9 Ağustos 2017 Çarşamba

HZ. MUSA AĞACI - Antakya




musa ağacı antakya ile ilgili görsel sonucu


Merhaba Gönül Dostlarım,

Turistik gezilerimizle ilgili yazılarıma bir süredir ara vermiştim. Bugün sizlere bir başka yöremiz olan ve Güney Doğu Anadolu bölgemizde bulunan  Hatay ilimizden bahsetmek istiyorum.
Hatay'ın Hıdırbey Köyü'nde bulunan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından anıt ağaç olarak ilan edilip koruma altına alınan tarihi Musa ağacı Hatay'ın içinde barındırdığı önemli değerlerinden olan dev ağacı tanıtmaya  aynı zamanda tarihi ve efsanesi hakkında detaylı bilgiler vermeğe çalışacağım. Her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu devasa çınar ağacını (Musa Ağacı’ nı) yakından görmek ve efsane yapan hikayesini kendiniz dinlemek istiyorsanız Hatay medeniyetler beşiği ve üç ruhani dini bünyesinde barındırması ile bilinen bu güzel  medeniyetler beşiği şehri sizlerin ziyaretini  bekliyor.
 “Turunç reçeli almadan dönmeyin ”
Bu şehirde göreceğiniz tarihi ve doğal güzellikler arasında; Payas Kalesi, Beşikli Mağara, Çevlik Ören Yeri, Cin Kulesi, Asi Nehri ve Sarıseki Mağarası da bulunmaktadır.

Musa ağacı nerede? Tarihi ve efsanesi hakkında detaylı bilgiler.

musa ağacı antakya ile ilgili görsel sonucuHatay şehri; her yeri tarih kokan her köşesinde farklı bir efsaneye sahne olmuş bir taraftan ezan seslerinin duyulduğu bir taraftan Kilise çanlarının çaldığı farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış mükemmel bir yer. Bugüne kadar gitmediğiniz için pişman olacağınız şehirlerden bir tanesidir Hatay. Türkiye’nin enlerini karşımıza çıkaran Hatay bir çok farklı efsanesi de vardır. Bu efsanelerden bir tanesi de “Musa Ağacı“.

Musa Ağacı nerede ve efsanesi nedir?

Musa Ağacı Hatay’ın Samandağı ilçesine 6 km uzaklıkta bulunan Hıdır Bey köyünde bir dere kenarında bulunan bir ağacın adıdır.Bu ağaç hakkında bir çok rivayet bulunmaktadır.

Musa Ağacı Efsanesi şöyledir;

İlgili resimHz. Hızır ile Hz. Musa Samandağ’ına gitmek için yola koyulurlar. Samandağı’nda buluştuktan sonra Hıdır Bey köyünün yanındaki Musa Dağı’na çıkmaya karar verirler. Dağa çıkmak için yola koyulduklarında bugünkü Musa Ağacı‘ nın olduğu noktaya gelirler ve çok susarlar.  Hz. Musa a.s. tam bu noktada asasını bırakarak su içmeye dere kenarına inerler. Suyu içtikten sonra yola devam ederler Hz. Musa yolda asasını unuttuğunun farkına varır. Ve asasını tekrar almak için geri döner asayı bıraktığı yere döndüğünde ise asasının filizlenip fidan haline geldiğini görür. O günden bu güne o ağaç Musa ağacı olarak bilinir.
Musa Ağacı Kaç Yaşındadır?
Musa ağacı tahminlere göre 1000-1200 yaşları arasındadır. Fakat halk arasında 2000-3000 yaşında olduğu iddia edilir. Ağacın genişliği dıştan 20 metredir, ağaç gövdesi ise 7.5 metredir.
Bu devasa çınar ağacını (Musa Ağacı’ nı) yakından görmek ve efsane yapan hikayesini kendiniz dinlemek istiyorsanız Hatay medeniyetler beşiği medeniyetler şehri sizleri bekliyor.

İlgili resimMusa Ağacı Tanıtım

Hatay' da bulunan Musa Ağacı, bölgenin hem en çok ziyaret edilen turistik alanlarından biridir hem de köklü bir geçmişe sahiptir. Tahminen 3 bin yıldır ayakta durduğu düşünülen Musa Ağacı, Hıdırbey Köyü sınırları içerisindedir ve bölgenin turizme katkı sağlayan noktalarından biridir. Üstelik bir efsanesi vardır Musa Ağacı' nın.

Derler ki; Hz. Hızır ve Hz. Musa birlikte Hıdırbey Köyü'nü yakınında bulunan Musa Dağı'na çıkacaklardır. Bu sırada şimdiki Musa Ağacı' nın olduğu yere gelirler. Bu sırada Hz. Musa çok susar ve bastonunu buraya bırakarak dereye su içmek için gider. Ardından yola devam ederler. Hz. Musa birden bastonunu unuttuğunu fark eder ve geri dönerler. Bakarlar ki asa olduğu yerde yeşermiş bir fidan haline gelmiştir. İşte o günden sonra o fidan büyümüş ve Musa Ağacı olarak anılmış. Günümüzde ise Musa Ağacı bir turistik noktadır ve yerli-yabancı turistler tarafından sürekli ziyaret edilmektedir. Hatay gezinize Musa Ağacı' nı kesinlikle eklemelisiniz.
Alıntı : hataycenter.com

https://youtu.be/vxuJ8QL2goY




Günün Sözü :
ağaç ile ilgili sözler ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
9 Ağustos, 2017, Antalya


türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder