17 Ocak 2020 Cuma

TÜRK SİNEMASINDAN ANILAR ( 4 )



Görüntünün olası içeriği: 2 kişi





Merhaba Gönül Dostlarım

20 Aralık, aramızdan ayrılışının 26’ ıncı yılıydı; ve bir kez daha hiç unutulmadığı ortaya çıktı…
Türk Sineması’na onun gibi bir “baba” bir daha gelmedi. Bu yüzden her rolün “babası” oldu… Pala bıyıkları, tonton yanakları… Kendisi sert, kalbi yufka fabrikatörü hâlâ ondan daha iyi oynayan yok…
.
Kendine has bıyığı ile tanınan Hulusi Kentmen , tatlı-sert ve babacan tarzı ile çoğu filmlerinde baba, komiser, bahçıvan, hakim vb. roller üstlendi, birçoğunda kendi adıyla oynadı. İlk olarak “Hisse-i Şaiya” oyunuyla profesyonel oldu.

1942' de “Sürtük” filmiyle sinema oyunculuğuna başladı.Genelde iyi rollerde ; tatlı ,sert bir amca karakterine bürünürdü.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar

Osmanlı döneminde Bulgaristan’da doğan, asker emeklisi sinema aşığı biriydi.Hayatının yarısını bu mesleğe verdi.1911′ de Bulgaristan’ ın Tırnova kentinde doğan Hulusi Kentmen, Balkan savaşı sırasında ailesiyle birlikte İzmit’ e göç etti. Kasımpaşa Gedikli Zabit mektebinde okudu.

Deniz astsubayı oldu. Sanat çalışmalarına orduda başladı 1962′ de emekli olup kendisini tamamı ile sinemaya verdi. 1967′de Hüseyin Baradan ve Şahin Tek ile kurduğu toplulukla Anadolu turnelerine çıktı. Atıf Kaptan’la kurduğu toplulukla oyunlar sergiledi.300 ‘e yakın filmde rol alan sanatçı özellikle babacan komiser, iyi yürekli fabrikatör, baba, bahçıvan, hakim gibi roller üstlendi. Bu filmlerin birçoğunda kendi adıyla oynadı.

Hulusi Baba, polis ve hakim karakterleriyle rol aldığı filmlerde adaletin iyi yüzünü, zengin bir iş adamını oynadığı filmlerde ise otoritenin simgesi olmuştur. 
İşte, dünya tatlısı, sert ama yufka yürekli fabrikatör Hulusi Kentmen karşısındadır. Saygıyla elini öper…
Ardından, “Bizim bir yeğen var İstanbul’da… Elinden her iş gelir Hulusi Amca… Ona fabrikada bir iş verirsen sana minnettar kalırız…”
Hulusi Kentmen şaşırır… Bu inanılmaz iş talebini kahkahalar eşliğinde Tayfur Abi’ ye anlatır…
Pos bıyıklarıyla bir neslin dedesi kadar sevdiği Kentmen, çevresinde de her zaman sevgi dolu kalbiyle tanınırdı.
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi 1980′de İzmir Fuarı’ nda sahneye çıkarak, keman çalıp, fıkralar anlattı.
Birçok TV reklamında oynadı. “Parkta bir sonbahar günü” gibi kimi televizyon dizilerinde oynadı. Oyunculuk çalışmalarını 1984′e kadar sürdürdü.

Hulusi Kentmen ,1942-1988 yılları arasında 300’e yakın filmde rol aldı.Türk sinemasında bir klasik olan oyuncu 20 Aralık 1993’te Böbrek yetmezliği sonucu 81 yaşında yaşamını yitirdi.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar****
'Ben dedemin film setlerine maalesef hiç gitmedim. O setteyken ben genelde okulda oluyordum. Dedemin olduğu set ortamlarında asla kavga çıkmazmış çünkü o buna izin vermezmiş. Setlerin emniyet sibobuydu diyor konuştuğum herkes.
 Bir de öğlen yemek aralarında kendi yemeğini yemeden etrafına bir bakarmış. Yemek yemeyen birini görürse hemen ben tokum diyerek kendi yemeğini verirmiş. Yönetmene de ‘’benim olmadığım set günlerinde şu çocuklara dikkat edin, aç kalmasınlar’’ diye tembih edermiş.'
(Torunu Melek Kentmen)
Yeşilçam 'ın tonton, yufka yürekli, babacan ismi Hulusi Kentmen' in aramızdan ayrılışının 26. yılı anısına.
Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun,

https://youtu.be/a5Gdj6zSp9w

durakta otobüs bekleyen hulusi kentmen resmi ile ilgili görsel sonucu


" Yıllarca hep zengin, fabrikatör baba rolünü oynadım. İşin en acıklı kısmı ise bütün gün zengin baba rolünü oynayıp çekim bitiminde eve gitmek için soğukta, köşedeki durakta dolmuş beklemem olmuştur." Hulusi Kentmen


17 Ocak 2020, Antalya-Turkey



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder