1 Şubat 2018 Perşembe

EDEBİYAT KÖŞESİ ( 2 )




İlgili resim

Merhaba Gönül Dostlarım,

" Edebiyat Köşesi " olarak başlattığım yazı dizisinin bugünkü konuğu Cahit Sıtkı Tarancı ile  ilgili  bir yazımı " Otuz Beş Yaş" başlığı  altında 17 Ekim 2017 tarihinde ölüm yıldönümünde  sizlerle paylaşmıştım,

Türk Edebiyat tarihimize adını altın harflerle yazdıran yazar ve şairlerimizden biridir.
cahit sıtkı tarancı hayatı ile ilgili görsel sonucuCahit Sıtkı Tarancı' yı duymayan ve tanımayanımız varmıdır acaba? Hani şu meşhur" Yaş Otuz Beş "
 ve " Memleket İsterim" şiirlerini yazan şairimiz İlkinde  hayatın basamaklarını anlatırken, ikincisinde ise 1940' lar daki Türkiye  ve dünya çalkantılarının da etkisiyle " Memleket İsterim" isimli yazdığı şiirleri.
Cumhuriyet döneminin en başarılı şairlerinden biri olan Cahit Sıtkı 
Tarancı, hayatını edebiyata ve yazmaya adamış bir sanatçıdır, 


Hayatı 4 Ekim 1910'da Diyarbakır'da dünyaya geldi. Babası, Diyarbakır'da ticaret ve ziraatle uğraşan köklü Pirinçcizadeler ailesinden Bekir Sıtkı Bey; annesi, babasının amca kızı Arife Hanım'dır. Ailesi, ona "Hüseyin Cahit" ismini verdi.


Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 



Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir.

cahit sıtkı tarancı hayatı ile ilgili görsel sonucuMEMLEKET İSTERİM

Memleket isterim Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim Yaşamak, sevmek gibi gönülden .

Cahit Sıtkı Tarancı' nın Kendisiyle ilgili bilmediklerimizden biri de ölmeden önceki amansız hastalığıdır.



Otomatik alternatif metin yok.Felç geçiren Cahit Sıtkı Tarancı, konuşma yeteneğini yitirir...Ünlü şairi Cavit Orhan Tütengil , 1 şubat 1955 tarihin de Diyarbakır' daki baba evinde ziyaret eder...Tütengil o gün yaşadıklarını , duygularını " Yenilik dergisinin Mart sayısında şairin hasta yatağında ki fotoğrafıyla birlikte yayımlar...İşte o tarihi fotoğraf ve Tütengil' in o yazısından paragraf..
"konuşulanları anlıyor, fakat cevap veremiyor.Ağzı var dili yok..Biricik tepkisi gülümsemek veya ağlamak..Kendisine son bir kaç ay içinde yayınlanan şiir kitaplarından söz ettim, ilgiyle dinledi.Şair adları geçtikçe de yüzünde gülümseme dolaştı..O , sadece susuyor..Anacığı yanıbaşında oturuyor..Sessizlik, salonun mırıltılarını hissettirdikçe aklımdan parça parça mısralar geçiyor.Üzüntü veren mısralar..Yüzüne baktığımda sanki' Ah, aklımdan ölümüm geçer diyor "....
Cahit Sıtkı Tarancı bir yıl sonra tedavi için gönderildiği Viyana' da son nefesini verecek , sosyoloji profesörü olacak olan Cavit Orhan Tütengil ise yirmidört yıl sonra, 7 Aralık 1979 evinden üniversiteye giderken katledilecektir..Şair ve bilim insanın anılarına sonsuz saygıyla..


.Alıntı..



GÜN EKSİLMESİN PENCEREMDEN
Ne doğan güne hükmüm geçer,
Ne halden anlayan bulunur;
Ah aklımdan ölümüm geçer;
Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur.
Ve gönül Tanrısına der ki:
- Pervam yok verdiğin elemden;
Her mihnet kabulüm, yeter ki
Gün eksilmesin penceremden!
 
Cahit Sıtkı TARANCI

https://youtu.be/s66HOMnOUsg


cahit sıtkı tarancının çocukluk şiiri ile ilgili video


Günün Sözü :


cahit sıtkı tarancı hayatı ile ilgili görsel sonucu


İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
1 Şubat 2018, Antalya



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder