13 Haziran 2017 Salı

BAYRAM SEVİNCİ


elveda ey şehri ramazan ile ilgili görsel sonucu
























Merhaba Gönül Dostlarım,

Ramazan Bayramına daha on günlük bir süre var ben sizlere bayramdan bahseden yazılar yazmağa başladım. Ramazan ayında sizlerle paylaştığım yazılarımla bu kutsal ve manevi coşkuyu hep birlikte yaşatmak istedim. Yazılarımda islâm aleminin kutsal mekanlarını, camilerini, türbelerini tanıtmağa çalıştım, bu türbelerde yatmakta olan Evliyalarımıza, hep birlikte dualar ettik, önemli camilerimizi hep birlikte dolaştık. Allah, tuttuğunuz oruçlarınızı yerine getirdiğiniz ibadetlerinizi, yaptığınız iyiliklerinizi kabul eylesin. Tekrarını  nasip etsin...
Bildiğiniz üzere İbadetler ve diğer dinî ödevler, sadece belli bir zaman diliminde yapılmakla tamamlanmış olmaz. İnsan, ölünceye kadar bu yükümlülükleri yerine getirmek mecburiyetindedir. Öyleyse bizler de, son nefesimize kadar, sayısız nimetlerle bizlere ihsanda bulunan Allah Teâlâ’ya karşı kulluk görevlerimizi yerine getirelim. Yüce Kitabımızı okuyarak ve dinleyerek elde ettiğimiz kazanımları, ahlakî güzelliğimizi Ramazandan sonra da devam ettirebilelim.

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
En iyi dileklerimle. Esen kalın..
  
İBRAHİM BİROL
İlgili resim



Ramazan Bayramı Öncesi Yapılan Hazırlıklar
Ramazan Bayramı bütün Müslümanlar tarafından büyük bir sevinç ve heyecanla kutlanır.
Ramazan ve de Kurban Bayramları öncesinde hazırlıklar genellikle aynıdır. Her iki bayramdan önce hepimiz maddi gücümüzün yettiği ölçüde hazırlıklar yaparız ve bayram yaklaştığında ise evlerde temizliğe başlanır. Temizlik yapıldıktan sonra Ramazan Bayramı için alışverişe çıkılır. Öncelik çocuklarındır ve bayram alışverişlerinde özellikle Ramazan Bayramın' da tüm çocuklara bayramlık almak gelenektendir çocukların en mutlu oldukları anlardan biridir. Bayram alışverişlerinde istediklerinin alınması çocuklara dünyaları verseniz Bayram için alacağınız bir pantolondan yada bir ayakkabıdan daha değerli olamaz inanın.

Alışveriş sonrasında evde yapılan hazırlıklar devam edilir. Ramazan Bayramına özel yapılan yemekler hazırlanan tatlılar, börekler yöresel yemekler son bir iki gün yemek hazırlıkları yapılarak geçer.
Ramazan ayının son günü yani arife günü neredeyse bütün hazırlıklar bitmiştir sıra kabir ziyaretlerine gelir. Sabah erkenden mezarlık ziyaretleri yapılır ölmüşlerin ruhlarına Kur'an-ı kerim okunur ve arife gününde Bayram hazırlıklarının sonuna gelinmiştir hazırlanan yemekler pişirilir. İkram edilecek her şey hazırlanır böylece bir bayram hazırlılığının sonuna gelinmiş olunur.
Alıntı : Beyza Beyza    

BAYRAM SEVİNCİ

Bayramlar, her seviyeden insanımızın heyecanla iştirak ettiği kutsal günlerimizdir. Aynı hisleri paylaşmak, aynı sevinci birlikte duyabilmek, toplum hayatı için önemli bir olaydır. Bu halleriyle dinî bayramlar, aynı zamanda millî birliğimizin birer yapı taşıdırlar. O bakımdan bayramları yaşatmak, geleneğin canlı olarak devam etmesini sağlamak, her birimiz için hem dinî hemde millî bir görevdir.
İlgili resimDinî bayramlarımız, imkân nispetinde yeni ve temiz elbiseler giydiğimiz, ruhumuz ve bedenimizle tertemiz yıkanıp arındığımız günlerdir. Bu temizlik ve bakımdan tepeden tırnağa bedenimiz, kapıdan bacaya evlerimiz, kapılarımızın önü ve sokaklarımız da payını alır. Bu güzel âdet ve gelenekler korunmaya ve yaşatılmaya değmez mi?Bayram namazları ne muhteşem bir dinî tezahürdür! Yediden yetmişe, en küçük köyden büyük şehire, bütün Türkiye'nin katıldığı bu büyük topluluk, bu mâşerî kalabalık ne yüce bir hadisedir! Ellerinde seccadeleriyle, bayram namazı kılmak için sabahın erken saatlerinde, cami avlularını, sokakları ve caddeleri dolduran bu kadar insanı kim ve hangi güç harekete geçiriyor dersiniz? İnançları değil midir bu insanları bir araya getiren? Her geçen yıl daha da büyüyen bu görünüş ne kadar sevindiricidir. Şükrediyor ve  Rabbim, birlik ve beraberliğimiz hiç bozulmasın, daima güçlensin diye dua ediyoruz.
En güzel  bayram şiirlerinden biri Yahya Kemal'in “Süleymaniye'de Bayram Sabahı” isimli eşsiz eseridir. Bu şiir, Türkiye Türklüğünün, dünyanın üç kıtasındaki muhteşem macerasını anlatan bir destan-şiirdir.
Süleymaniye'de Bayram Sabahı, bir Ramazan bayramı sabahında, Yahya Kemal'in Süleymaniye Camii'nde bayram namazı kılarken hissettiği tarifsiz duygu ve düşünceleri dile getirir.
Şair, kendi gök kubbemiz altında,  dinî bir bayramın vecdiyle, milletinin bütün tarihini ve bütün maneviyatını yaşamaktadır. Karşısında da bizim en büyük mimari şâheserimiz olan Süleymaniye Câmii vardır. Aslında Süleymaniye bir semboldür, o bütün bir tarihî ve kültürel değerleri temsil etmektedir.
Şiir şu mısralarla başlar:
Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede
Bir mehabetli sabah oldu Süleymaniye'de
Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati
Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi
Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan
Kalkıyor tozlu zaman perdesi aradan
Alıntı :  semazen.net
 


Günün Sözü : " Yaşlılar geçmişimiz, çocuklar geleceğimizdir. Her ikisine de ihmal etmek, tamiri zor olan tarihi bir hatadır!"

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
13 Haziran, 2017, Antalya

türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder