16 Mart 2020 Pazartesi

DOĞANIN DENGESİ








Merhaba Gönül Dostlarım,


“Doğa; insan olmadan da yaşar, ama insan doğa yok olduktan sonra yaşayamaz.” diyor Paul Richer. Peki doğanın dengesi bozulursa ne olur?

Ekolojik Denge Nedir?
Ekosistemde yer alan tür sayısının istikrarlı ve başarılı bir şekilde devam etmesi ekolojik dengeyi ifade eder. Ekolojik dengenin korunması aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin sağlanarak canlılığın sürdürülmesi anlamına da gelir.
Dogadaki AgaclarBilinmesi gereken en önemli nokta, bir ekosistemde yer alan canlılar, doğal dengenin korunmasını sağlamaktadır. Yer alan bu denge, yeni türlerin girmesi, doğada yer alan çeşitli tehlikeler, türleri tehlikeye sokan ani ölümler ve insanlardan kaynaklı ölümlerden dolayı bozulmaktadır. İnsan nüfusunun her geçen gün artması ve gelişimi, ekolojik dengeyi de etkiler.
İşlerin kendiliğinden yürüdüğü ve sorunsuz ilerleyen bir canlılar alemi, denge halindeki bir ekosistemi ifade eder. Ekolojik dengenin bozulması ise aşağıdaki faktörler ile gerçekleşmektedir:
  • Yeni türlerin ekosisteme dahil olması
  • Ekosistemde yer alan türlerin tamamen yok olması (nesli tükenen hayvanlar)
  • İklim koşullarının radikal olarak değişmesi
  • İnsanların ekosisteme müdahale etmesi
Doğanın dengesi bozulursa ne olur?
Ekolojik dengenin bozulduğu durumda, canlı türleri azalır ve biyoçeşitlilikte ciddi düşüşler meydana gelir.
Suda Co2Bir göl ekosistemini hayal edin. Bu göl ekosisteminin içerisinde yer alan pek çok su canlısı ve balıklar birlikte yaşamaktadır. Ancak insanların ekolojik dengeye müdahalesi söz konusu olursa ne olur?
Örneğin aşırı ve bilinçsiz avlanma ile göldeki balıkları tüketirsek zamanla balıkların yediği diğer canlıların sayısında da inanılmaz bir artış yaşanacaktır. Ardından temizlenemeyen kirlenme ve artış nedeniyle göl yaşamı sona erer.
Ayrıca insan müdahalesi olmaksızın gerçekleşen iklim koşullarının aniden değişmesi yüzünden göl kurursa, göl ekosistemi bozularak aşamalı olarak ortadan kalkar.

Ekosistemin yapı ve oluşumunu etkileyen her türlü etken, ekosistemi tehdit ederek biyolojik çeşitliliği de sarsar. Ekosistemin olumsuz yönde değişmesi çevrenin ekolojik düzenini de bozacağından ortaya birtakım problemler çıkar. İşte onlardan bazıları:
  • Uzun süren kuraklık sonucunda bitki ve hayvan türlerinde hızlı bir azalma görülür.
  • Suların kirlenmesi sonucunda suyun hava oranı ve kalitesi düşer.
  • Toprakta oluşan tahribatlar sonucunda, gelişen bitki türlerinin yaşamı ve nesli tehlike altına girer.
  • Ormanların kesilmesi, çevrenin çölleşmesine neden olduğundan küresel ısınmaya da zemin hazırlar.
  • İklim şartlarının değişmesi, canlı yaşamını da etkiler. Bazı canlılar şartlara ve ortama ayak uydurmaya çalışır. Ayak uyduramayan canlılar ise ölür. İklimin ve coğrafik yapının ekolojik dengeye etkisi budur.
  • Çevredeki bitki örtüsünün azalması beraberinde erozyonu getirir. Şiddetli yağmurlar, karların hızla erimesi, fırtınalar, toprağın yanlış kullanımı ve eğimli alanlarda bulunan ormanların yanarak yok olması gibi çeşitli faktörler, erozyonun oluşumuna zemin hazırlar.
  • Suların kirlenmesi ve kuruması yüzünden kullanılabilir temiz su oranı azalır. Çevredeki su kaynaklarının azalması ise, yağışın azalmasına ve hidroelektrik santrallerindeki enerji üretiminin sınırlandırılmasına sebep olur.
  • Ekolojik dengenin bozulması sonucunda enerji kıtlığı başlar. Doğanın dengesinin bozulması sonucunda sosyal yaşam felç olacağı gibi, hayat kalitesi ve yaşam standartları da büyük oranda etkilenir.
  • Ekosistemde meydana gelen değişimler, canlıların üreme ve yayılmalarını etkiler. Bozulan şartlara uyabilen canlılar hayatta kalırken, diğer canlılar ise yok olurlar.
  • Doğa bir denge içerisinde yer almaktadır. Bu dengenin bozulması ise, tüm canlıların yaşamını tehlikeye sokar.
https://www.vengym.com/

Günün Sözü :
" Doğayı insanların ihtiyacını karşılayacak bir kaynak topluluğu olarak görmek çevrenin yok olmasına davetiye çıkarmak demektir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder