25 Ağustos 2017 Cuma

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ




sakarya meydan savaşı ile ilgili görsel sonucu






                                                                                                     


 Merhaba Gönül Dostlarım,

Yaklaşık bir haftadan fazla bir süredir Blog yazılarımın sağ üst köşesinde dalgalanmakta olan bir Türk Bayrağı görüntülenmektedir, Bu bayrağı Kurtuluş Savaşımızın bir simgesi ve yaklaşan 30 Ağustos Zafer Bayramımızın bir habercisi olarak algılıya biliriz.

Polatlı yakınlarında, 23 Ağustos 1921’de başlayan Sakarya Savaşı, gece ve gündüz kesintisiz, 22 gün sürmüştür. Anadolu’nun kurtuluşunun başlangıcı oldu.

40 000 kişilik Türk ordusunda 10 000 tüfek vardı. Yunan ordusunun ise tamamı tüfekli, 100 000 kişiden fazla idi. Onlarda 300 top ile 20 uçak, bizde 170 top ve 1 uçak vardı. Bu şartlar altında bile düşman tam bir hezimete uğradı. Eskişehir’e kadar geri çekildi. Bir sene sonra da 9 Eylül 1922’de İzmir’de çoğu denize döküldüler.
Eğer bu savaş yitirilseydi Anadolu’ da Türk varlığı tamamen sona erecekti. Yunanlıların Ankara’' ya ulaşması demek, İngilizlerin yardımı ile Türk varlığının Anadolu topraklarından silinmesi işleminin hız kazanması demekti.
Tüm Şehitlerimizi sonsuz Rahmet ve minnetle anıyoruz, Ruhları şad olsun. Gazilerimize en derin saygı ve şükranlarımızı iletiyoruz. Bu ulus sizleri hiç bir zaman unutmayacak ve unutturmayacaktır.

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... 
En iyi dileklerimle. Esen kalın.. 
İbrahim Birol

****
Sakarya Meydan Muharebesi


sakarya meydan savaşı ile ilgili görsel sonucu
Sakarya Meydan Muharebesi Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesi ile anılan, Türk Kurtuluş Savaşı'nın mühim bir muharebesi. Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası sayılır.
22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşı’nı Türk ordusu kazanmıştır.
Mustafa Kemal Paşa Türk ordusuna “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça düşmana terk edilemez.” dediği ünlü telgrafını bu savaş sırasında çekmiş ve savaşı belli bir hattın korunması olarak değil, bütün yurdun savunulması olarak tarif etmiştir.
sakarya meydan savaşı ile ilgili görsel sonucu
Başkomutan Mustafa Kemal, Sakarya Meydan Muharebesi sırasında ülke savunmasını şu şekilde ifade etmiştir. Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O sathı bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça bırakılamaz. Onun için küçük, büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir; fakat, küçük büyük her birlik durabildiği noktadan yeniden düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki birliğin çekilmek zorunda kaldığını gören birlikler, ona uymaz; bulunduğu mevzide sonuna kadar durmaya ve direnmeye mecburdur
Taarruz inisiyatifinin Türk Ordusu’na geçmesini sağlayan Sakarya Zaferi, TBMM hükümetine siyasi başarı kapılarını aralamış Türk milletinin özgürlüğünü ve vatanını kurtaracağı inancını da kuvvetlendirmiştir.
sakarya meydan savaşı ile ilgili görsel sonucu
23 Ağustos – 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan. Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi; Kurtuluş Savaşı içinde kader tayin edici olmuştur. Bu savaştan önce Yunanlıların başlıca hedefi; Ankara yönünde ilerleyerek, Türk Ordusunu yok etmek ve Kurtuluş Savaşı’nın sembolü ve direniş merkezi haline gelen Ankara’ yı ele geçirmekti.
Böylece Türk azim ve direnme gücü yok edilmiş olacaktı. Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün emir ve komutasında, Türk ulusunun kanıyla yapılan ve dünya harp tarihine en uzun meydan muharebesi; Türk Kurtuluş Savaş’ı tarihine de subay muharebesi diye geçen Sakarya Destanı 21 gün 21 gece devam etmiş ve 13 Eylül günü Yunanlıların Sakarya Nehri’nin doğusunu tamamen terk etmesiyle son bulmuştur.

Alıntı : kurtulussavası.com



https://youtu.be/S9JPihS0F0U         





 Günün Sözü  :                                   
  **Ulusun yaşamı tehlike ile karşı karşıya kalmadıkça, savaş bir cinayettir. Yurtta sulh, cihanda sulh.**
              Mustafa Kemal ATATÜRK (1881-1938) Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu
                                               
 İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
25 Ağustos, 2017, Antalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder