17 Mart 2020 Salı

' VEFA ' AĞIR BİR KELİMEDİR...



Vefasızlara Anlamlı Sözler/Vefa Sözleri - Güzel Sözler ve Bilgi ...



Merhaba Gönül Dostlarım,

Vefa kelimesinin sözlük anlamı bir şeyi yerine getirmek , sözünde durmak, sevgide süreklilik ve sadakat gösterme, bağlılık" gibi anlamlara gelir. Vefa ne demek anlamı ise; görülen iyilikleri unutmama, iyilikte bulunanlara yardım etmek veya daha fazlasıyla karşılık verme demektir. Vefalı davrananlara vefakâr denir.
****
İnsanlığın güven duygusundan uzaklaştığı, bireysel yaşamı tercih ettiği bir çağı yaşıyoruz. Etrafımızda olan biten şeylere karşı duyarsız davranışlar göstermek çok normal bir hal almış durumda. Bir an önce kendi kurtarılmış bölgemize dönüp, orada güvende hissetmek arzusundayız.
Hepimiz şu cümleyi duymuşuzdur; ‘’nerde o eski günler,eski komşuluklar,eski bayramlar…’’ gibi.Bu ‘’eski…’’ile başlayan geçmişe özlem cümleleri uzar gider. Neden mi ? Çünkü aynı sokaktaki komşumuzun sevinciyle coşup, kederiyle hüzünlendiğimiz o vakitler geride kalmış. Duyguların bu samimiyet içerisinde yaşanması hali, insanı duyarlı, vicdanlı ve vefalı yapan unsurlardır. Mahalle ortamında yetişen veya aynı ev içerisinde bir büyükanne / büyükbaba ile bir arada yaşayan,büyüyen bir çocuk,muhakkak ki vicdan sahibi bir birey olacaktır.Bu vicdan duygusu ise vefalı olmasını sağlayacaktır .

Vefa sözünde durmaktır, kadir kıymet bilmektir,terk etmemektir.Vefa; kişinin dostlarını unutmaması,onların dostluklarına ve iyiliklerine daha güzeliyle karşılık vermesidir. Yolumuzda yürürken, yaşarken bize bir şeyler katanları unutmamaktır. Yahya Kemal’İn şiirlerini tercüme eden bir Batılı , ‘vefa’ kelimesinin kendi dillerinde karşılığını bulamaz. Yerine hangi kelimeyi yazması gerektiğini sorunca, Yahya Kemal, ‘vefa kelimesini olduğu gibi yaz ‘ cevabını verir...

Şükran Derya

****
'VEFA' AĞIR BİR KELİMEDİR...
Yaşlı adama yolda yürürken araba çarpar ve hafif yaralanır. Etraftakiler hemen
hastaneye götürürler. Doktor hemen röntgen çektirip herhangi bir kırık olup olmadığını
öğrenmek ister. Ama yaşlı adam huysuzlanıp acelesi olduğunu ve röntgen istemediğini
söyler.
Doktor yaşlı adamın acele ettiğini görünce merakla acelesinin sebebini sorar.
Yaşlı adam: “Eşim huzur evinde kalıyor. Her sabah birlikte kahvaltı etmeye giderim,
gecikmek istemiyorum” diye cevap verir.

Doktor eşine haber verebileceklerini söyleyince yaşlı adam üzgün bir ifade ile:
 “Ne yazık ki karım alzheimer hastası. Benim kim olduğumu dahi bilmiyor” diye cevaplar.
Bunun üzerine doktor “madem kim olduğunuzu bilmiyor neden her gün onunla kahvaltı
yapmak için koşuşturuyorsunuz?” diye sorunca yaşlı adam şöyle cevap verir:

“ AMA BEN ONUN KİM OLDUĞUNU BİLİYORUM...”
Alıntı....

Günün Sözü : ' Vefa' söylemesi kolay taşıması ağır bir kelimedir. Adamlık gibi, insanlık gibi, dostluk gibi. Çünkü bizim vefamız "SAHTE" değil "AHTE" vefaydı. Böyle bildik, böyle inandık."


17 Mart 2020, Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder