11 Ekim 2017 Çarşamba

11 EKİM " DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ








Merhaba Gönül Dostlarım,

Bugün 11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü" Dünyadaki tüm Kız  Çocukları Gününü en içten dileklerimle kutluyorum. Bugünün anısına bende Bloğumda bir yer vermek, bu anlamlı gün için bir kaç satır yazıyı sizlerle paylaşarak farkındalık yaratmak istedim.

Yukarıda bulunan resim benim torunum Rüya Deniz kendisi  9 yaşında henüz daha 4. sınıf öğrencisi ve benim hem Rüya Deniz' in hemde kız çocuk sahibi olan diğer Anne ve Babalara bu yazımda bazı tavsiyelerim olacak. Onlar bunu benden mutlaka çok daha iyi biliyorlardır, ama biz büyükler olarak yinede tavsiye etmeden ve öğüt vermeden nedense duramıyoruz...
dünya kız çocukları günü ile ilgili video ile ilgili görsel sonucu
Öncelikle anne babalar çocuklarını ölçülü bir şekilde sevmeli ki çocuklar yabancıların kötü niyetli dokunuşlarını anlayabilsin.
-Çocuklarınızla çok iyi bir iletişim kurmalı ve ne olursa olsun koşulsuz sevdiğiniz mesajını çocuklarınıza vermelisiniz.
-Çocuklarınıza "Başına ne kadar kötü bir olay gelirse gelsin bana anlatabilirsin seni suçlamayacağım. Seni biri tehdit ederse bile bana anlatabilirsin. Tehditlerini kabul edersen başın daha çok belaya girer" gibi çocuğun yaşına uygun açıklamalar yapabilirsiniz.
-Özellikle ön ergenlik (8-12 yaş ve 12 ve üstü yaşta) ve ergenlik döneminde psikolojik destek alarak çocuğunuzla iyi iletişim kurarak bu zorlu dönemi atlatmalısınız.
-Çocuklarınızın arkadaşlarını ve arkadaşlarının anne babalarını tanımalısınız. Bir etkinlik planı yaparken çocuklarınızı gözlemeli ve tüm önlemleri alınmalıdır.
-Okullarda çocukları çevredeki tehlikelere karşı bilinçlendirecek eğitimler düzenlenmelidir.
-Çocukların korunması için yasalar tekrar düzenlenmelidir ve çocukların ruhsal tedavisine önem verilmelidir. Özellikle travma yaşayan çocuklar ciddi psikolojik tedavi görmelidir.
Çocuklarımızı kötü niyetli insanlardan koruyalım derken onları dört duvar arasına da hapsetmemeye özen göstermeliyiz. Çocukların sosyal etkinliklerini kısıtlamadan önlemler almalıyız

Sözlerimi, Bülent Ortaçgil' in  Kızıma  adlı aşağıdaki şiiriyle bitirmek istiyorum.

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...

    İbrahim BİROL
&&&&

Dünya Kız Çocukları  Günü

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edildi.
Ancak özellikle Ortadoğu olmak üzere kız çocukları hala savaşlarda büyük acılara maruz kalabiliyor.
2012 yılından bu yana kutlanan Dünya Kız Çocukları Günü’nün tüm kız çocuklarımız için mutlu geçmesini dileriz. İşte amacı, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak olan bugüne özel sosyal medya paylaşımları…

ÜLKEMİZDEKİ RAKAMLAR KORKUTUCU
Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü. Amaç, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak. Cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı, UNICEF’in yayınladığı rapora göre oldukça küçük yaşlarda başlıyor. Başka bir yardım kuruluşuna göre dünya genelinde her yedi saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor… Türkiye’de ise nüfusun yüzde 29’u kız çocuklardan oluşuyor. Son 6 yılda evlenmek zorunda bırakılan kız çocuğu sayısı ‘tespit edilebilen resmi’ rakamlara göre 232 bin. Son 6 yılda 142 bin çocuk anne oldu. Ayrıca ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuklarının sayısı, aynı durumdaki erkek çocukları sayısından 600 bin fazla.

Son 15 yılda küresel toplumun kız çocuklarının erken çocukluk dönemlerindeki hayatlarını iyileştirme konusunda ciddi adımlar attığını aktaran BM, 2015´te 10 yaşından küçük kız çocuklarının ilkokula kayıt olmaları, önemli aşırı olmalarında artış olduğunu söyledi. Ayrıca kız çocukları geçmiş nesillere göre daha az sağlık ve beslenme problemi yaşıyor. Öte yandan kızların 10 yaşından sonraki ikinci 10 yıllık yaşam dönemlerinde karşılaştıkları zorluklar hakkında yeterli yatırım olmadığına dikkat çekiliyor.

Kaynak: akşam.com.tr

Kızıma Mektup
Canım kızım, güzel kızım,
Adı denizden gelen kızım
Büyükler dünyasına hoş geldin!
Ne kadar içtendin biliyor musun? ...
Değişeceksin!

Öğreteceğiz sana okumayı, yazmayı, iyi olmayı
Ancak karşılaştırmak yok yazılanla söyleneni
Çünkü hemen fark edeceksin!
Canım kızım, güzel kızım, adı denizden gelen kızım
Koza gibi gizlenmeyi gösteririz insana
Üç beş deney yeter inan
Hele sev bir insanı;
Yetmeyecek kütüphaneler falan anlatacaklarına, göreceksin!
Canım kızım, güzel kızım, adı denizden gelen kızım
Diyeceğiz sana "İnsan Hakları!"
O gün sakın açma gazeteleri
Diyeceğiz sana kardeşlikten barıştan...
Dakikada binler ölüyor açlıktan
Demeyeceğiz tabii: "En özgür, gelişmiş ülkeler en sıkı silah tüccarları"
Onu artık sen bulacaksın
Canım kızım, güzel kızım, adı denizden gelen kızım
Daha güzel bir dünya vermek isterdim sana, ancak ben de bulmadım
Beş on şarkı yazdım sadece
Hayata yeni şarkılar lazım
Sen de öyle yap, yaşayacaksın!
Canım kızım, güzel kızım, adı denizden gelen kızım
Bülent Ortaçgil


https://youtu.be/r5JZVmy1F6c

dünya kız çocukları günü videoları ile ilgili video


Günün Sözü :

‘KIZ ÇOCUKLARININ GÜÇLÜ BİREYLER OLABİLMELERİ İÇİN ONLARI HEP BİRLİKTE DESTEKLEMELİYİZ’ Güler Sabancı

İbrahim BİROL, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
11 Ekim 2017, Antalya



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder