17 Şubat 2018 Cumartesi

İSTANBUL' UN TARİHİ MEKANLARI ( 3)



topkapı sarayı ile ilgili özlü sözler ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,

İyi bir hafta sonu tatili geçirmeniz dileklerimle,


' İstanbul' un Tarihi Mekanları' başlıklı yazı dizimize Topkapı Sarayı ile devam ediyorum.


Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır. Vikipedi


Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kur'an-ı Kerim okunuyorBu kutsal mekanın bilinmeyen  özelliklerinden biri;
Topkapı Sarayı'nda; dünyada eşi, benzeri olmayan bir gelenek sürdürülüyor. Tam 5 asırdır, sarayda kesintisiz 24 saat Kur'an okunuyor. Yavuz Sultan Selim döneminde başlatılan gelenek, Sarayın Kutsal Emanetler Bölümü'nde 12 hafız tarafından sürdürülüyor.
Topkapı Sarayı' nın Kutsal Emanetler Bölümü'nde, 24 saat kesintisiz Kur'an-ı Kerim okunuyor. Sarayda Kur'an okunmasının sürdürülmesi, tam anlamıyla bir gelenek. Hem de 5 asırlık geçmişi olan bir gelenek. Yavuz Sultan Selim tarafından başlatılan, kesintisiz Kur'an okuma geleneği ya da 5 asırlık nöbetin bugünkü bekçileri ise kendilerini çok şanslı hissettiklerini ifade ediyorlar.
Seçkin hafızlardan oluşan 12 kişilik kadrodan 9'u gece 3'ü ise gündüz Kur'an okuyor. Topkapı Sarayı'nın en önemli kısmında hafızlık yapanları bir araya geldik. Sarayın değişik bölümlerinde, özel izinle yaptığımız çekim ve gerçekleştirdiğimiz söyleşide; hafızlar, yönelttiğimiz sorulara ilginç cevaplar verdiler.
Hafızların arasında en önce işe başlayan Necdet Vatansever ve Sinan Aslan.. Göreve yeni başlayanlar ise 2.5 yıllık geçmişe sahip personel. Öncelikle, seçime tabi tutulmuş hafızlar. Topkapı Sarayı'nın Kutsal Emanetler Bölümü'nde Kur'an okuyacak kişilerin seslerinin güzel olması gerekiyor. Yapılan tespitlerde hep, sesi güzel ve diksiyonu düzgün kişiler seçilmiş.
Hafızların tümü 4 yıllık fakülte mezunu. Hafızlıktan sonra İmam Hatip Liselerinden mezun olan Topkapı Sarayı' nın 5 asırlık nöbetinin günümüz bekçileri, daha sonra da, İlahiyat Fakülteleri başta olmak üzere, 4 yıllık üniversiteleri bitirmişler.
Topkapı Sarayı, İstanbul'da en çok ziyaret edilen mekânların başında geliyor. Çokça turistin ziyaret ettiği Saray'da görev yapan hafızlar, her ne kadar gelen insanlarla pek konuşmasalar da, bu 12 kişinin çoğu bir-iki yabancı dil biliyor. Arapça ve İngilizce' yi iyi konuşan hafızlar, görevlerinin dışında yerli ve yabancı turistlerle sohbet ediyorlar. Saray hafızları, söz konusu ziyaretçilerin kendilerini çok merak ettiklerini, bu geleneğin ne zamandan beri devam ettiğine ilişkin sorularına muhatap olduklarını ifade ettiler.
Alıntı : beycan.net


Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 


Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.

Topkapı Sarayı 
Topkapı Sarayı’ nın her noktasının tarihi bir olaya tanıklık ettiğini belirten yazar, kitabında düz mekan anlatımları yerine duvarlar ve avlular arasında gizlenmiş bilinmeyen tarihi, insan öykülerini anlatmak istemiş.
Duvardaki tabelalara kimsenin ilgi göstermediğini ancak daha girdikleri ilk avluda 3.Selim’in öldürülüp cesedinin bir gün bekletildiği yerden basarak geçtiklerini anlattığında herkesin Saray’ a daha bir saygıyla yaklaşmaya başladığını belirten Gülen “İnsanlar, alalade basıp geçtiği bir yerde padişahın cesedinin olduğunu bilmez.” diyor.
topkapı sarayı ile ilgili görsel sonucu

Sadelik içinde ihtişam

İstanbul'un fethiyle bir cihan imparatorluğuna dönüşen Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarına ev sahipliği, devletine idare merkezliği eden Topkapı Sarayı sade mimarisinin ardında ışıltılı hazineler dünyayı değiştiren siyasi ve sosyal hikâyeler sunarken, kapalı kapılar ardındaki harem, kişisel sevinç ve üzüntülere ayna tutuyor.

Topkapı Sarayı Müzesi, Osmanlı Devleti'nin idari yapısını anlamak, saray yaşamını gözlemlemek ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sahip olduğu zenginliklere tanık olmak için mutlaka görülmeli. Müzede Osmanlı devletinin idari binaları ve padişahın ailesinin yaşadığı Harem dışında Hazine, Kutsal Emanetler, Silah Koleksiyonu, Padişah Portreleri, Mutfaklar ve Porselen seksiyonlarını ziyaret edebilirsiniz.


topkapı sarayı ile ilgili özlü sözler ile ilgili görsel sonucu
Osmanlı İmparatorluğu’nun başkent İstanbul’da yönetim sarayı ve hanedanlık ikametgâhı olarak kullanılan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden kısa bir süre sonra 1473 yılında tamamlanmıştır.


İstanbul'un fethi ile Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentinin İstanbul'a taşınmasının ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilen ve 1478'den itibaren 380 yıl boyunca devletin idari merkezi ve padişah ile ailesinin yaşam yeri olan Topkapı Sarayı, 9 Ekim 1924 tarihinde müze olarak ziyarete açıldı ve o günden bu yana ziyaretçi sayısı en yüksek müzelerden biri olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.



15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Açılış Saati: 09:00
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Kapanış Saati: 19:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Açılış Saati: 09:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Kapanış Saati: 17:00
Tatil Günü:
Salı
Alıntı

https://youtu.be/bbxlGTW20Ys                                              https://youtu.be/-EvWEUW2JOM   

                                                                      https://youtu.be/52P4Prg6Md4
topkapı resim ile ilgili görsel sonucu
                                https://youtu.be/yvicqMrAHvQ



Günün Sözü :


topkapı sarayı ile ilgili özlü sözler ile ilgili görsel sonucu


İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/

17 Şubat 2018, Antalya





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder