22 Mart 2020 Pazar

21-26 MART ORMAN HAFTASI



ormancılık günü ile ilgili görsel sonucu



Merhaba Gönül Dostlarım,

Dünya Ormancılık Günü ve Haftası
1971 yılında  Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana 21 Mart, “ Dünya Ormancılık Günü”, 21 Martı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlamaya başlanmıştır. 
Türkiye ise  Dünya Ormancılık Gününü ilk defa 1975 yılında kutlamıştır. Ayrıca ülkemizde 21-26 Mart tarihleri arasında Orman Haftası kutlanır ve bu haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kabul edilir ve uygun alanlar ağaçlandırılır.


ormanların faydaları ile ilgili görsel sonucu2020 Yılı  Dünya Ormancılık Günü 27 Mart Cuma günüdür. 


Nazım Hikmet ” Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” 

****
Ormanlar dünyadaki karaların üçte birini kaplar. Biyolojik açıdan en zengin ekosistemlerdir. Karalarda yaşayan bitki, hayvan ve böcek türlerinin yüzde 80’inden çoğuna ev sahipliği yaparlar.
Biyoçeşitliliğin korunmasında, iklim değişiminin önlenmesinde ve temiz hava sağlanmasında çok önemli rolleri vardır. İnsanlar için de yaşamsal önem taşırlar. Yaklaşık 1,5 milyar insan geçimini, barınmasını, yiyeceğini, yakıtını ve ilacını ormanlardan sağlar.

ormanların faydaları ile ilgili görsel sonucu
21 Mart günü tüm dünyada ve Türkiye’de ormanların önemine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla  Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanır. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de ormancılığın tanıtılması ile orman ve ağaç sevgisinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenir.

Ülkemizin yaklaşık 22,3 milyon hektarlık bölümünü kaplayan ormanlar eşsiz bir doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Ormanların korunması ve ağaçlandırma işleri cumhuriyetin ilk yıllarından beri özenle üzerinde durulan bir konudur.
 Bizler de ormanlarımıza sahip çıkmalı, onları korumalı, önemini duyurmaya çalışmalı ve elimizden geldiğince ağaç dikmeliyiz.
Alıntı: Kumbara Dergisi
****
bhutan neresidir ile ilgili görsel sonucuBugün sizlere dünyanın en küçük bir ülkesi olan Bhutan' ı  çok kısa bir anlatımla tanıtmağa çalışacağım . Bhutan' da neresi nereden çıktı şimdi  diyen gözlerinizdeki hayret dolu ifadeyi görür gibiyim. 
Bhutan Hindistan ile Çin Cumhuriyetinin arasına sıkışmış Himalayalar' ın tepeleri arasında  saklı kalmış, huzurlu ve dingin bu ülkeye havadan bakıldığında, pırıl pırıl bir gök yüzü, aralarında Everest' inde bulunduğu dik ve karlı tepeleri, koyu yeşile boyanmış vadileri ile bambaşka bir ülke olarak tanımlaya biliriz.
Bhutan ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki Link adreslerinden ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/NKkxX9WLsB4

https://youtu.be/T5_gmcatlGw

 Günün Sözü : " Yeşil görmeyen gözler, renk zevkinden yoksundur. Burasını öyle bir ağaçlandırın ki, kör bir insan dahi yeşillikler arasında olduğunu anlasın."  M. Kemal Atatürk


22 Mart 2020, Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder