18 Mart 2020 Çarşamba

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ












Merhaba Gönül Dostlarım,

Tarihte unutulmaz bir iz bırakan Çanakkale Savaşları Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı savaşları olarak bilinir. 250 bini aşkın şehidimizin ve yüz binlerce gazimizin bir destan yazdığı Çanakkale Savaşları, Türk tarihinde de unutulmaz bir iz bırakmıştır. Çanakkale Savaşları 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’ nda cereyan eden bir seri deniz savaşlarıyla ve 25 Nisan 1915 – 8/9 Ocak 1916 arasında Gelibolu Yarımadası’ nda tarihleri arasında yapılan kara savaşları kapsamaktadır.

Türk ordusunun I. Dünya Savaşı’ nda zafer kazandığı tek cephe Çanakkale Cephesi olmuştur. Bu cephe, İtilaf Devletleri’ nin saldırısı sonucu açılmış bir cephedir.

Türk Tarihi’ nde çok önemli bir yere sahip olan Çanakkale Zaferi, İngiltere ve Fransa ile onların getirdikleri sömürge askerleriyle Türk milleti arasında gerçekleşmiş bir savaştır. Düşmanın bir hedefi vardı, o da boğazları geçerek İstanbul’u ele geçirmek ve Osmanlı Devleti’ ni savaş dışı etmekti.
I. Dünya savaşı, İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu aynı safta yer almaktaydı. İtilaf Devletleri ise İngiltere, Fransa, Rusya gibi devletlerden oluşmaktaydı.

İtilaf devletlerinden İngiltere ve Fransa, aynı blokta yer alan Rusya’ya yardım götürmek, İstanbul’u ele geçirip Osmanlı’ yı savaş dışı bırakmak için Çanakkale Boğazı’na saldırdı. Düşman askerlerinin boğazı geçme girişimleri Türklerin direnişiyle karşılaştı.

Denizden ve karadan yapılan savaşlar 18 Mart 1915’te başladı. Düşman donanması bütün gücüyle yüklenmesine rağmen deniz savaşlarında başarısız oldular. Denizden geçemeyen düşman kuvvetleri karadan geçme yolunu denediler. 25 Nisan 1915’te kara savaşları başladı. Türk askeri, 19. Tümen komutanı Mustafa Kemal’in emriyle “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir” saldırıya geçti. Türk ordusu büyük bir zafer kazandı. Kumkale, Beşike, Bolayır, Seddülbahir, Arıburnu, Kabatepe, Conkbayırı ve Anafartalar’ da savaşlar Türk ordusunun başarısıyla sona erdi.

Çanakkale’ yi geçemeyeceklerini anlayan düşman ordusu, 1916 kışında geri çekilmek zorunda kaldı. Çanakkale savaşlarında 250 binin üzerinde Türk askeri şehit düştü. Düşman ordusunun kayıpları ise bu sayıdan daha fazlaydı.

Bu savaşta İngilizlerin dünyaca meşhur deniz donanmaları, Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun isabetli atışları neticesinde Boğazın derin sularına gömülmüş, adeta savaşın kaderi değişmiştir.
 Düşman askerlerinin Gelibolu Yarımadasına yaptıkları çıkartma ve günlerce süren kanlı muharebelerin sonucunda Türk askeri yüzbinlerce şehit vermesine karşın düşmanı Çanakkale’den geçirmemiştir.

— Çanakkale Şehitliği'de.

https://youtu.be/vaKto67Rjqc

Günün Sözü .Çanakkale geçilmez, bu millet zaferle sınanmaz. Tüm milletimizin zaferi kutlu olsun. Vatan toprağını terk etmediğimiz ve dünyaya ders verdiğimiz günlerde başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere şehit olan tüm askerlerimizi rahmetle anıyorum. Çanakkale geçilmez dediler, geçilmedi! " 


18 Mart 2020, Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder