16 Aralık 2019 Pazartesi

NOEL BABA HİKAYESİ








Merhaba Gönül Dostlarım,


Yılbaşının heyecanla beklendiği yılın  bu son günlerinde büyük-küçük herkesin aklına takılan en büyük soru Noel Baba'nın kimliği... Noel Baba kimdir nerelidir? Gerçekten Noel Baba diye bir şey var mıdır yoksa tamamen efsanevi, üretilmiş bir hikaye midir? Yılbaşında çam ağacı süslemek sadece Hıristiyanlara özgü bir gelenek midir? İşte cevabı...


İsa peygamberin doğumunun kutlandığı ve insanlığın en eski bayramlarından biri olarak kabul edilen Noel' i Protestan ve Katolikler 25 Aralık'ta, Ortodokslar ise 6 Ocak'ta kutluyor.
Noel için kutlamalar bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.
Günümüzün Noel kutlamaları aylar öncesinden başlar. Hristiyanların İsa'nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde advent mumları yakılır.
Kiliselerde ve sokaklarda çocuklardan ya da yetişkinlerden oluşturulmuş korolar Noel ilahileri söylerler. İnsanlar Noel'den önceki özellikle hafta sonlarında Noel partileri verirler.
Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.
Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel Yemeği hazırlanır ve aile fertleri masa etrafında bir araya gelirler. Noel Yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindi ve sosistir. Bazı ülkelerde tatlı olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) üzerine brendi dökülerek tutuşturulur.
Çocuklar Noel'den uzun zaman önce Noel Baba'ya mektuplar yazarak istedikleri hediyelerin listesini yaparlar. Noel arifesi gecesi evlerde Noel Baba ve geyikleri için yiyecekler bırakılır.
Noel günü Noel Ağacı' nın altına bırakılmış hediyeler alınıp verilir. Küçük çocuklar için dev çorapların içine hediyeler ve şekerlemeler konur. Çocuklara bu hediyeleri Noel Baba' nın getirdiği söylenir.

******

Eşi ve elfleri ile birlikte Noel icin oyuncaklar hazırlayarak geçiren sonra o yılbaşı hediyelerini uçan ren geyiklerinin çektiği kızağıyla gelip dağıtan kukuletalı, beyaz sakallı tonton bir dede, Noel Baba. Aslında Noel Baba bir masal gibi düşünülse de, insanlara yılbaşında yeni umutlar sunduğu icin herkes tarafından sahiplenilir ve her kültür onun için  farklı hikayeler söyler. Noel Baba’ nın kültürden kültüre yaşadığı yer, ismi, hikayesi değişir. 

Bazılarına gore Noel Baba Antalya’da yaşar, bazılarına göre ise Kuzey Kutbunda, Finlandiya’ daki Korvatunturi, İsveç’ teki Dalecarlia veya Grönland’ ta yaşar.


Noel Baba' nın ismi de kültürden kültüre hatta dilden dile farklılık gösterir. Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy veya Santa gibi birçok ismi vardır. Bu isimlerin hepsinin kökeni Saint Nicholas’ a dayanır. Ama Santa Claus ismi dünya çapında daha çok sevilmiş ve bu isimle anılmıştır. Hatta dillere göre”Santa” yerine  farklı kelimeler  de gelmiştir. 
İtalya` da “Babbo Natale”, Brezilya`da “Papai Noel”, Çek Cumhuriyeti` nde “Deda Mráz”, Portekiz`de “Pai Natal”, Romanya`da “Moş Craciun”, Almanya`da “Weihnachtsmann”, İrlanda` da “Daidí na Nollag”, Fransa`da “Le Père Noël”, İspanya ve Meksika`da “Papa Noel”, Türkiye`de “Noel Baba” gibi.
Noel Baba’ nın ortaya çıkışı ile ilgili de farklı hikayeler vardır. Bunlardan en gerçekçisi Yılbaşı ruhunun nasıl ortaya çıktığını anlatan, Türkiye doğumlu tarihsel bir figür olan psikopos Saint Nicholas`in (Nikola) fakirlere hediye dağıtmasına dayanan hikayedir. 
Bilinen en meşhur yardımı da, üc kızı olan bir babayla arasında geçenlerdir. Bu olayın 320’ li yıllarda gerçekleştiğine inanılır. 
Fakir bir baba kızlarına çeyiz parası karşılayacak durumu yoktur, bu yüzden hiçbir erkek onlarla evlenmek istemez. Oldukça eğitimli ve zengin bir aileden gelen Nikola da üc kızı için üç külçe altını geceleyin gizlice fakir adamın penceresinden içeri atar. 

Hikaye’ nin bu noktada bircok versiyonlari mevcuttur. Bu üç külçe altının 3 gun arayla ya da 3 yıl ard arda atılması ile ilgili; ancak sonu aynıdır. Fakir adam çıkıp kendisini görünce şaşırır ve o’na teşekkür eder; bir rahip olan Nikola da “Bana değil, Tanrı’ya teşekkür et.” der. 

Bu olayın ortaya çıkmasından sonra, o yörede birçok gizlice yapılan yardımların aslında Nikola tarafından yapıldığı anlaşılır. Nikola’ nın ölümünden sonra da yöre halkı birbirlerine gizlice hediye vermeye başlarlar ve bir yılbaşı geleneği oluşur. 

Diğer bir hikaye ise  günümüzdeki Noel Baba imajının, 1931’de Haddon Sundblom adlı çizerin Coca Cola reklamları için yaptığı çizimlerden ortaya çıktığıdır. Ne var ki Coca Cola reklamlarından çok önce, 19. yüzyılın başında Noel Baba’ nın çeşitli çocuk kitaplarında ve karikatürlerde günümüzde ki Noel Baba imajına benzer şekilde resmedildiği görülmüştür.

 1862 Noel’inde Noel’in henüz ABD’de tatil dönemi olmadığı ve Noel Baba figürünün kullanılmadığı dönemde Thomas Nast adli Amerikalı karikatürist Harper’s Weekly adlı derginin kapağında Noel Baba figürünü kullanmış ve kimilerince Noel Baba’ nin mucidi kabul edilmiştir
Noel Baba ister bir aziz isterse bir karikatür olsun. İnsanların umut etmek icin masallara ihtiyacı vardır. Siz de yeni yıla umutla bakın ve yılbaşında hediyelerinizi Noel Baba’dan isteyin. Noel Baba getiremese bile eminim bir başkası sizin için onu başucunuza koyacaktır.
Kaynaklar:
[1],http://tr.wikipedia.org/wiki/Noel_Baba
[2],http://www.unutulmuyor.com/bunlari-biliyormuydunuz/18570-noel-baba-kimdir-aziz-nicholaos-kimdir.html


https://youtu.be/JMypO485lMQ

Günün Sözü:  "Bir yılı daha tüketmenin hüznü yerine, bir yıldan daha kurtulmuş olmanın sevincini yaşamayı tercih ediyoruz. Ne diyelim, gelen gideni aratmasın! "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder