2 Aralık 2019 Pazartesi

3 ARALIK ULUSLARARASI ENGELLİLER GÜNÜ




Her zaman zor bir durumdur engelli olmak...

Farkındalık


Merhaba Gönül Dostlarım,


Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık tarihini Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanmasına karar vermiş ve her yıl çeşitli etkinlikler ile üye ülkeler tarafından kutlanmaktadır. 

Dünya Engelliler Farkındalık Günü’ nde hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğinin farkında olan bireyler olarak üreten, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif biçimde yer alabilen bağımsız bireyler olarak yer alabilmeleri için her alanda gereken duyarlılığın artmasını sağlamamız gerekmektedir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, engelli kardeşlerimiz ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasına, onların hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımlar atılmasına vesile olmasını diliyor, bütün engellerin sevgi, saygı ve dayanışmayla aşılacağını hatırlatarak, tüm engelli vatandaşlarımıza ve onların fedakâr ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 

                                            Alıntıdır
ENGEL TÜRLERİ NELERDİR?
1.   ZİHİNSEL ENGEL
2.   GÖRME ENGELİ
3.   FİZİKSEL ENGEL
4.   İŞİTME ENGELİ
5.   SPASTİK ENGEL
6.   DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
7.   YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK
8.   DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU
9.   ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ


Engelliler ve Spor

Dünya Büyükler Kick Boks Şampiyonasında altın madalyaBilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler için daha farklı bir önemi vardır. Çünkü spor, zaten yaşamlarında bir çok engelle karşılaşan ve bu engellerin yarattığı stresle birlikte yaşayan engelli bireylere, yeni bir pencere açabilmektedir.


Engel türü ve derecesi ne olursa olsun hareket etme, egzersiz yapma, sportif aktivitelere katılma bireye haz vermekte, hareket etmekten duyulan haz da bireyin yaşam motivasyonun arttırmaktadır.
Talha Ahmet Erdemden altın madalya Türkiye için bir ilkHatta engelli bireyler, özel olarak düzenlenmiş yarışma sporlarının eğitim sürecini tamamlayabilmekte, yarışmalara katılabilmekte, başarı ve başarısızlığı yaşayabilmektedir. Bu anlamda da artık kendilerini engelli bir birey olmaktan çok “sporcu” olarak algılamaktadırlar. Bu duygunun verdiği güvenle bireyler engelleri ile başa çıkmasını öğrenebilmektedirler.

Türkiye Para-Taekwondo Milli Takımı,6-8 Kasım 2019 tarihleri arası 4. Avrupa Para-Taekwondo Şampiyonası’ nda 5 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya kazanarak takım halinde şampiyon oldu.
Yarışmalara katılan tüm sporcularımızın başarılarını kutluyor, devamını diliyor ve  sonsuz tebriklerimizi sunuyoruz.


ünlü düşünürlerin engelliler ile ilgili sözleri ile ilgili görsel sonucu
https://youtu.be/WoaqlfV_VYw









Günün Sözü : Engelliler sevgi ve şefkat ister, sevginizi ve şefkatinizi onlardan esirgemeyin.."


3 Aralık  2019, Antalya-Turkey





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder