Merhaba Gönül Dostlarım,
Kadınlarımız Annelerimiz ,kızlarımız, hayat arkadaşlarımız…Senede bir gün onlar için ne kadar da az değil mi? Her ne kadar senede bir günde olsa kadınlarımıza değerlerini vermek adına iyi bir fırsat. 5 Aralık dünya kadınlar günü.
" Zordur kadın olmak! Kalbin kırılır, umudun kırılır, kolun kanadın kırılır, incinirsin. Ancak bütün parçaları yine sen toplarsın. Hep tek parça ve ayaktasın, toparladığın yüreğinde çok şeyler taşırsın, bütün kırıntılara inat."
"5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününde, saygıdeğer Türk ve Dünya Kadınlarına sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum."
Önce Kendinizi Sevin sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki,
Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın...
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...
İbrahim Birol
****
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
5 Aralık 2017, Antalya
5 Aralık Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı?
Kadın olmak, dişi insan olmak ya da annelik veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri ve becerileri üzerinde bulunduran anlamlarıyla sözlüklerde karşımıza çıkmaktadır. Tarihin tozlu sayfalarını karıştırdığımızda ise Hakan olmadığı zaman devlete ve orduya önderlik yapan kişi olarak ve hatta bir buyruk yayınlanacağı zaman “Hakan ve Hatun emrediyor ki…” ibaresinin bulunması, Cumhuriyet döneminde ise istiklal uğruna cepheden cepheye koşan, doktorluk, öğretmenlik, pilotluk yapan fedakarlık abidesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Osmanlı’da yaşanan 18. yüzyıl gerileme döneminde başlayan batılılaşma hareketiyle kadın için de aslında büyük bir reform verilmiştir. Kendilerine “Genç Türkler” adını veren ilk reformcular kadınların eğitimine engelleyen Osmanlı Devleti geleneklerini suçlamış ve kadını eğitmenin önemini vurgulamıştır. Bu reformun olumlu dönüşüyle 19. yüzyılın ortalarında itibaren atılan adımlarla kızlar için ilk ve ortaokullar açıldı, bunun peşini sanat, öğretmen okulları açıldı ve kadınların da üniversiteye kayıt olmasıyla devam etti.
Cumhuriyet’in ilanından dokuz ay öncesinde Mustafa Kemal Konya’da yaptığı konuşmada kadınların toplumdaki yerini belirlemiştir ve Cumhuriyet’in ilanıyla Atatürk devrimlerinden olan kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi 5 Aralık 1934 yılında gerçekleşmiştir. Yasanın çıkmasının ardından 7 Aralık 1934’t e, Türk Kadınlar Birliği İstanbul’da Beyazıt Meydanı’ nın dan Taksim’ e bir yürüyüş düzenledi ve kutlamalar yaptı.
Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçim 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleridir, böylece 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. 1936 yılı başında boşalan milletvekillikleri için yapılan ara seçiminde emekli öğretmen Hatice Özgener’ in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle meclisteki kadın milletvekili sayısı 18’e çıktı. Günümüzde ise TBMM’de 80 kadın milletvekili bulunmaktadır.
Alıntı : milliyet.com.tr
https://youtu.be/bM_ZhOzxMI4
Günün Sözü :
https://youtu.be/bM_ZhOzxMI4
Günün Sözü :
İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
5 Aralık 2017, Antalya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder