Merhaba Gönül Dostlarım,
Tarihimizle ilgili gerçekleri gözler önüne sermek ve Türk Tarihi Hakkında Muhtemelen Sizin de Yanlış Bildiğiniz Ülkemizde birçok konuda bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Bu yanlışlar birtakım kazalara sebebiyet vermektedir. Fakat konu özellikle tarih olunca, bilinen yanlışlar çok büyük zararlara yol açmaktadır. Yanlış tarih bilgileri, bir insanın dünya görüşünü ve ideolojisini yanlış şekillendirerek, topluma zararlı bireyler oluşturabilir.
Biz bu içerikte, elimizden geldiği kadarıyla, Türkiye'de tarih namına en sık bilinen yanlışları düzeltmeye gayret edeceğiz. Türk Tarihi Hakkında Muhtemelen Sizin de Yanlış Bildiğiniz bazı tarihi olaylar ve kişiler hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz.
Alıntı : onedio
Günümüzde geçmiş tarihimizle ilgili toplumumuzun bazı kesimleri Osmanlı İmparatorluğu günlerine özlem duyduklarını, eski Osmanlı günlerini geri getirmek için mücadele başlattıklarını esefle gözlemlemekteyiz...
Bu düşüncede olan kesime, Karl Marx' ın aşağıdaki yazısını okumalarını tavsiye ederiz.
"İnsanlar tarihlerini kendileri yaparlar, ama onu serbestçe kendi seçtikleri parçaları bir araya getirerek değil, dolaysızca önlerinde buldukları, geçmişten devreden verili koşullarda yaparlar. Tüm göçüp gitmiş kuşakların oluşturduğu gelenek, yaşayanların beyinlerine bir kâbus gibi çöker. Kendilerini ve bir şeyleri altüst etmekle, şimdiye dek hiç olmamışı var etmekle uğraşıyor göründükleri esnada, tam da böylesi devrimci kriz dönemlerinde, endişe içinde geçmişten ruhları yardıma çağırır, onların adlarına, sloganlarına, kıyafetlerine sarılır, dünya tarihinin yeni sahnesinde bu eskilerde hürmet edilen kılıklara bürünür ve bu ödünç dille oynamaya çalışırlar."
KARL MARX
Büyük Taaruzun 95. yıl dönümünü kutladığımız şu günlerde, bu savaşla ilgili çok kısa bilgiler vererek sizlerle paylaşmak istedim.
Büyük Taarruz, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan Krallığı kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırıdır. 21 Ağustos 1922'de saldırı emri verilmiş, 26 Ağustos'ta saldırı başlamış, 9 Eylül'de Türk birlikleri İzmir'e girmiş ve 18 Eylül'de de Yunan ordularının İzmir'i terk etmesiyle saldırı sona ermiştir.
" Bu arada Son yıllarını Adana Huzurevi'nde geçiren ve çeşitli rahatsızlıkları bulunan TRT' nin eski spikerlerinden Mesut Mertcan, 71 yaşında yaşamını yitirdi. Kendisine Allahtan Rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum..."
Önce Kendinizi Sevin sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın..
26 Ağustos 1922 taarruz emri
Atatürk' ün kendi ağzından dinleyelim:
" 20/21 Ağustos 1922 gecesi 1′inci ve 2′nci Ordu Komutanlarını da Cephe
Karargâhına çağırdım. Genelkurmay Başkanı ile Cephe Komutanını da yanımda
bulundurarak, taarruzun nasıl yapılacağını harita üzerinde kısa bir savaş oyunu
şeklinde açıkladıktan sonra, Cephe Komutanı’na o gün vermiş olduğum emri
tekrarladım.
Komutanlar harekete geçtiler. Taarruzumuz, strateji ve aynı zamanda bir taktik baskın halinde yürütülecekti. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de kuvvetlerin yığınak ve hazırlıklarının gizli kalmasına önem vermek gerekiyordu.
24 Ağustos 1922′de karargâhımızı Akşehir’den, taarruz cephesi gerisindeki
Şuhut kasabasına getirttik, 25 Ağustos 1922 sabahı da Şuhut’tan savaşı idare
ettiğimiz Kocatepe’nin güneybatısındaki çadırlı ordugâha naklettik. 26 Ağustos
sabahı Kocatepe’de hazır bulunuyorduk. Sabah saat 5.30′da topçu ateşimizle
taarruz başladı."
Komutanlar harekete geçtiler. Taarruzumuz, strateji ve aynı zamanda bir taktik baskın halinde yürütülecekti. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de kuvvetlerin yığınak ve hazırlıklarının gizli kalmasına önem vermek gerekiyordu.
Bu sebeple bütün yürüyüşler gece yapılacak, birlikler gündüzleri köylerde ve
ağaçlıklar altında dinleneceklerdi. Taarruz bölgesinde, yolların düzeltilmesi
v.b. çalışmalarla düşmanın dikkatini çekmemek için diğer bazı bölgelerde de
benzeri yanıltıcı hareketlerde bulunulacaktı.
Yunanlıları geri kaçırmayı başaran orduda takip edecek güç kalmamıştı. Bunun üzerine halktan son bir özveri istendi. Son bir atımlık güçleri kalmıştı. Türk halkı bütün varını ortaya koydu. 200.bin Yunan askerine karşı toplam 185 kişilik bir ordu toplandı. Geriye kalan subaylarca hızlı bir eğitimin ardından, hızla Yunanın peşine düşüldü. 26 Ağustos 1922 akşamı Mustafa Kemal yanında Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü paşalarla beraber, Afyon Kocatepe'de ki yerini aldı ve sabah ezan sesiyle taarruz emrini verdi. 30 Ağustos 1922 tarihine kadar 4 gün süren çetin bir savaş yapıldı. Bu safhaya " Başkomutanlık Meydan Muharebesi" adı verildi. Savaşın sonunda Türk ordusu büyük bir zafer kazandı. Mustafa Kemal ve fikir arkadaşları; ordunun İzmir'e doğru kaçan Yunan asker kalıntılarının peşine düşerek tamamen ortadan kaldırılması gerektiği kararı aldılar. Mustafa Kemal'in tarihi sözü olan;" Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir İleri" ile ordu Yunan askerinin peşine düştü. 1 Eylül 1922 tarihinde başlayan büyük takip, 18 Eylül 1922 tarihinde Yunan askerinin Balıkesir- Erdek limanından ülkeyi tamamen terk etmesi ile son buldu. Türk ordusu İzmir valiliği binasına tekrar Türk Bayrağını çekti.
Bu zafer Türk ordusunun isimsiz kahramanları tarafından 15 gün gibi bir zamanda 450 kilo metre yolu yaya yürüyerek kazanılmış bir zaferdir. Atatürk'ün büyük zafer için dediği gibi; "Unutulmamalıdır ki genç Türkiye Cumhuriyetinin temelleri burada atıldı. Ebedi hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları Devletimiz ve Cumhuriyetimizin Ebedi muhafızlarıdır." Ruhları Şad Olsun.
Alıntı : kurtulussavasi..gen.tr
https://youtu.be/75vomuLtXnY
Güzel Sözler:
" İnsanlar kendi tarihlerini kendileri yapar ama, kendi keyiflerine göre, kendi seçtikleri koşullar içinde yapamazlar..." Karl Marx
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
25 Ağustos, 2017, Antalya-Turkey
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder