önceki yazımda  ' Zihinsel olarak güçlü insanlar kendilerine güvenirler ve onları negatif etkileyebilecek kişilerden uzak durmayı başarırlar. Zihinsel olarak güçlü insanları tanımlayan bu ortak özelliklerden hangilerine sahipsiniz?' diye sizlerle paylaşmıştım.
Aşağıdaki yazıda bu sözümüzü doğrular nitelikte.
Oprah Gail Winfrey, ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show programlarından birisi olan ve kendi adıyla anılan The Oprah Winfrey Show'un sunucusu olan sanatçıdır. 29 Ocak 1954 günü ABD'nin Mississippi eyaletindeki Kosciusko kasabasında doğdu. Vikipedi
Doğum tarihi: 29 Ocak 1954 (65 yıl yaşında), Kosciusko, Mississippi, ABD
Boy: 1,69 m
Ortak: Stedman Graham (1986–)
Filmler ve TV şovları: The Oprah Winfrey Show, DAHA FAZLA
Dergi: O, The Oprah Magazine

DÜNYAYI EĞİTİMLE DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞAN KADIN
Oprah Winfrey… 1954’te evlilik dışı bir ilişkiden doğdu. Parçalanmış hayatı annesiyle babası arasında gitti, geldi.
Yalnızlığını gideren tek dostu kitaplardı. Çok ince zekalıydı. Öğretmenlerine verdiği zeki ve kıvrak cevaplar herkesin ilgisini çekiyordu. Hakkındaki teşhis,” Bu kız çok farklı,” idi. Güzeldi, sempatikti. Okul Güzeli seçildi.

17 yaşında medyayla tanıştı. Nashville’de bir yerel radyoyu ziyareti sırasında etkileyici sesi hemen dikkati çekti ve ondan bir piyesi seslendirmesi istendi. Seslendirmedi, yaşattı. Önü açılmıştı. Nashvill’ deki ilk siyahi TV sunucusu oldu.

 Oprah Gail WinfreyDiğer haber sunucularına, haberin önüne geçmemelerini tavsiye ediyordu ama kendisi acıklı bir haberi okurken göz yaşlarını tutamıyor, mutlu bir haberi verirken haberin objesinden daha mutlu oluyor, kahkahalar atıyordu. İnsani tarafı her şeyin önüne geçiyordu.

Çok sevildi, büyüdü. Özellikle kadınlar onu kendilerinden biri sayıyordu. 1986’da, artık kendi özel programı vardı. “Oprah Winfrey Show.” Programına uzman kişileri falan çağırmıyor, sıradan insanlarla samimi sohbetler, dertleşmeler, yönlendirmeler yapıyor, üzüldüğü bir konuda konuğuna sarılıyor, onunla birlikte ağlıyordu.

Televizyonun gücünü keşfetmişti. Televizyon istenirse “aptal kutusu” olmaktan çıkar, dünyayı değiştiren bir araç olurdu. Winfrey’i içinde bulunduğu durumdan bir şey çıkarmıştı: EĞİTİM. Diline hepinizin alaylı bir şekilde kullandığı bir söylemi dolamıştı: “Eğitim şart.”
Karar verdi eğitime ulaşamayanlara, eğitimi ulaştıracaktı. Dünyanın en zengin kadınlarından biri olmuştu ama para belli ihtiyaçları karşıladıktan, sonra fazlasının ne gereği vardı ki? Anlatmayacağım uzun uzun ama bakın neler yaptı:
• Oprah Winfrey Foundation (O.W.Vakfı)’nı kurarak kadın, aile ve çocuklar için dünya çapında yüzlerce yardım kampanyası düzenledi.
• Kendi “Oprah Winfrey Scholars Programı” vasıtasıyla, Amerika içinde ve dışında binlerce öğrenciye burs verdi; adeta tek başına Eğitim Bakanlığı gibi çalıştı.
• 2002’de Christmas Kindness South Africa 2002 (Güney Afrika Noel Merhameti 2002) vasıtasıyla, Güney Afrika’da okullar tamir ettirdi, 50.000 öğrenciye gıda, giysi, kırtasiye malzemeleri, oyuncaklar, kitaplar sağladı; 63 okula kütüphane yaptırdı.
• Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’ya verdiği söz gereği 40 milyon dolara, “Oprah Winfrey Liderlik Kız Akademisini” kurdu. Akademi halen Afrika’ nın en yüksek teknolojisine sahip.
Bir kadın, bir tek kadın, hayata olabilecek en olumsuz şartlarda atılmış bir kadın neler yapmış. Halen süren programında her gün kadınlara sesleniyor: BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRİN.
BEN DE SAYFAMDAKİ HANIM ARKADAŞLARIMA SESLENİYORUM:
• LÜTFEN BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRİN, DEĞİŞMESİ İÇİN ÇABA HARCAYIN.
BUNU LAF OLSUN DİYE DEĞİL, BÜTÜN KALBİMLE İNANARAK SÖYLÜYORUM;
• İSTERSENİZ YAPARSINIZ.

İfral Turgut'un yazısı

Günün Sözü : " Tedirginlik ve endişe, zeki insanlara özgüdür. Bir aptalın endişelendiğini göremezsiniz."  Goethe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder