1 Aralık 2019 Pazar

ZAMAN DEĞİŞİNCE




Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar, ayakkabılar ve açık hava


Merhaba Gönül Dostlarım,



İnsanın kendisine değil de kılığına kıyafetine önem vermek. Günümüz insanın ahlak ve karakterine bakılmıyor. Paraya, mala ve mülke, mevkisine itibar ediliyor.Nasrettin hocanın ' Ye Kürküm Ye' hikayesini hatırlayalım.

nasrettin hoca resim ile ilgili görsel sonucuZamanında Nasrettin Hoca’ yı bir düğüne davet etmişler. Nasrettin Hoca üzerini değiştirmeden gitmiş düğüne.
Düğün meclisi epeyce kalabalıkmış. Herkes birden sofraya alınamayacağı için parça parça çağrılmış davetliler. 
Birinci sofra kurulmuş kalkmış, ikinci sofra kurulmuş kalkmış, üçüncü sofra derken, hoca bakmış kendini çağıran yok. 
Kalkmış evine gitmiş. Günlük giysilerini çıkarıp gösterişli samur kürkünü giyip geri dönmüş düğüne.
Hoca daha kapıdan girmiş ki, gözler üzerine düşmüş. “Aman hocam sofraya buyur” “Aman hocam buraya buyur” diyerek herkes hocaya iltifat etmeye başlamış. Hoca, sofraya oturunca çorbanın suyuna kürkünün bir ucunu batırmış. “Ye kürküm ye, bu ziyafet bana değil sana” demiş.

İşte böyle, insanın kişiliğine, kültürüne, bil­gisine, değil de dış görünüşüne değer verilen durumlar için kullanılır bu deyim.

Her devirde itibar paraya, pula ve çuladır. Asıl olan insanın özü güzel, sözü güzel, çulu da güzelse amenna! Önünde herkes saygıyla eğilir. Böylelerini arayıp bulmak çok zor. Sinoplu Diyojen' in gündüz fenerle insan aramasına benzer bu. Bugün itibar, üstündeki çula, altındaki arabaya, sahip olduğun gelip geçici unvan ve makamadır.


Aşağıdaki yazımda  Arnold Schwarzenegger'in  mevki sahibi iken maruz kaldığı muamelenin öncesi ve sonrası düşmüş olduğu durumu, Arnold' un kendisi sosyal medya hesaplarında bizlerle  paylaşıyor.
*****
Ünlü aktör Arnold Schwarzenegger, sosyal medya hesaplarından, meşhur bronz heykelinin önünde uyurken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı ve fotoğrafın altına "Zaman nasıl da değiştiriyor." diye not düştü. Fakat Arnold'un bunu yazmasının tek sebebi, gerçekten de yaşlanmış olması değildi.
Kendisi Kaliforniya valisiyken, bu heykelin bulunduğu yerde bir otelin açılışını yapmıştı. Otel yetkilileri açılıştan sonra Arnold'a "İstediğiniz zaman gelebilir ve adınıza ayrılmış odada kalabilirsiniz." diye söz vermişlerdi. 

Arnold, valilik görevi bittikten sonra otele gitti ve otel yetkililerinden otelin tamamen dolu olduğu ve bu nedenle kendisine bir oda veremeyecekleri yanıtını aldı.

İşte bir uyku tulumu ile bu heykelin önünde uyuduğu görülen Arnold'un anlatmak istediği şey bambaşkaydı: Mevki sahibi iken onu övenlerin, o mevkiden ayrıldıktan sonra sözlerini tutmadıkları mesajını vermek istiyordu Arnold. Evet, zaman değişti ve zaman nasıl da değiştirdi...

Boşuna demiyorlar…
 Ne makamına ne sahip olduklarına ne gücüne ne de zekâna güveneceksin bu hayatta. Bunların hiçbirisi, sonsuza kadar seninle olmayacak çünkü..

Alıntıdır


Günün Sözü :  – İlahi Hoca, demişler, kürkün yemek yediğini kim görmüş?
                           Hoca taşı gediğine koymakta gecikmemiş:
                     – Kürksüz adamdan sayılmadık… İtibarı o gördü, yemeği de o yesin."
1  Aralık  2019, Antalya-Turkey




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder