7 Mart 2020 Cumartesi

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ




Öğretmene Kadınlar Günü Mesajı 2020



 Merhaba Gönül Dostlarım,

Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından 
tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve 
sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Bu, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Onlar hayatımızın en özel varlıkları... Kimi annemiz, kimi hayatımızın en büyük aşkı, kimi arkadaşımız, kimi ise göz bebeği kızımız... Kadınlara ithaf edilen o kadar özel günün arasında en önemli gündür belki de Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Haklarından vaz geçmeyen, inancını ve kendine güvenini asla kaybetmeyen güçlü kadının günü olan bu günde siz de hayatınızdaki güçlü kadınları mutlu edecek sözlerle kutlayın. Fakat sadece Kadınlar Günü’ nde değil, yaşamımızda fark yaratan kadınları her gün başınızın tacı edin. Onlardan alınan ilhamla dünyanın daha güzel bir yer haline geldiğini unutmayın  

Türkiye'de 8 Mart

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandı. Daha sonraki yıllarda ise uzun süre 8 Mart kutlamalarına izin verilmedi.
Ancak "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. Böylece 8 Mart, 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.
12 Eylül Darbesi' nden sonra tekrar askeri cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle hiçbir kutlama yapılmasına izin verilmedi.
1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir. Bu yeni dönemin temel farkı, eskiden sadece sosyalist kesimin sahiplendiği bu günün artık hemen tüm kadın kuruluşlarının yanı sıra adeta resmi bayram gibi devlet yetkilileri ve kurumları tarafından da kutlanmaya, hatta şirketlerin de reklam ve pazarlama faaliyetleri ile buna katılmaya başlamasıdır.
2003 yılında yurt çapındaki çeşitli Dünya Kadınlar Günü kutlamaları arasında Taksim' de başlayan ve her yıl 8 Mart'ta tekrarlanan Feminist Gece Yürüyüşü sonraki yıllarda başka şehirlerde de yapılmaya başladı.
2014 yılında İstanbul Valiliği tarafından Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi' nin yürüyüş ve miting yapılabilecek yerler listesinden çıkarılmasından sonra 8 Mart günü İstiklal Caddesinde Feminist Gece Yürüyüşü yapılmaya birkaç yıl devam edildiyse de 2019 yılında polis İstiklal Caddesi' nde toplanan binlerce kişinin yürüyüş yapmasını engelledi. Önceki yıllarda olduğu gibi yürüyüş yapmakta ısrar eden kalabalık göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullanılarak dağıtıldı.
Alıntı : https://tr.wikipedia.org/wiki
"Dünya Bankası' nın yayımladığı "Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk" adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı."
Alıntı : bbc.com


https://youtu.be/bdK2-JlGni4

****
Janine Shepherd Kimdir?


Çarpıcı hayat hikayesi, mücadeleci ruhu ve yaşama sevgisiyle, günümüzün en çok aranan ve ilham verici konuşmacılar arasında gösterilen Jennine Shephard, bir zamanlar Avustralya’ nın en gelecek vadeden kros-kayakçılarından biriydi.

Antrenmanı için bisikletle çıktığı yolculuğunda geçirdiği kaza sonucu ciddi şekilde yaralanan Shephard’ ın hayatı, bu vahim olay sonrasında tamamen değişti. Altı ay boyunca felçli bir şekilde hastanede kalan sporcu, üstün azmiyle sadece tekrar yürümeyi öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda yepyeni bir hayata başlayarak tıbbın “imkansız” olarak gördüğü şeyi başardı, yaşama gücü ve azmi herkese örnek oldu.
Never Tell Me Never Poster
Üç çocuk annesi olan ve kazadan bir yıl sonra pilot lisansı alarak bu alanda eğitmenlik de yapan Shephard’ ın hayatı Avustralya’ daki “60 Dakika” ve “Bu Senin Hayatın” programlarında belgeselleştirildi. İlk kitabı “Bana Asla, Asla Deme” ile birlikte toplamda 6 kitabı olan Avustralyalı yazarın insanların ne olursa olsun mücadeleden vazgeçmemesi gerektiği mesajını veren “A Broken Body isn’t a Broken Person” başlıklı TED konuşması 2 milyona yakın tıklanarak dünya çapında büyük yankı yarattı.

https://youtu.be/_ltDJynTduY

Günün Sözü : " Aklınıza koyduğunuz her şeyi yapabilirsiniz...En derin denizde yüzebilir, en yüksek zirveye tırmanabilirsiniz... Kadınların özgür olabildiği bir yıl olması dileğimle...Tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu olsun."



7 Mart 2020, Antalya-Türkiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder