1 Ekim 2017 Pazar

1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ











Merhaba Gönül Dostlarım,


İyi bir hafta sonu geçirmeniz temennisiyle...
Yaz ayları ve Eylül ayına veda ettiğimiz şu günlerin ardından,  Ekim ayında da yep yeni ve çok farklı Blog yazılarıyla tekrar birlikte olmaya devam edeceğiz.

Milli ve manevi değerlerimizi yaşatarak, bunların gelecek nesillere aktarılmasında köprü görevi üstlenen; tecrübenin temsilcisi yaşlılarımız, bizim en kıymetli hazinelerimizdir. Milletimiz, büyüklere saygı göstermeyi, küçüklere sevgi anlayışıyla birleştirmiş, böylece toplumsal huzuru, milli birliği, sosyal yardımlaşma ve dayanışma olgusunu güçlü tutmayı başarmıştır.
Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

İbrahim Birol

****
" Hayatın her insan için farklı anlamlar taşıyan çeşitli dönemleri vardır. Yaşlılığın da bu önemli dönemlerden biri olması nedeniyle 1990 yılında Birleşmiş Milletler 1 Ekim tarihini Dünya Yaşlılar Günü olarak ilan etmiştir.
Her insan için değişik anlam ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2013 yılı verilerine göre ise 65 yaş üstü  nüfusun oranı %7,7’dir. 2023 yılında yaşlı nüfusun Türkiye nüfusunun yaklaşık % 10,2’sini oluşturacağı öngörülmektedir. Bu artış, teknolojik ilerlemelerin sağladığı yaşam koşullarındaki kolaylıklar ve tıbbın sağladığı gelişmelerle beklenen yaşam süresinin artmasından kaynaklanmaktadır.

Yaşlanma süreci doğumla başlayan biyolojik bir zincirdir. Bu olguların son basamağı ise yaşlılık olarak isimlendirilmektedir. Yaşlılık daha çok organizmanın geriye dönüşü olamayan bir şekilde yıpranması, işlevlerinin bozulmaya başlamasıdır. Her bireyde yaşlanma aynı hızla meydana gelmemektedir. Yaşlanmayla birlikte işitme, görme, tat ve koku alma duyularında da belirgin azalma görülmektedir. Yaşlılarda hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları, mental hastalıklar, böbrek hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara sık rastlanılmaktadır.
Yaşlılığı kabullenmek, hem erdem, hem de olgunluktur. İnsanlığı büyüten sevgidir. Unutmayalım ki sevgiye en çok muhtaç olanlar yaşlılarımızdır. Bizler yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgiyle genç kuşağa örnek olmayı başardığımız ölçüde yaşlandığımızda saygıyı hak edebileceğiz.
Bizleri bu günlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, onlara gereken saygıyı ve ihtimamı göstermek, toplum olarak hepimizin görevidir.
Yaşlılarımız, yaşanmışlıklarıyla geçmişimiz; örnek aldığımız tecrübeleriyle geleceğimizdir. Onlar örfümüz, âdetimiz, geleneklerimiz ve hoş sohbetlerimizdir. Onlara verdiğimiz değerler ile geleceğimizi yeniden kuracağız.
Bu duygularla tüm büyüklerimizin “ 1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ ” nü kutlar, minnet ve şükran duygularımla, yaşam sevinçlerimizin hiç kaybolmadığı sağlıklı ve mutlu günler temenni eder, sevgi ve saygılarımı sunarım.

Alıntı :  Vali Şükrü Kocatepe


"ihtiyar değilim ama yaşlıyım.
içimdeki genci hep sırtımda, omzumda, yüreğimde taşıdım.
Ondan hiçbir zaman vazgeçmedim...
Yıldız Kenter

Sosyal
pinterest  YAŞLI insan resim ile ilgili görsel sonucu
Toplumumuzdaki yardımlaşma ve yar­dımseverlik duygularının ışığında gönüllü kişiler ve kuruluşlarla yaş­lılarımıza daha iyi yaşama koşullarını sağlayabiliriz. Yaşlıların so­runlarına sahip çıkarak çözüm üretmek aynı zamanda vatandaş­lık görevimiz ve yaşlılarımıza karşı gönül borcumuzdur.
Çevremizdeki yaşlılara her zaman yardımcı olmalıyız. Onlara göz kulak olup sevgi, şefkat göstermeliyiz, Toptu taşıma araçların­da onlara yer vermeliyiz. Hâl ve hatırlarını sorup yaşlıları ziyaret etmeliyiz. Eğer yalnız yaşıyorlarsa, bu yalnızlıklarını onlara hisset tirmemeliyiz.
Büyük Atatürk, “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilik­lerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstası­dır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara kar­şı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakma­ya hakkı yoktur!” diyerek yaşlılara karşı sosyal güvencenin sağ­lanması gerektiğini vurgulamıştır.

Şunu hiç aklımızdan çıkarmayalım: Bir gün biz de yaşlanıp onların karşılaştıkları güçlüklerle karşılaşacağız.

Alıntı : derszamani.com

https://youtu.be/vOgYJpT1xww




Günün Sözü :

" Yaşlılık kötü bir alışkanlıktır, çalışkan bir insan böyle bir huy edinmeye vakit bulamaz."
Andre Maurois

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
1 Ekim 2017, Antalya













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder