Merhaba Gönül Dostlarım,
" Nerede O Güzel İnsanlar..." olarak dün kü başlattığımız yazı dizimizde sizlere Barış Akarsu' yu tanıtmağa çalışmıştım.
Yazı dizimizin bugünkü sanatçısı Barış Manço, Türk sanatçı, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı Devlet Sanatçısı ve Kültür Elçisi'dir.
Doğum tarihi: 2 Ocak 1943, Üsküdar, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri: 1 Şubat 1999, Kadıköy, İstanbulFilmler: Baba Bizi Eversene, Çiçek Abbas
" Barış Manço ölmeden önce müzik hayatının 40 yılını anlatan 40. yıl şarkısını bestelemişti. Ancak sözlerini yazamadan hayatını kaybetti. Bu şarkının da bulunduğu Mançoloji 1999 yılında yayımlandı ve 2,6 milyon satarak o yılın en çok satan albümü oldu. Daha sonra 2002 yılında Yüreğimdeki Barış Şarkıları adında bir anma albümü yayınlandı. 2006 yılında Barış Manço' nun anısını sürdürmek için "Barış Manço Rock Derneği" kuruldu.
Manço'nun ölümüyle Kurtalan Ekspres yeni albüm çalışması yapmayarak yaklaşık iki yıl boyunca Barış Manço için düzenlenen birçok anma konserine katıldı. Önemli bir solisti kaybeden grup, 2003'ün Ekim ayında ilk solo albümü olan 3552'yi çıkardı.
Ölümünden sonra 4 Temmuz 2002 tarihinde ortağı olduğu şirketin o günün parasıyla Turkish lira 2,5 trilyon borcu nedeniyle Kadıköy'ün Moda semtinde bulunan köşkü icra yoluyla satışa çıkarıldı ve Türkiye Halk Bankası tarafından Turkish lira 362 milyar karşılığında haczedildi. Yine borç nedeniyle Rolls-Royce, MG ve Jaguar marka üç antika otomobili, birçok antika eşyası ve piyanosu satıldı.
Barış Manço Müzesi
Kadıköy'ün Moda semtinde bulunan köşkü müze haline getirildi. Köşk, 19. yüzyılda yapılan ve Whittall ailesinin evi olarak bilinen tuğladan yapılmış bir konaktı. Konak, 1970'li yıllarda Manço tarafından satın alındı ve ölümüne kadar bu konakta ailesiyle birlikte yaşadı. Günümüzde apartmanlar ile çevrili bu tarihî konak müze olarak kullanılmakta ve Barış Manço'nun kişisel eşyaları sergilenmektedir."
Alıntı : milliyet.com.tr
Barış Manço' yu Rahmet ve özlemle anıyoruz. Ruhu Şad Olsun
Önce Kendinizi Sevin sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın...
Sanat ve Müzik
Nerede O Güzel İnsanlar...?
Barış Manço, 2 Ocak 1943'te İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Hakkı Manço, annesi ise Rikkat Uyanık'tır. Ailesi savaş yıllarında doğan oğullarına Barış ismini vermişti. Öğrenimine Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda başladı ve Galatasaray Lisesi'nde devam etti. Buradaki eğitimi sırasında müzikle ilgilenmeye başlayan Barış Manço, okuldaki arkadaşlarıyla 'Kafadarlar' adlı bir grup kurdu. 4 Mayıs 1959'da babasını kaybetmesi üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrıldı ve Şişli Terakki Lisesi'ne gitti.
Liseden mezun olduktan sonra Belçika'ya giderek Belçika Kraliyet Akademisi'ne kaydoldu. Burada Belçikalı şair Andre Soulac ile tanışma fırsatı buldu. 'Les Mistigris' adlı bir grupta yer alarak Fransa, Belçika, Almanya, İsveç ve Çekoslovakya'da konserler verdi. 1964 yılında Fransızca dört parçadan oluşan EP çıkardı. 1969 yılında Belçika Kraliyet Akademisi'nden birincilikle mezun oldu.
Manço, 1969'da yurda döndüğünde, "Dağlar Dağlar" şarkısını yaptı.
Barış Manço, 18 Temmuz 1978'de Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde Lale Çağlar
(Manço) ile evlendi. Çocukları için en büyük öğüdü, yaptıkları işin en iyisini severek
yapmaları gerektiğidir.
Barış Manço Japonya konserinde 20.000 Japon’a Türk bayrağı sallattırmıştır. Bunu da 60.000.000 Türk’e izlettirmiştir. Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncı lığını yaptı. 200’den fazla şarkısı vardır. .
Ancak, bu büyük sanatçı bıraktığı eserler ile her zaman Türk Milleti'nin kalbinde yaşayacaktır...
Türkiye'ye döndükten sonra 'Kaygısızlar' grubunda yer aldı. Çıkardığı 45'liklerden 'Ağlama Değmez Hayat'la altın plak ödülünü kazandı. Bir süre sonra Kaygısızlar grubundan ayrıldı ve Fransa'da yeni bir grup kurdu.
1970 yılında Moğollar ile birlikte 'MançoMongol' isimli yeni bir grup kurdu. Fakat bu yeni grup uzun ömürlü olamadı. 'Dağlar Dağlar' plağı ile Platin Plak Ödülü'nü kazandı. 1972 yılında 'Kurtalan Ekspres' adlı grubu kurdu ve bu grupla birçok konser verdi.
1983 yılında 'Kazma' isimli şarkısıyla katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması'nda ön elemede elendi.
1994 yılındaki yerel seçimlerde Doğru Yol Partisi'nden Kadıköy Belediye Başkanı adayı oldu, fakat rahasızlanmasından ötürü adaylıktan çekildi.
Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden biri olan Barış Manço, 31 Ocak 1999 günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Alıntı : Radikal gazetesi, 24.10.2010
Her yönünü değerlendiren, parçalarından mükemmel bir bütün olan Barış Manço, bugün hala hepimizin dilinde. Hatta şu satırları yazarken bile, ''Ayağında gümüş hal hal...''
Bir de hatırımda o görkemli yüzükleri...
Barış Abi'ye teşekkür
Hepimiz onun gözünde adam olacak çocuklardık ve bir şekilde hepimiz ''adam'' olduk. Onu yanıltmayan bizler adına ve sizlerin de yerine bu satırlardan uzanıp önce sevgimizi, sonra özlemimizi iletiyorum Barış Abi'ye. En çok 10 puanları özlediğimizi ve her bayram sabahı erkenden kalktığımızı bilmeni istiyorum.''Adam Olacak Çocuk'' ile yeteneklerimizi keşfetmemizi sağladığın için, ''7'den 77'ye'' hepimizin sevgilisi olduğun için, bize yüzlerce ülkenin varlığını daha küçücükken öğrettiğin için ''İkinci Kahvaltı'' ile aile büyüklerimizle buluştuğun için, hepimizin kalbinde kurduğun taht için, seni böylesine sevdiğimiz için, önce kendi adıma sonra da sizler adına çok ama çok teşekkür ederim Barış Abi. Çünkü biz seni 7'den 77'ye hep çok sevdik.
Sen iyi ki vardın ve şimdi biliyorum ki, olmasaydın, olmazdı..."
Damla Karakuş
(Enstrümantal) Barış Manço 40. yıl bestesi
https://youtu.be/-IIsxU48MP4 https://youtu.be/a4w3yP7qhOc
https://youtu.be/kMFNa9jPiWU https://youtu.be/2D2jkKde8ZU
https://youtu.be/Ln71u1nu6L4
Günün Sözü :
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
3 Ekim 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder