2 Şubat 2018 Cuma

EDEBİYAT KÖŞESİ ( 3 )






nazım hikmet ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,


Nâzım Hikmet Ran ya da kısaca Nâzım Hikmet, Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı. "Romantik komünist" ve "romantik devrimci" olarak tanımlanır. Vikipedi
Doğum tarihi15 Ocak 1902, Selanik, Yunanistan
Ölüm tarihi ve yeri3 Haziran 1963, Moskova, Rusya
Vera Tulyakova Hikmet (e. 1960–1963)
Defin tarihi ve yeriNovodeviçi Mezarlığı, Moskova, Rusya
EbeveynlerAyşe Celile Hanım, Hikmet Bey

YAŞAMI
 Gerçek şair kendi aşkı, kendi mutluluğu ve acılarıyla uğraşmaz. Onun şiirlerinde halkının nabzı atmalıdır... Şair başarılı olmak için, yapıtlarında maddi yaşamı aydınlatmak zorundadır.
Gerçek yaşamdan kaçan ve onunla bağıntısız konuları işleyen kimse, saman gibi anlamsızca yanmaya yargılıdır. 
 Nâzım HİKMET 

nazım hikmet ile ilgili görsel sonucuLakabı 'Güzel Yüzlü Şair' veya 'Mavi Gözlü Dev'dir. Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim adını da kullandığı olmuştur. Hatta İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır.

Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmış ve adı 20. yüzyıl' ın ilk yarısında yaşamış olan dünyanın en büyük şairleri arasında anılmıştır. Eserleri birçok dile çevrilmiştir. Mezarı halen Moskova' da bulunmaktadır. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olup ayrı ayrı toplam 11 davadan yargılanmıştır.

Eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'deki yaşamının bir kısmını hapiste geçirmiş daha sonra Moskova' ya gitmiş ve Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır.

Nazım Hikmet,1938'de cezaevine girmiş ve şiirleri yasaklanmıştır. Türkiye'de ancak ölümünden iki yıl sonra 1965' te şiirleriyle yeniden önem kazanmıştır.

Antoloji.com

                                            Ağlamak Meselesi

Nazım Hikmet Ran“Nasıl etmeli de ağlayabilmeli
farkına bile varmadan?
Nasıl etmeli de ağlayabilmeli
ayıpsız,
aşikare,
yağmur misali?”

Ben bir insan, 
ben bir Türk şairi Nazım Hikmet 
ben tepeden tırnağa insan tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümitten ibaret...Ben hem kendimden bahseden şiirler yazmak istiyorum, hem bir tek insana, hem milyonlara seslenen şiirler.Hem bir tek elmadan, hem süpürülen topraktan, hem zindandan dönen insan ruhundan, hem kitlelerin daha güzel günler için savaşından, hem bir tek insanın sevda kederlerinden bahseden şiirler yazmak istiyorum, hem ölüm korkusundan, hem ölümden korkmamaktan bahseden şiirler yazmak istiyorum.
Nazım Hikmet



Kitaplarından bazıları





https://youtu.be/OJpAMna4nII




Günün Sözü :


nazım hikmet ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
2 Şubat 2018, Antalya



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder