21 Şubat 2018 Çarşamba

İSTANBUL' UN TARİHİ MEKANLARI ( 5 ) YEREBATAN SARAYI





yerebatan sarayı ile ilgili görsel sonucu



Merhaba Gönül Dostlarım,


İstanbul' un tarihi mekanlarını tanıtım gezilerimiz devam ediyor. Bugüne kadarki mekan tanıtımlarımızın tamamı  yer üstündeki tarihi eserlerdi, bu yazımda yer altında olan Yerebatan Sarayı Sarnıcını sizlere tanıtmaya çalışacağım.



Yerebatan Sarnıcı İstanbul'daki en büyük kapalı sarnıçtır. Ayasofya binasının batısındaki küçük binadan girilir. Sütun ormanı görünümündeki mekanın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur. Vikipedi


yerebatan sarayı ile ilgili görsel sonucu532 yılında I. Jüstinyen tarafından yaptırılan Yerebatan Sarnıcı (Basilica Cistern), İstanbul’da bulunan en büyük sarnıç. Yerebatan’ a indiğinizde, sizi dış dünyadan koparırken, huzur, sessizlik ve biraz da ürperti içinizi kaplıyor. Sarnıç bugün, müze olmasının yanında yerel ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapmakta.
Daha ilk basamakta insan bir kez daha tarihin gizemi ve geçmiş medeniyetlerin yaşanmışlıkları karşısında afallıyor. Dışarıdan sadece küçük bir bilet gişesi görünümlü yerin altında meğer nasıl bir derinlik ve genişlik varmış. Merdivenin ortalarına geldiğimizde ise İstanbul’un en büyük sarnıcı; sütunların dizilişinin, başarılı ışıklandırmayla birleşmesi sayesinde, sanki sonsuzmuş gibi ayaklarımızın altında uzanıyor.
İşte iki imparatorluğa ev sahipliği yapan, İstanbul’un eşsiz güzelliklerinden Yerebatan Sarnıcı…Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru I. Justinyen tarafından tahminen 532 yılından sonra yaptırılmıştır. Diğer adı Bazalika’ dır
52 basamaklı taş bir merdivenle inilen Yerebatan Sarnıcı' nın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun ile görkemli Medusa başı bulunuyor.
İstanbul’un tarihi yapılarından diğer adı Bazilika Sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da keşfedilmesi gereken yerler arasında yer alır.
Sarnıçın büyülü atmosferinin yanı sıra içinde mitoloji tarihinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar. Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olan Medusa’ nın başının yer aldığı heykel sütun ve sarnıcın yapımında görev alan 7000 köle içinde ölenlerin anısına yapılan Ağlayan Sütun, şimdilerin dilek sütunu yer alıyor.

Medusa Başı
Yerebatan Sarnıcı’ nın kuzeybatı köşesinde yer alan sembolik iki Medusa tanrıçasının baş tasvirleri vardır. Sarnıcı ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdiği bölümdeki bu  eserlerin Yerebatan Sarnıcı’na tam olarak nasıl geldiği bilinmemektedir. Roma dönemi heykel sanatının eşsiz şaheserlerinden olan Medusa başları ters ve yan biçimde yerleştirilmiştir. Bunun nedeni de Medusa’ nın özelliğinden gelmektedir. Gözlerine bakanı taşa çeviren tanrıca Medusa’ nın kafası ters yerleştirilirse efsanenin oluşması önleneceğine inanılarak bu şekilde sütunların altına yerleştirilmiştir. Medusa başlarının birçok hikayesi vardır. Başka bir hikayeye göre ise Medusa, Zeus’ un oğlu Perseus’u seviyordu. Bu arada Athena da Perseus’u sevmekte ve Medusa’ yı kıskanmaktaydı. Bu yüzden Athena Medusa’ nın saçlarını yılana çevirip Artık Medusa’ nın baktığı herkes taşa dönüşüyordu. Daha sonda Perseus Medusa’ nın başını kesmiş ve onun bu gücünden yararlanarak pek çok düşmanının yenmiştir.
yerebatan sarayı ile ilgili görsel sonucuYerebatan Sarnıcı konum itibariyle bulunması kolay bir lokasyonda yer almaktadır. Toplu taşıma araçlarından Tabanvay kullanarak Sultanahmet durağında inerek gidebilirsiniz.
Müze sabah 09:00 akşam 17:30 saatlerine kadar açıktır.
Alıntı : Çeşitli yazılardan derlenmiştir.


Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.


https://youtu.be/zcFE4Y-F4C4                                              https://youtu.be/Za3u6gJGnmw 

yerebatan sarayı ile ilgili video                         

Günün Sözü :

Sütunları meydan okur 
Yerin altından cihana
Günü gelir kavuşur
Karanlık sular ışığa

Akın Korkmaz Şiirleri

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/

21 Ocak 2018, Antalya






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder