4 Aralık 2019 Çarşamba

İNSANLIK DERSİ





669 Çocuğun Katledilmesine Engel Olan Kahraman Winton’ın Yıllarca Gizli Kalmış Hikayesi



Merhaba Gönül Dostlarım,

Açıklama

Nicholas Winton
Sör Nicholas George Winton, İkinci Dünya Savaşı' nın hemen öncesinde, daha sonradan "Czech Kindertransport" olarak bilinecek olan operasyonu organize etmiş ve Alman işgali altındaki Çekoslovakya'dan çoğu Yahudi olan 669 çocuğun kurtarılmasını sağlamış olan İngiliz hayırseverdi.
Geçen günlerde 106 yaşında hayata gözlerini yuman ve “Britanyalı Shindler” olarak anılan Sir Nicholas Winton madalyonun bir yüzündedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında bankerlik yapan Winton, Alman işgali altındaki Çekoslovakya’ nın Prag kentinden, sekiz tren ayarlayarak 669 çocuğun Almanya ve Hollanda üstünden Britanya’ ya kaçırılmasını sağlayarak, tümünün hayatlarını kurtarır. Dünya onun kahramanlığını ancak yarım asır sonra öğrenir. Çünkü Winton, bu konuda kimseye tek bir şey söylemez. Bu öykünün detayları yıllar sonra eşi tarafından paylaşılır.
 Hayat kurtarmanın güzelliğini o çocuklara yaşlanabilme ayrıcalığını tanıdığınızda görüyorsunuz, tek bir adamın emeğiyle birçok aile kuruluyor ve koca bir nesil yetişiyor,aynı zamanda bu adamın 50 yıl boyunca bunu saklayıp, kimseye bildirmemesi de aslında iyiliğin tanımlanması, iyiliğin karşılığa ya da reklama ihtiyacı yoktur, iyilik, iyiliktir ve aslında hiçbir şey beklemeden yapılmalıdır, beklenebilecek tek karşılık insanlık ve iyilik için yapılan bir yatırım olabilir ancak. 
Nicholas Wilton da insanlığa muhteşem bir miras bırakmıştır. Hikayesi, insan olmanın ve iyiliğin temel ilkeleri olarak nesiller boyu anlatılmalıdır.
Bazı iyilik ve kahramanlık hikayeleri vardır ki, tarih sayfalarında yer alsa da basın sayfalarında yer almaz. O iyilikleri yapan kişiler bunu cümle aleme duyurma peşinde olmak yerine, yaptıkları iyiliklerle bir ömür boyu yaşarlar kimselere bahsetmeden. 

*****
Sir Nicholas Winton’ ın açığa çıkmamış fedakarlıkları da onun hikayesini kısaca özetliyor. O 669 çocuğu kurtardığında eşi de dahil olmak üzere, kimse bundan haberdar değildi. Çatı katında bulduğu bir defterle, eşinin yıllar önce yapmış olduğu ve asla günyüzüne çıkarmadığı bilgilere ulaşan Grete, onun için bir sürpriz hazırladı.

Sir Nicholas Winton 1909 yılında yahudi bir ailenin çocuğu olarak Londra’ da dünyaya geldi.
Ailesi o doğmadan iki yıl önce Almanya’dan Londra’ya taşınmıştı.


1-nicholas-wintonİngiltere’ye uyum sağlamak için Almanya’ daki soyadlarını bırakıp, Winton soyadını aldılar ve Hıristiyanlık dinine geçiş yaparak küçük oğlu Nicholas’ ı vaftiz ettirdiler.

29 yaşına kadar yaşantısında değişen hiçbir şey yoktu. Ta ki Naziler yahudi soykırımı yapana dek…

Winton, yahudi çocukların Naziler tarafından yok edilme tehlikesine karşılık merkezi Prag’ ta olan ve faaliyetlerini gizlice yürüten bir yardım ve kurtarma heyeti kurdu. Almanya’da Naziler “Kristal Gece” olarak da bilinen Yahudi evlerine gerçekleştirdiği kanlı saldırıyı gerçekleştirdikten sonra İngiltere Hükumeti ile bu konuda ortak faaliyet yürüterek, çocukları Almanya topraklarından çıkarmaya çalıştı.
Fakat önlerindeki en büyük engel, İngiltere’ye ulaşmak için Hollanda’dan kalkacak feribotlara güvenli bir şekilde ulaşmaktı.
Büyük bir cesaret örneği göstererek bir şekilde kurtardığı çocukları sınırdan dikkatlice geçirip, feribotlara bindirerek İngiltere’ye sağsalim ulaştırdı.

Birkaç kez bu şekilde çocukları bölgeden kurtardıktan sonra, 250 çocukluk son seferi 1 Eylül 1939’da çıkarmak üzere planladığında Hitler aynı gün Polonya’ yı işgal ederek savaşı resmi olarak başlatmış oldu.

Bölgedeki savaştan 250 çocuğu kurtarmaya çalışan trenden yalnızca 2 çocuk sağ çıkabildi.

Cesaretli olduğu kadar mütevazı bir kişiliğe de sahip Winton başta eşi Grete olmak üzere hiç kimseye göstermiş olduğu kahramanlıkları anlatma gereği duymadı.

7-nicholas-winton
Ta ki 50 yıl sonra eşinin çatı katında, o dönem yaptıklarını bulduğu belge niteliği taşıyan bir defteri bulana dek.
Grete bulduğu defteri bir gazeteciye verdi ve kocasının yaptıklarına karşılık duyduğu şükrandan dolayı ona bir sürpriz hazırlayarak, BBC’ye çıkardı.

Winton BBC ekranlarında bir programa konuk izleyici olarak katıldığında hiçbir şeyin farkında değildi fakat yanında oturmakta olan eşi onun gizli kahramanlı ğını canlı yayında herkesin bilmesini istiyordu.
Eşi Grete’ nin hazırladığı sürpriz yalnızca bununla da sınırlı değildi; canlı yayında konuk 
olarak oturan diğer çocuklar Winton’ ın kurtarmış olduğu çocuklardı.

Winton, aradan yıllar geçtiği için çocukların yüzlerini hatırlamıyordu fakat o an gelip çocukların kimlikleri açıklandığında ne diyeceğini bilemedi ve ağlamaya başladı.

Kurtarmış olduğu çocuklar tek tek Winton’ a sarılarak ona yaptığı bu fedakarlık için teşekkür ettiler.

Nicholas Winton, yapmış olduğu kahramanlıkla İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dahil olmak üzere, birçok devlet ve kurumdan saygınlık ödülleri kazandı.

2015 yılında 106 yaşındayken ölen cesur adam Winton’ ın yaptıkları umuyoruz hepimiz için örnek teşkil eder.

Farklı Yazılardan Alıntıdır

Salondaki 669 kişi, onun elli yıl önce toplama kampından kurtardığı çocuklar. Şimdi hepsi koca adam ve kadın olmuş, onun sayesinde hayatta kalarak, yeni bir başlangıç yapmış insanlar.
Sir Nicholas Winton göz yaşlarını tutamıyor, eşi de öyle, 669 kişi de öyle ve hatta TV sunucusu da öyle.
Ve bu dünyadan  bir Sir Nicholas Winton geçmiştir… Anısı önünde saygıyla eğiliriz.


Günün Sözü : " Tarih, iki tarafı birbirinden farklı bir madalyon gibi zamana asılıdır. Bir tarafında umutlu, iyi huylu, huzurlu yüzler, öyküler vardır. Diğer taraf korkularla, endişelerle, soluk ve kötü silüetlerle doludur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder