12 Aralık 2019 Perşembe

GEÇMİŞE NOSTALJİK BİR YOLCULUK




Görüntünün olası içeriği: çiçek ve açık hava







































Merhaba Gönül Dostlarım,

Şehrin belirli kesimlerinde kaldırımlarında açılan seyyar satıcılar ile de yayılan kartpostal cılar ekleniyor. Satışlar bu tarihlerin en az bir hafta - on gün öncesinden başlayıp son güne kadar sürüyor. Bu mekânlarda ve kartların postaya verildiği PTT şubelerinde inanılmaz kalabalıklar ve kuyruklar oluşurdu..
İlk yıllarında geyikler, kızaklar, çamlar, Noel Babalar, kar manzaraları ile başlayan bu serüven giderek sanatsal, kültürel, politik hatta müstehcen kartpostallara evriliyor. Siyah-beyaz kartlar zamanla renkleniyor, simleniyor, boyutlanıyor, katlanıyor ve son derece çeşitleniyor. Öylesine çeşitleniyor ki tezgâhlarda, kart göndereceğiniz kişilerin beğenilerine, huyuna-suyuna, eğilimlerine, dünya görüşüne göre ayrı ayrı kartlar seçebiliyorsunuz.

eski yılbaşı tebrik kartları ile ilgili görsel sonucuSonraki yılların teknolojik gelişimiyle kitlesel erişim dönemleri başlıyor. Kitlelere ulaşımda zaman ve ekonomik bakımından elverişli olan matbu kartlarda önceleri “ıslak imza” atılırken, sonra imzalar da matbulaşıyor. El yazısının, kişiye özel hitapların ve hele imzanın sıcaklığı yok bu matbu kartlarda. Bilgisayarların ve cep telefonlarının önlenemez yükselişi bu devri de kısa sürede sonlandırıyor. “Yılbaşı mesajları” dönemine geçiliyor. Bunlar hiç yaşayamayan, adeta ölü doğmuş yılbaşı kutlamaları. Bir kere görülüyorlar, o kadar. Ya bilgisayarın ve telefonun bir köşesinde unutuluyorlar ya da fuzulen yer tutmamaları için silinip çöpe atılıyorlar. Bunlara dokunamıyor, göndericiyi duyumsayamıyorsunuz. Artık neredeyse yılbaşı kartı da yok (türlü biçimli iletiler var), posta pulu da yok (pul makineleri var), adres de yok (internet adresleri ve cep telefon numaraları var).
Haydi, bu yılbaşında güzel geçmiş günlere dönelim. Üç beş dostumuza o bildiğimiz “sağlık, mutluluk, başarı” dileyen “sevgi ya da saygı” sunan yeni yıl kartı yazalım, zarfını adresleyelim, pulunu yapıştıralım ve postalayalım. 

SAVAŞ SÖNMEZ
29 Aralık 2018

*****
Hediye alışverişinden önce eşe dosta yakınlarımıza, sevdiklerimize göndereceğimiz, o simli, manzaralı, sevimli hayvanlarla süslenmiş, müzikli kartpostallar alarak eve dönerdik.

simli yeni yıl kutlama kartları ile ilgili görsel sonucuBüyük bir özenle her sevdiğimize ayrı ayrı duygularımızı belirten kutlama yazıları yazar, itinayla zarfa koyar ve sevdiklerimize yollardık.
Sevdiklerimizi bir kez daha ne kadar sevdiğimizi özlediğimizi dile getirdiğimiz, anlardı kartpostal yazma ve yollama uğraşları….
Ya birde bu işin öteki tarafı vardı ki bu da en az kartpostalları yollamak kadar almak ta mutlu ederdi insanı.
Sevdiklerimizden bize gelen sevgi yüklü kartpostallar.


Nasıl da heyecanla beklerdik postacının gelişini. Nasıl da mutlu ederdi bizi o sevimli, masal dünyasını andıran evlerin ve hayvanların yer aldığı kartpostallar içine yazılmış bir iki sevgi sözcüğü ile…
Her şey ne kadar yalın ve içtendi o zamanlar. Şimdiyse tüm bu kutlamalar copy paste yoluyla binlerce kişiye ulaşıyor. Hiç yorulmadan, hiç düşünmeden, iki tıkla bu işi hallediyoruz artık.
Gönderilecek kartpostalı beğenme , ne yazsam acaba diye düşünmeler, düşünürken de o sevdiğin insanı bir kez daha çok derinden anmak ve hatırlamak yok artık. Her şey otomatiğe bağlanmış. Yeni yıl, Bayram, özel günler için her şey hazır senin bir tuşa basman yetiyor. 


Hani bunun duygusu. Hani bunun sıcacık sevgisi işte bunlar yok artık.....
Alıntı....* RENA *

https://youtu.be/xv4quP8faI0

Günün Sözü : " Geleceği oluşturacak her yeni günün bir önceki günden daha güzel, isteklerinize uygun ve sizi daha da mutlu etmesi dileğiyle."


12 Aralık  2019, Antalya-Turkey


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder