6 Ekim 2017 Cuma

UNUTULMAYAN SANATÇILAR... (1/2)










Merhaba Gönül Dostlarım,


" Zeki Müren' i Hiç Böyle Dinlemedik..." başlıklı dünkü yazımızın akşamında, Limak Filarmoni Orkestrası, tenor Murat Karahan'ın sanat yönetmenliğinde ilk konserini Ankara'da verdi.
Yazımızın sonundaki videoda   beş dakikalık çok kısa bir VTR miz de, dün akşamki  konserden bazı görüntüleri  izleyebilirsiniz. Bugün ve dünkü yazılarımı bir magazin haberciliği niteliğinde yazmış ve sizlerle paylaşmış olmak beni heyecanlandırdı ve  ayrıca mutlu etti.
Daha önceki Bloğumda  sizlere " " Unutulmayanlar ( 3)"  olarak yayınladığım yazımda Zeki Müren' in hayatından bahsetmiştim. Bu yazımda  kendisini daha yakından tanıtmak, eşsiz sanatçımızı tanıyanlara daha önceki bilgilerini tekrar hatırlatmak,  bilmeyen ve tanımayan yeni nesillere ve sanatçılara örnek teşkil edecek biçimde aktarmak ve anlatmaktır.

Zeki Müren Kimdir?:
Doğum Yeri    : Bursa
Doğum Tarihi :  6 Aralık 1931
Ölüm Tarihi    :  24 Ekim 1996

Zeki Müren (6 Aralık 1931 – 24 Eylül 1996), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair.
 

zeki müren resim ile ilgili görsel sonucu1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı. 1 Ocak 1951'de, İstanbul Radyosunda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bu konserde kendisine eşlik eden saz ekibi Hakkı Derman, Serif İçli, Şükrü Tunar, Refik Fersan ve Necdet Gezen' den oluşuyordu. 

Konserden sonra Hamiyet Yüceses stüdyoyu arayarak kendisini tebrik etti. O yıllarda TRT Ankara Radyosu Anadolu'da en çok dinlenen radyo idi ve İstanbul Radyosu Anadolu'dan net olarak dinlenemiyordu. Aynı hafta klarnet sanatçısı Şükrü Tunar Müren'i Yeşilköy'deki kendisine ait plak fabrikasına götürerek yine kendi eseri olan "Muhabbet Kuşu" şarkısını plağa doldurttu. Bu plak sayesinde Müren tüm Anadolu'da tanındı.

Zeki Müren, bu başarılı ilk konserden ve plak çalışmasından sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak eserler seslendirmeye başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde verdi. Genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Saz heyetine tek tip kıyafet giydirmek ve T tipi podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi.

Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl Behiye Aksoy ile dönüşümlü olarak sahne aldı. 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall' da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

zeki müren resim ile ilgili görsel sonucu300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur.

Zeki Müren hayatı boyunca hiç evlenmedi. 1950'lerin Türkiye'sinde alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başardı. Mesleğe başladığı ilk yıllarda daha sıradan kıyafetler ve saç stilleri taşımasına rağmen ileriki yıllarda kadınsı kıyafetler, saç modelleri ve makyajı ile sahnelerde yer aldı. Kendisi hiçbir zaman cinsel yönelimi ile ilgili bir açıklama yapmadı ve zaman zaman adı kadınlarla anıldı ancak genel kanaat eşcinsel olduğu yönünde idi.
zeki müren resim ile ilgili görsel sonucu
Kurallı ve ağdalı bir Türkçe konuşmaya özen göstermesi ile bilinir. "Müziğin Paşası" olarak anılması, 1969'da Aspendos konserinden sonra ilk defa Antalya halkının kendisi için kullanmasıyla başlamıştır. Kendisi, bu şekilde anılmaktan memnun olmakla birlikte neden uygun görüldüğünü bilmediğini açıklamıştır.

  Doğum günü olan 6 Aralık tarihi ise, Onur Akay'ın TRT Müzik ekranlarından yaptığı öneri ile, 2012 yılından bu yana Türk Sanat Müziği Günü olarak kutlanmaktadır.

Rahatsızlığı ve vefatı
Bodrum'daki Zeki Müren Sanat Müzesi'nde sergilenen giysilerinden biri.
Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzaklaştı. Bodrum'daki evinde inzivaya çekildi. Bu dönemi "kendini dinlemek" olarak tarif eder]. 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

Cenazesi büyük bir halk kalabalığının katıldığı büyük bir törenle kaldırıldı. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emirsultan  Mezarlığı' n dadır. Mehmetçik Vakfı, 2002 yılında Bursa'da Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'ni yaptırdı. TEV Bursa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan 24 Eylül 2016 tarihinde yaptığı bir açıklamada vakfın Zeki Müren Burs Fonu'ndan 20 yılda 2.631 öğrencinin yararlandığını belirtti.
Sanatçımızı, Rahmetle, sonsuz sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhu Şad olsun

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
.


Limak Filarmoni Orkestrası Başkentte

Limak Filarmoni Orkestrası Başkentte

Limak Filarmoni Orkestrası, tenor Murat Karahan'ın sanat yönetmenliğinde ilk konserini Ankara'da verdi

Ankara Congresium'da düzenlenen konserde Karahan, Zeki Müren'in sevilen 16 parçasını müzikseverlerle buluşturdu. Aranjörlüğünü Yusuf Yalçın'ın yaptığı orkestrayı ise şef Rengim Gökmen yönetti.

Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, konser öncesi yaptığı konuşmada, orkestrayı kurarken Türk müziğinin daha evrensel bir formda yeniden yorumlanmasını hayal ettiklerini söyledi.

Limak Vakfının eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında toplumsal fayda sağlamak amacıyla 2015'te kurulduğunu kaydeden Özdemir, "Limak Filarmoni Orkestrası ile sanata olan desteğimizi, vakfımız desteğiyle devam ettireceğiz. Müzik bizleri bir araya getiren, bize farklılıklarımızı unutturan sihirli bir araç. Hepimiz Türk Sanat Müziği şarkılarıyla büyüdük. İlk konserimizde de ülkemizin yetiştirdiği en önemli sanatçılarından biri olan sanat güneşimiz, Zeki Müren'i rahmetle ve saygıyla anmak istedik." diye konuştu.
Konuyla ilgili bilgi veren Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Limak olarak bugüne kadar hep sanata destek verdik. Sanatın toplum için öneminin farkındayız. Limak Filarmoni Orkestrası’nı kurarken müziğin evrensel bir dil olmasından hareketle Türk müziğinin daha evrensel bir formda yeniden yorumlanmasını hayal ettik. Umarım başarılı oluruz. Bizimle bu yolculuğa çıkan ünlü tenorumuz Murat Karahan ve Rengim Gökmen’e çok teşekkür ediyoruz” dedi

Etkinliğe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.
Kaynak : haberler.com

Limak Filarmoni Orkestrası Başkentte - MSN.com


Limak Filarmoni Orkestrası Başkentte 




Günün Sözü :
" Hayatta nefret ettiğim üç şey: Riya, Yalan ve Nankörlüktür."  Zeki Müren
6 Ekim 2017, Antalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder