19 Şubat 2018 Pazartesi

İSTANBUL' UN TARİHİ MEKANLARI ( 4 ) Dolmabahçe Sarayı



dolmabahce-sarayi-istanbul


Merhaba Gönül Dostlarım,

İstanbul' un Tarihi mekanlarını tanıtım yazılarıma devam ediyorum, bundan önceki yazılarımda zaman zaman araya başka konu başlıklı yazılar da girilebiliyor, burada ki amacım, okuyucuları aynı konu içerikli yazılardan fazla bunaltmak istemediğimden olsa gerek.

Dolmabahçe Sarayı : Kabataş-Beşiktaş arasında bulunan Dolmabahçe Sarayı da Topkapı Sarayı gibi en çok ziyaret edilen yerler arasında. Boğaziçi kıyısında görkemli mimari yapısı ve sergi salonları ile İstanbul'da mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. 17. yüzyıla kadar Boğaziçi'nin koylarından biri olan bu yörenin; Altın Yapağı' yı aramaya çıkan Argonotların efsanevi gemisi Argos' un demirlediği, Fatih Sultan Mehmed' in İstanbul'u fethi sırasında Haliç'e indirmek üzere gemilerini karaya çıkardığı yer olduğu ileri sürülür.


Dolmabahçe Sarayı, inşaatı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitmiştir. İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²lik bir alan üzerinde bulunan saray. 
Vikipedi

dolmabahçe sarayı içi ile ilgili görsel sonucuDolmabahçe Sarayı’nın şu anda bulunduğu alanın bundan 400 yıl kadar önce Boğaziçi’nin büyük bir koyu olduğu bilinmektedir. Bu alan zamanla bataklığa dönüşmüştür ve 17.yüzyılda da doldurulmaya başlanmıştır. Alan bir has bahçeye dönüştürülmüştür. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan yerler Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anılmıştır. Beşiktaş Sahil Sarayı Sultan Abdülmecid tarafından yıkılmış ve 1843 yılında Dolmabahçe Sarayı’ nın yapımına başlanmıştır.


Dolmabahçe Sarayı'nda Muayede Salonundan sonra geçilen ve bugün (Hususi Daire) adıyla tanınan bölümün denize bakan yönündeki dördüncü oda, Atatürk'ün hayata gözlerini kapadığı tarihi bir oda olarak, bütün eşyasıyla bir müze halindedir. Bu oda, Abdülmecid ve daha sonraki Osmanlı padişahlarının kışlık yatak odasıydı. Hususi Dairenin iki büyük salonunu birbirine bağlıyan koridor üzerindeki bu oda, iki kapılı ve dört pencerelidir. Oda'da Atatürk'ün yattığı bronz işlemeli bir ceviz karyola, gardrop ve komodin vardır. Oda, halılar, kanape ve koltuklarla döşenmiştir. Duvarları, açık yeşil üzerine yıldızlar ve çiceklerle süslü bir kağıtla kaplıdır. Ceviz karyola üzerinde keten işleme beyaz bir örtü, mavi bir yorgan vardır. Pencereleri atlas perdelidir.
Dolmabahçe Sarayı Atatürk OdasıAtatürk,Savarona yatında geçen rahatsızlık günlerinden sonra, 25-26 Temmuz 1938 gecesi bu odaya getirilmiş, gerekli tedavilere başlanmıştı. Artık bu oda, O' nun ölümüne kadar son "ikametgah"ı 'idi. 10 Kasım 1938 günü saat dokuzu beş geçe, bu odada gözlerini yummuştur.
Atatürk'ün ölümünden sonra, Dolmabahçe Sarayı' nın bu tarihi odası, Atatürk'ün Yatak Odası olarak, olduğu gibi muhafaza edildi. Türk Milleti ile birlikte, sonsuz bir yas tutarak.

Dolmabahçe Sarayı, tarihimiz açısından birçok önemli olaya şahitlik yapmıştır. İstanbul’da da görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir. Semte, ister karadan ister denizden vardığınızda sizi tüm ihtişamı ile Dolmabahçe Sarayı karşılamaktadır. Anadolu Yakası’ ndan vapurla Beşiktaş’ a geçerken, bu beyaz denize sıfır, asil yapıyı fark etmemek mümkün değildir. Ya da Kabataş’ a Beşiktaş’tan ilerlerken yüksek duvarlar arkasında önemli bir yapının olduğunu anlamak gayet kolay olacak, nöbet tutan askerler de az sonra sizi şaşırtacaktır.

AdresVişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul

Çalışma saatleri:
Dolmabahçe Sarayı ile ilgili görsel sonucu
Pazar09:00–16:00
PazartesiKapalı
Salı09:00–16:00
Çarşamba09:00–16:00
PerşembeKapalı
Cuma09:00–16:00
Cumartesi09:00–16:00

MimarlarGarabet Amira Balyan, Evanis Kalfa

Mimari tarzlarBarok mimari, Neoklasik mimari, Osmanlı mimarisi

1984 yılından itibaren “müze-saray” olarak geziye açılan Dolmabahçe Sarayı; yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri, denize nazır bahçesinde dinlendikleri, İstanbul'un en güzel köşelerinden biri olarak ziyaretçilerini beklemekte


Alıntı

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.



https://youtu.be/X8iDn5PUzE0                                   https://youtu.be/yvicqMrAHvQ 

dolmabahce sarayı video ile ilgili video

Rıhtımdaki ıslak kara taşlar bile yaslı.
Öksüz mü saray, hasta mı yol, içli mi bahçe? 
Matem mi sunar gökte bulut, daldaki serçe? 
Ay yıldızı aldık da senin üstüne sardık, Boğaz'içindeki Mücevher Dolmabahçe

Edip Ayel


Fotoğraf

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
19 Ocak 2018, Antalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder