20 Nisan 2017 Perşembe

DENİZLİ - PAMUKKALE/ Turkey


pamukkale



Merhaba Değerli Dostlar,

Turizm Bölgelerimizin tanıtımı ile ilgili yazılarımın bir başka yöresi Denizli  ve Pamukkale. Bu eşsiz doğa harikası ve güzide yerlerimizi bugün sizlerle paylaşmak istedim.
Denizli ilimizde bulunan dünya mirası listesinde yer alan doğal varlığımız Pamukkale-Hierapolis hem kültürel, hem doğal miras olarak listelere girmiştir.

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın...



Denizli Hakkında Bilgiler
Denizli'nin Tarihi:















 Denizli ilk defa bugün kurulu kentin yaklaşık 6 km. kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. Bu şehir M.Ö. 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı II. Antiyokustheos tarafından kurulmuş ve karısının adına izafeten LAODICIA denilmiştir. 
Türkler Denizli'ye geldikten sonra şehir bugünkü Kaleiçi adı verilen bölgeye kaymış ve merkezi yerleşim burası olmuştur. 
Denizli adı nereden gelmektedir?                                       
Selçuklu kayıtları ve Denizli mahkemesi tarihi kayıtlarında şehrin adına "Ladik" olarak rastlanmaktadır. İbn-i Batuta' nın Seyahatnâmesinde ise "Tunguzlu" denilmektedir. Timurlenk' in  zafernamesini yazan, Şerafettin Zemdi "Tenguzlug" ve "Tonguzlug" gibi farklı isimlerden bahsetmiştir. Tengiz kelimesi eski Türkçe 'de deniz demektir. Tunguzlu ise bugünkü imlasıyla Denizli demektir. Netice olarak Denizli adi, Tunguzlu ve Tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan ağza, "Denizli" kelimesi haline gelmesinden dolayı bugünkü şeklini almıştır.


denizli resim ile ilgili görsel sonucuDenizli'nin Coğrafi Konumu:  

Denizli, Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin doğusunda konumlanmıştır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli İli' nin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır.

Denizli kenti 28°38' - 30°05' doğu meridyenleri ile 38°29' - 38°52' kuzey paralelleri arasındadır. Denizli doğuda Burdur, Isparta, Afyon; batıda Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11.868km², denizden yükseltisi ise 428 m'dir.

Denizli İklimi:  

Denizli ili Ege Bölgesinde olmasına rağmen, Ege Bölgesinin hakim iklimi olan Akdeniz iklimi tamamen görülmez. Kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. Ege Bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz farklılıklar görülebilir. Denizli'de dağlar genel olarak denize doğru dik olduğundan, denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. Kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. 

  DENİZLİ’DE 1 GÜNÜNÜZ VARSA:

Gezilecek yerleri

Pamukkale Travertenleri – Pamukkale                                        Antik Havuz (Cleopatra )Havuzu)            

pamukkaleHierapolis-antik-havuz-2


Hierapolis Antik Kenti – Pamukkale
hierapolis-antik-kentihierapolis-kalintilari


Denizli Horozu

denizli horozu ile ilgili görsel sonucuDenizli'ye gelmişken Denizli Horozunu tanıtmadan geçmeyelim. Şehrin sembolü haline gelmiş olan bu horozu az da olsa tanıtmaya çalışayım.
"Her horoz kendi kümesinde öter                                                     
 Denizli Horozu ise her yerde öter "
Denizli'nin sembolü olan "Denizli Horozu", renk ve vücut yapısı itibariyle ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, ilimize en uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir ırkımızdır.
Bazılarına göre Osmanlı imparatorluğu zamanında Arnavutluk'tan İstanbul'a getirilen uzun ötüşlü Berat Horozlarının Denizli'ye getirilmesi ve Denizli'deki yerli tavuklarla melezleşmesinden oluştuğu üretildiği söylenmekte ise de bu doğru değildir.
Zira renk ve vücut yapısı bakımından aralarında hiç bir benzerlik yoktur. Denizli Horozu bu bölgedeki insanların eskiden beri uzun ötüşlü horozlara gösterdikleri özen sonucu kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.

denizli yemekleri ile ilgili görsel sonucuDenizli' de ne yenir ne içilir.                                                       

Denizli’nin ve hatta Türkiye’nin en ünlü kokoreç mekanlarından birisi. Katıksız, domatessiz, sade ve leziz bir kokoreç nasıl olur tadına bakmak isterseniz Denizli’de tatmak gerekir.
Denizli’nin en meşhur yemeklerinden birisi malumunuz meşhur tandır kebabı. O yüzden hemen merakınızı dindirelim ve tandır kebabı için Denizli' ye uğrayın
Balık yemek isteyenler için de bir tavsiye vermeden geçmeyelim istedik. Hem oldukça serin ortamı ile, hem de misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz bir yer olması itibarı ile uzun akşam yemeklerinin adresi olabilir.
Yemek üzerine tatlı canınız çektiyse,  meşhur irmik helvasının tadına bakabilirsiniz. Ama sakın aç karnına gitmeyin; karnınızı tatlıyla doyurmaya çalışabilirsiniz.
Mantı, keşkek ya da aşure için gidebileceğiniz en güzel yerlerden birisi. Özellikle yaz aylarında balkonunda mantının tadına varırken meşhur Denizli Gazozu olan Zafer Gazoz’ dan içmeyi de ihmal etmeyin.


Denizli' ye Nasıl Gidilir

İstanbul'a 655 km., İzmir'e 245 km., Ankara'ya 475 km. mesafede bulunan Denizli'ye hava, kara veya demiryolu ile ulaşılabilmektedir.
  • İzmir Denizli arası yaklaşık 245 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat kadar sürmektedir.
  • İstanbul Denizli arası yaklaşık 655 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 9 saat kadar sürmektedir.
  • Ankara Denizli arası yaklaşık 475 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 6 saat kadar sürmektedir.
  • Antalya Denizli arası yaklaşık 225 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 25 dakika kadar sürmektedir.


https://youtu.be/RB9cbfaBfFI                                                  https://youtu.be/fmDqqwdt02M


                                                        özay gönlüm resim ile ilgili görsel sonucu

                                                                                            Özay Gönlüm' ü, Rahmetle Anıyoruz

Günün Sözü :
İncire yemiş, mısıra darı, beyaz leblebiye kavrulmuş, karnabahara çiçek, sofra bezi sermek değil sofra bezi yazmak deriz biz. DENİZLİLİYİZ!

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
20 Nisan 2017, Antalya

türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder