10 Şubat 2018 Cumartesi

İSTANBUL' UN TARİHİ MEKANLARI ( 1 ) Rumeli Hisarı






Rumeli Hisarı restorasyona hazırlanıyor


Merhaba Gönül Dostlarım,

İyi bir  hafta sonu tatili geçirmeniz dileklerimle,


14 ve 21 Ocak 2018 tarihlerinde ' 2018 Troia Yılı Olsun'  başlıklı  iki ayrı yazımı Polonya' da yaşayan Gönül Dostlarım tarafından müthiş bir  görüntülenme, takip ve beğeni sayısı olan  1200 ' e ulaşmış olması beni çok mutlu etmesinin yanı sıra ayrıca hayrete düşürmüştü.

Başta Polonya' daki Gönül Dostlarım olmak üzere tüm ' Gerçek Dostlar' Ailesine sonsuz sevgi, saygı, ve şükranlarımı yolluyorum. 
Bende bu yoldan çıkarak bugünkü yazımda, Turizm sezonunu açmamıza az bir süre kala sizlere güzel Türkiye 'mizin tarihi eserlerini ve mekanlarını daha yakından tanıtmak, bu eserlerin son durumları hakkında bazı ilginç  bilgiler vermek. Yurdumun güzel görüntülerini yurt içinde ve yurt dışında bulunan  ' Gönül Dostlarımla' paylaşmak istiyorum...
Daha güzel yazıların paylaşımında  sizlerle birlikte olmak üzere, hoşça kalın...  Sizler her zaman en iyilerine layıksınız.


Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.

RUMELİ HİSARI HAKKINDA


İstanbul 1453’ te Fatih Sultan Mehmet’in şehri kuşatmasından önce de birçok kuşatmaya uğramıştı. Şehri çevreleyen Roma devri surları bütün önceki kuşatmaları durdurabilmişti.

Çok uzun süren kuşatmalarda şehrin ihtiyaçları deniz yolu ile takviye edilirdi. Rumeli Hisarı, karşı kıyıdaki Anadolu Hisarı’ nın karşısında, İstanbul’ u kuşatma sırasında Karadeniz’den gelebilecek yardım ve takviyeleri önlemek amacı ile şehir kuşatmasından önce inşa edilmişti.

rumeli hisarı restorasyonu 1953 ile ilgili görsel sonucuHisarın inşaatına 15 Nisan 1452'de başlanmıştır.
İş bölümü yapılarak her bölümün inşaası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşaasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir.
Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına SARUCA Paşa, sol taraftakinin yapımına ZAĞANOS Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da HALİL Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar.

Hisarın inşası 31 Ağustos 1452'de tamamlanmıştır.

Boğaz’ ın iki yakasının en dar yerine inşa edilen Rumeli HisarıBebek ile Baltalimanı arasında, Anadolu Hisarı' nın  tam karşısında yer alıyor. Fatih Sultan Mehmed tarafından, İstanbul'un fetih hazırlıkları sırasında Boğaz geçişini tümüyle kontrol etmek için Anadolu Hisarı' nın tam karşısına yaptırılan Rumeli Hisarı’ nın orijinal planı da Fatih Sultan Mehmed tarafından çizildi. Belgeler, hisarın yapımında, bin usta ile iki bini aşkın işçinin geceli gündüzlü çalıştığını ve hisarı dört ayda tamamladığını belirtiyor.
İstanbul'un 29 Mayıs 1453 tarihinde fethedilmesiyle birlikte gerek Anadolu gerekse Rumeli hisarlarının görevleri büyük ölçüde sona ermişti. Fetihten sonra suçlu yeniçerilerin cezalandırıldığı ve Osmanlı ile savaşa giren yabancı ülke elçilik mensuplarının gözaltına alındıkları yer olarak kullanıldı.
UZAKTAN BAKILDIĞINDA 'MUHAMMED' OKUNUYOR
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethetmek üzere yaptırdığı Rumeli Hisarı, uzaktan bakıldığı zaman "Muhammed" biçiminde okunacak şekilde inşa ettirmiş; hem de planını da kendisi çizmiş.
BİZZAT PADİŞAH TASARLADI

rumeli hisarı resim ile ilgili görsel sonucu Fâtih Sultan Mehmet, hisarın duvarlarının "Muhammed" kelimesi şeklinde olmasını istendiğinden planını da ona göre tasarlamıştı. Buna göre her "Mim" (M) harfinin yerinde bir kule bulunmasını arzuluyordu. Kulelerden ikisi, birbirinin yanında ve burunun eteğinde idi. Üçüncüsü denize daha yakındı. "H" ve "D" harflerinin bulundukları yerlerde istihkamlar yapıldı. Pâdişah, bunların yapılmasına özen gösteriyor ve bizzat nezâret ediyordu. Gerçekten üç köşeli olarak düşünülen hisarın projesi, bizzat Sultan Mehmed tarafından tasarlanmıştı.
Alıntı
RUMELİ HİSARINI 1953' te RESTORE EDEN MİMARLAR...
CAHİDE TAMER,  MUALLA EYÜBOĞLU SELMA EMLER
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi
rumeli hisarının restoresi ile ilgili görsel sonucu



1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın de girişimleri sayesinde aralarında Selma Emler, Cahide Tamer ve Mualla Eyüboğlu Anhegger'in başını çektiği üç yiğit mimarın yaptığı restorasyonun, yapının günümüze kadargelmesinde önemli payı var. Restorasyon olmasa, kuleler de surlar da harapolacaktı. İlk işlevini kaybetmiş olmasına rağmen, Rumeli Hisarı' nın 1950' li yıllarda yapılan restorasyon ile müze işlevini kazanmış olması, gelecek nesillere aktırılması açısından önemlidir. Yapının ömrünü uzatmak, ona işlev vermekle ilintili. Tarihi yapının dokusuna uygun olarak müze, kütüphane,kafeterya gibi sosyal dokuları da ihtiva edecek bir işlevlendirme önemli."


RUMELİ HİSARI RESTORASYONA HAZIRLANIYOR

Rumeli Hisarı' nın bütününde yapılması planlanan restorasyon projelerinin kurul tarafından onaylandığını belirten Ali Zeyrek, "Asılolan korumaktır, yani konservasyondur. Rumeli Hisarı' nın da pafta pafta röleveleri çizildi, restütisyonu yapıldı, restorasyon projesi onaylandı. Birkaç yıl içinde uygulamaya geçilecek" dedi.
Alıntı : haberler.com






https://youtu.be/13kmEG3mWBA  

 https://youtu.be/nUv3DwuzdB0



Günün Sözü :

" Kesildi bugün sesim, halbuki dün gür çıkardı naram
Ey Rumeli’ lim! Seninle atıldı Avrupa'daki köklü temellerim,
Senin bağrından çıktı,nice Mehmet Akiflerim,Yahya Kemal lerim.
Sen ki;Avrupa kalelerinin burçlarında bayraklaştın,"

Mustafa Turan (Tarihçi-Yazar)

 
İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/

10 Şubat 2018, Antalya










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder