10 Aralık 2019 Salı

İNSAN HAKLARIYLA İNSANDIR





indir




Merhaba Gönül Dostlarım,

 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabulünün 71. yılında hak ve özgürlüklerin gözetildiği, ayrımcılıkların yok olduğu, insan hakları ihlallerinin olmadığı sevgi, saygı ve kardeşliğin hakim olduğu bir dünya dileğiyle tüm vatandaşlarımızın ve tüm dünya milletlerinin 10 Aralık İnsan Hakları Günü' nü kutluyorum."

*****
 Başkası tarafından verilen bir söze ya da teminata bağlı olarak ya da satın alarak elde ettiğimiz haklar değillerdir. İnsan hakları, insan olmamızın ve insan onurumuzun doğal bir sonucudur.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, BM Genel Kurulu’ nun 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul etmesiyle, insan haklarının uluslararası düzeyde korunması yönünde ilk önemli adım olması nedeniyle, her yıl tüm dünyada kutlanmaktadır.

 Türkiye Beyannameyi 06.04.1949’da onaylamıştır

 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ nca kabul ve ilan edilmiş olan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, önsüzüyle birlikte 30 maddeden oluşmakta, maddeler arasında klasik temel haklara, maddelerde ise sosyal ekonomik ve kültürel haklara yer verilmektedir

10 Aralık İnsan Hakları Günü
Ülkemizde 2000 yılında 81 il ve 850 ilçede "İnsan Hakları İl ve İlçe Kurulları" kurulmuştur. Bu kurullar, 23 Kasım 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle yeniden yapılandırılmış, kurullarda sivil toplumun temsili güçlendirilmiştir. Söz konusu kurullar, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.İnsan Hakları Beyannamesi, 30 maddeden meydana gelmektedir. Beyannamenin önemli maddelerinden bazıları şunlardır:

Bütün insanlar hür ve eşit doğarlar.
·       Her kişinin fikir, vicdan ve din hürriyeti vardır.
·       Herkes ırk, cins, dil ve düşünce farkı gözetmeksizin insan hak ve hürriyetlerine            sahiptir.
·       Hiç kimse kölelik ve kulluk altında yaşamaya zorlanamaz.

·       Hiç kimseye insanlık dışı, haysiyet kırıcı cezalar uygulanamaz.
·       Her insan eğitim hakkından yararlanabilir.
·       Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz.
·       Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, iyi şartlarda çalışma ve işsizlikten                  korunma hakkı vardır.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye'de İnsan Hak İhlalleri Haziran 2018 raporu”nu açıkladı.

“Düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında 1884 hak ihlali, örgütlenme özgürlüğü kapsamında 4 hak ihlali ve toplantı - gösteri özgürlüğü kapsamında 280 hak ihlali gerçekleşmiştir” açıklamasında bulunan Tanrıkulu, “Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Haziran 2018 Raporu’na göre, yaşam hakkı ihlalleri kapsamında 257 ölü 34 yaralı (1’ i çocuk), işkence olayları kapsamında ise 86 hak ihlali, düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında 1884 hak ihlali, örgütlenme özgürlüğü kapsamında 4 hak ihlali ve toplantı - gösteri özgürlüğü kapsamında 280 hak ihlali gerçekleşti” verisini paylaştı.
Alıntıdır


https://youtu.be/BKZSaRuDUEo

Günün Sözü : " İnsanın hürriyeti, komşusunun hürriyetinin başladığı yerde biter."  (F.W.Warrar)
" Human rights represent dignity, not be crushed and chewed."
"İnsan hakları, saygınlığı temsil eder, ezilmez ve çiğnenmez."
10 Aralık  2019, Antalya-Turkey





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder